Ενα "φάντασμα από το παρελθόν" έκανε την εμφάνισή του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκαλώντας την αντίδραση των φοιτητών. Πρόκειται για τη "βιβλιοκάρτα", η οποία επιχειρήθηκε να καθιερωθεί το 1995, με νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου για τη διακοπή της δωρεάν διανομής των Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων, που είχε προκαλέσει την αντίδραση των φοιτητών. Με τις μεγάλες κινητοποιήσεις εκείνης της χρονιάς κατάφεραν να πέσει στο κενό αυτή η προσπάθεια.
Οπως καταγγέλλει η "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Γεωπονικής","η ιστορία ξανάρχεται στην επιφάνεια, αυτή τη φορά όμως έχει φόντο τους πρωτοετείς φοιτητές γεωπονικής και με τη χρηματοδότηση των κονδυλίων ΕΠΕΑΕΚ". Οι φοιτητές πληροφορούνται από σχετικά ενημερωτικά - διαφημιστικά φυλλάδια ότι πρόκειται για μια κάρτα που είναι εκπτωτική για μια σειρά βιβλίων και καλύπτει ένα ποσό (άγνωστο το ύψος του) για την αγορά συγγραμμάτων συμπληρωματικών των ήδη υπαρχόντων που θα προτείνονται σε κάθε μάθημα.
"Η θέσπιση της βιβλιοκάρτας, όμως, έχει ξεκάθαρους σκοπούς, όσο και αν θέλουν να το κρύψουν. Είναι απαραίτητο, οι φοιτητές να συνηθίσουν στην ιδέα να αγοράζουν τα συγγράμματα χωρίς το κράτος να υποχρεούται να τα παρέχει δωρεάν", σημειώνει η ΠΚΣ Γεωπονικής. "Πρόκειται, με άλλα λόγια, για προσπάθεια και για τυπικά κατάργηση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ από "το παράθυρο". Αυτό, βέβαια, συμπλέει με τα σχέδια της κυβέρνησης όπως αυτά περιγράφονται από το νόμο Αρσένη (2525/97) και από το νομοσχέδιο για την Οικονομική και Διοικητική Αυτοτέλεια των ΑΕΙ για την Παιδεία".
Η ΠΚΣ αναφέρεται και στην κατάσταση των συγγραμμάτων, τα βιβλία της δεκαετίας του '60 ή '70, "ορισμένα από τα οποία δεν είναι απλά σε καθαρεύουσα αλλά σε αρχαϊζουσα. Βιβλία που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες θεωρίες και πρακτικές επιστημονικές μεθόδους". Η ΠΚΣ Γεωπονικής τονίζει πως είναι ανάγκη για μαζική πάλη, διεκδικώντας δωρεάν διανομή συγγραμμάτων για όλους τους φοιτητές, δυνατότητα πρόσβασης και αξιοποίησης περισσότερων του ενός Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων που θα διατίθενται δωρεάν στους φοιτητές και η εξέταση σ' αυτά θα γίνεται σε καθορισμένη ύλη και όχι ανεξέλεγκτα, προωθώντας και αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη, αντίθετα στη συνηθισμένη από τα σημερινά δεδομένα αποστήθιση, κατάργηση της βιβλιοκάρτας και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%.