Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΙΤΖΑΝΗ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΚ - ΟΤΕ
Τα λύτρα της ιδιωτικοποίησης

- Από χτες ισχύουν νέα τιμολόγια στον ΟΤΕ. Οι ιθύνοντες κάνουν λόγο για μεσοσταθμικές "μειώσεις"..!

- Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΤΕ επέβαλαν για μια ακόμη χρονιά υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του Οργανισμού, καθιστώντας το δικαίωμα του κάθε πολίτη στο αγαθό της επικοινωνίας είδος πολυτελείας. Επιβεβαιώνεται για μια φορά ακόμα ότι ο ΟΤΕ, απροκάλυπτα πλέον, έχει μετατραπεί σε εργαλείο αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων, που το μόνο του μέλημα είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων τις οποίες προβάλλει το χρηματιστηριακό κατεστημένο, γεγονός που η διοίκηση του ΟΤΕ κυνικά ομολόγησε. Γιατί οι δείκτες της "χρηματιστηριακής ευημερίας" είναι το θέσφατο, που πρέπει να περιφρουρηθεί ακόμα και σε βάρος του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων συνδρομητών.

Ολες αυτές οι επιδιώξεις συγκαλύπτονται με το γνωστό κόλπο των μεσοσταθμικών "μειώσεων", όταν είναι γνωστό πως η πραγματική αύξηση της αστικής μονάδας είναι 38%, η αύξηση στο πάγιο 12,2% και οι τηλεκάρτες θα κοστίζουν μέχρι και 78% παραπάνω από την τιμή που διατίθονταν μέχρι χτες. Οι αυξήσεις σ' αυτές τις υπηρεσίες αφορούν το σύνολο των 5,5 εκατομμυρίων συνδρομητών και κύρια των νοικοκυριών. Είναι απάτη και εμπαιγμός ο ισχυρισμός, ότι δήθεν το 70% των κλήσεων είναι μικρότερες των 2 λεπτών και άρα οι συνδρομητές θα ωφεληθούν από τη χρέωση της μονάδας ανά λεπτό. Οι όποιες μειώσεις στις διεθνείς και υπεραστικές κλήσεις δεν μπορούν ν' αποκρύψουν το γεγονός, ότι τα τέλη θα συνεχίζουν να είναι ληστρικά ακόμα και μετά απ' αυτές. Στην πραγματικότητα, οι λογαριασμοί θα είναι ακριβότεροι μέχρι και 50%.

- Ποιους "λογαριασμούς" πληρώνουν οι συνδρομητές του ΟΤΕ;

- Εμείς έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ότι η ιδιωτικοποίηση πάει πακέτο με υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια και ιδιαίτερα σε εκείνες τις βασικές υπηρεσίες, που αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αρκεί να θυμηθούμε ότι το 1995 η αστική μονάδα ήταν στις 9 δραχμές και χωρίς χρονοχρέωση. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί όσο η κυβέρνηση θα παραχωρεί όλο και περισσότερες κερδοφόρες δραστηριότητες του ΟΤΕ στο μεγάλο κεφάλαιο και στους κάθε λογής "επενδυτές". Η συρρίκνωση του ΟΤΕ, σιγά σιγά αλλά σταθερά, γίνεται πραγματικότητα. Διαπιστώνουμε ότι ο ΟΤΕ μένει στο περιθώριο των τηλεπικοινωνιακών εξελίξεων, οι ανταγωνιστές του αποσπούν μεγάλα κομμάτια της αγοράς, στην κινητή τηλεφωνία, στην ψηφιακή τηλεόραση, στη μετάδοση δεδομένων και γενικά στις υπηρεσίες με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

Την ίδια στιγμή ο ΟΤΕ, σε διατεταγμένο ρόλο "μικροϊμπεριαλιστή", προχώρησε σε επισφαλείς επενδύσεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, με στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων, για προμήθειες και πώληση υλικών. Για χάρη αυτών των τρίτων υποθηκεύει το μέλλον του, συνάπτει και νέα δάνεια που μεγαλώνουν την εξάρτησή του από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κέντρα. Το κόστος αυτής της πολιτικής και των απωλειών του μετακυλάει η κυβέρνηση στις πλάτες των εκατομμυρίων συνδρομητών του.

- Για πρώτη φορά μετά από χρόνια τα κέρδη του ΟΤΕ, το 1998, είναι μικρότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη;

- Πράγματι τ' αποτελέσματα του 1998 είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Τα κέρδη προ φόρων το 1998 διαμορφώθηκαν στα 287 δισεκατομμύρια δραχμές, από 301 δισ. το 1997, που σημαίνει ότι καταγράφεται μια σημαντική αντιστροφή στην πορεία της κερδοφορίας του. Και αυτό παρά την εκτεταμένη ψηφιακοποίηση και χρονοχρέωση των συνδρομητών, παρά την επιβάρυνσή τους με τις αυξήσεις που είχαν επιβληθεί και στα τιμολόγια του 1998. Ακόμα, τ' αποτελέσματα αυτά έρχονται, παρά την καθήλωση των μισθών, τη μείωση του προσωπικού και τη συνολική συρρίκνωση του κόστους εργασίας.

Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ