Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Αγωνιούν για τους στόχους της ΟΝΕ

Συνάντηση Σημίτη - Παπαντωνίου σήμερα στου Μαξίμου

Η πορεία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης στο φόντο της πολιτικής έντασης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και των αποτελεσμάτων της στο θέμα Οτσαλάν, θα είναι, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το θέμα συνεργασίας του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τον πρωθυπουργό. Στα πλαίσια της προετοιμασίας αυτής της συνάντησης ο Γ. Παπαντωνίου συναντήθηκε χτες με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Μεταφορών, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κυριάρχησαν θέματα που αφορούν αφενός στις τιμές στην αγορά και στον πληθωρισμό και αφετέρου τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση στο χώρο της "Ολυμπιακής".

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπαντωνίου με χτεσινή του συνέντευξή στη "Ναυτεμπορική", εκφράζει και δημόσια την αγωνία του, ότι η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, που δημιουργήθηκε μετά την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους στρατοκράτες, μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στον "εθνικό" στόχο της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με την επίτευξη του κριτηρίου του πληθωρισμού και για πολλοστή φορά ζητά από τους εμποροβιομηχάνους να επιδείξουν... αυτοσυγκράτηση στην πολιτική τιμών.

Στο διαγραφόμενο πολιτικό σκηνικό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, εντοπίζει δύο κινδύνους. Αυτόν της εσωτερικής ρευστότητας που συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα, ενώ με αρκετά σαφή τρόπο, προεξοφλεί μία πολιτική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Παρ' όλα αυτά, ζητά "κατανόηση" από τις "αγορές", ώστε να δώσουν στην κυβέρνηση του παράταση χρόνου μέχρι τις εθνικές εκλογές, τις οποίες τοποθετεί το 2000. Το δεύτερο κίνδυνο που επισημαίνει, είναι αυτός της τουρκικής επιθετικότητας και προβαίνει στην εκτίμηση, ότι αν αυτή παραμένει σε φραστικό επίπεδο, τότε δε θα υπάρξει πρόβλημα στους οικονομικούς στόχους... Από τις τοποθετήσεις αυτές, είναι εμφανές ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην επίτευξη των λεγόμενων δεικτών "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ. Παπαντωνίου αναγνωρίζει ότι αν δεν υπάρξει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εναλλακτική ερμηνεία στο κριτήριο του πληθωρισμού, τότε πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος. Βέβαια, δε ζητάει πολιτική ρύθμιση και νέα ερμηνεία στο κριτήριο του πληθωρισμού, που θα πρέπει να ικανοποιήσει μια χώρα, αλλά επικαλείται την αλλαγή συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη δημιουργία της ζώνης του ΕΥΡΩ, σε σχέση με τις συνθήκες που υπήρχαν πριν την ένταξη των 11 χωρών στη νομισματική ζώνη.

Οσο για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα μας, τους επόμενους μήνες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά, ότι αυτή εξαρτάται και από τη στάση των επιχειρηματιών, ενώ διερωτάται αν υπάρχει "συμφωνία κυρίων" στην Ελλάδα! Φέρεται επίσης να δηλώνει ότι δε θα ησυχάσει αν δε δει τον πληθωρισμό να μειώνεται στο 2% στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ αφήνει ανοιχτό το θέμα λήψης και νέων μέτρων στην κατεύθυνση αυτή, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οσο για το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" για το φορολογικό, δηλώνει ότι οι αλλαγές που θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση "δε θα διαταράξουν τη δημοσιονομική ισορροπία", γεγονός που σημαίνει ότι οι οποίες παρεμβάσεις αποφασιστούν θα είναι μικρής εμβέλειας, με στόχο πάντα την παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων, σε σχέση με το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ