Δεκάδες καλλιτέχνες αποφάσισαν με ποιους να πάνε, κόντρα σε ένα όργιο πιέσεων για τη ματαίωση της συναυλίας
Τα εκβιαστικά διλήμματα δεν πέρασαν. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των καλλιτεχνών, αφήνοντας εκτεθειμένους όσους επιχείρησαν να διασπάσουν τη γροθιά που άρχισε να υψώνεται από την πρώτη κιόλας μέρα των όσων είχαν συμβεί. Κι αυτό γιατί υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος: Η αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και η απαίτηση άμεσης απελευθέρωσης του φυλακισμένου αρχηγού του ΡΚΚ. "Τα απελευθερωτικά κινήματα δε δικάζονται. Οι αγωνιστές της ελευθερίας δεν είναι τρομοκράτες. Λευτεριά στον Οτσαλάν".Τα συνθήματα αυτά ένωσαν τους χιλιάδες κόσμου, του κόσμου που δε σιωπά, επειδή έτσι θα βόλευε. Οι λαοί δε βολεύονται. Κάνουν το δίκιο τους σημαία και βαδίζουν στο μέλλον.
Ακόμη και τα δεμένα με μαύρα μαντίλια μάτια των αγαλμάτων στο κέντρο της Αθήνας από ομάδες εικαστικών και φοιτητών, το μεγάλο πανό στην εξέδρα, τα μεγάλα ρολά από χαρτί στα οποία ο κόσμος "υπέγραφε" το ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλα μαρτυρούσαν την αξιοπρεπή στάση του ελληνικού λαού απέναντι στον φίλο κουρδικό λαό.
"Σήμερα 1η του Μάρτη, πρώτη μέρα της άνοιξης, της τελευταίας άνοιξης του 20ού αιώνα, εμείς, άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων, προσκαλέσαμε όλο τον κόσμο για να ενώσουμε τις φωνές μας σε ένα μουσικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό", είπε ο Λάκης Λαζόπουλος,ξεκινώντας την ανάγνωση του ψηφίσματος της συγκέντρωσης (το διάβασε μαζί με τους ηθοποιούς Κάτια Γέρου, Γιώργο Κιμούλη, Αννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Ρένη Πιττακή). Αμέσως μετά το χαιρετισμό του εκπροσώπου του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξε ένα κουρδικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα. Τα χρώματα του Κουρδιστάν πλημμύρισαν την εξέδρα και το λυπημένο τραγούδι από τα χείλη της νεαρής Κούρδισσας ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα. Για να πάρει τη "σκυτάλη" η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τα τραγούδια τα "αρμένικα" και ο Γιάννης Κότσιρας να "ταξιδεύει" στον αλεξανδρινό ουρανό. "Σαν απόκληρος γυρίζω" από τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και "Ποιο το χρώμα της αγάπης" από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων", μα και το "Τζιβαέρι" από την Αναστασία Μουτσάτσου.Για ν' ακολουθήσουν οι Νίκος Ζιώγαλας, "Active Member", "Ενοχο Λα", "Συνήθεις Υποπτοι".
"Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά", από τον Πάνο Κατσιμίχα, για ν' ακολουθήσουν ανάκατα στη σκηνή τα "Διάφανα Κρίνα",οι Αλκίνοος Ιωαννίδης και Φοίβος Δεληβοριάς,οι "Ενδελέχεια",τα "Υπόγεια Ρεύματα",ο Νότης Μαυρουδής,ο Κώστας Μακεδόνας και η Δήμητρα Γαλάνη με το λόγο του Μάνου Χατζιδάκι.Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης η παρουσία στη σκηνή του εξόριστου Κούρδου καλλιτέχνη Σεβάν,που ερμήνευσε τραγούδια της πατρίδας του. Τα μάτια έλαμψαν, δάκρυσαν και οι φωνές των εκατοντάδων Κούρδων ενώθηκαν με τη δική του.
"Εβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε" από τον Θάνο Μικρούτσικο,για ν' ακολουθήσουν Χάρις Αλεξίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Μίλτος Πασχαλίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Μελίνα Κανά."Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον" από τους Διονύση Τσακνή - Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,"Παραπονεμένα λόγια" από τον Γιώργο Νταλάρα και "Ελλάς" από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου."Βρίσκομαι εδώ", είπε ο Β. Παπακωνσταντίνου, "ως "τρομοκράτης" να ενώσω τη φωνή μου με τον κουρδικό "τρομοκράτη" λαό, με τον Ελληνα "τρομοκράτη" λαό και με όλους τους "τρομοκράτες" λαούς, που τόλμησαν να καταγγείλουν και ν' αντιταχθούν στο ΝΑΤΟ και στους απεχθείς και απάνθρωπους σχεδιασμούς του". "Επιασε τόπο το κάλεσμα", είπε ο Λ. Μαχαιρίτσας, σημειώνοντας ότι "δεν έπιασε η κινδυνολογία. Βρεθήκαμε μπροστά στο δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή όχι ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρχε τέτοιο δίλημμα, ούτε τέτοια πρόθεση από εμάς. Ο κουρδικός λαός θα τη βρει τη λύση. Το θέμα είναι τι κάνουν οι υπόλοιποι. Με μια φράση: Θάνατος στους μπατζανάκηδες".
"Τα τραγούδια μας δε ρίχνουν κυβερνήσεις, καλώς ή κακώς" - δήλωσε ο Διονύσης Τσακνής. "Οι λόγοι που μας ένωσαν γι' αυτή τη συναυλία εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο Οτσαλάν κρατείται παράνομα, βασανίζεται. Η "πολιτισμένη" Ευρώπη "ποιεί την νήσσαν", ενώ οι κυβερνητικές ευθύνες εξακολουθούν να υπάρχουν. Εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη ενίσχυσης της φιλίας μας με τον κουρδικό λαό". Ενώ κλείνοντας τη δήλωσή του ο Διονύσης Τσακνής άφησε αιχμές για τη στάση ορισμένων ΜΜΕ.
Για τη στάση των ΜΜΕ μίλησε και ο Θάνος Μικρούτσικος, επισημαίνοντας ότι "πρόκειται για πιέσεις που έγιναν από την κυβέρνηση για να αποφύγει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθε λόγω των χειρισμών της".
Παρόντες στη σκηνή και οι: Μανώλης Λιδάκης, Ορφέας Περίδης, Βαγγέλης Γερμανός, Βασίλης Καζούλης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Γ. Ανδρέου, "Πυξ Λαξ", Νένα Βενετσάνου, Μαρίζα Κωχ, Καλλιόπη Βέτα, Γ. Δημητριάδης και "Μικροί Ηρωες", "Οπισθοδρομικοί, Γλυκερία, Βίκυ Μοσχολιού.
Διαπιστώνουμε, είπε ο Γ. Κιμούλης,ότι το κάλεσμά μας πιάνει τόπο και η μέχρι τώρα σιωπή πολλών από εμάς εξερράγη με εκκωφαντικό τρόπο. Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος, ότι δε θα σιωπήσουμε ξανά. Κάποιοι κινούνται μέσα στο χώρο της απορίας και άλλοι στο χώρο της εμπορίας. Πιστεύω ότι ο χρόνος θα δείξει ποιοι ανήκουν πού".
"Αν και σέβομαι, είπε η Αλέξια,τις απόψεις του Μίκη Θεοδωράκη, σαν Ελληνοκύπρια με όλα όσα έζησα - ξέρω τι είναι να μην μπορείς να πας στην πατρίδα σου - αποφάσισα να έρθω και να διαμαρτυρηθώ για την καταπίεση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Κούρδων".