Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 'Η "ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ";

"Πάνω από όλα είμαστε Ελληνες και τα δικά μας συμφέροντα πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα απ' όλα. Η Τουρκία αυξάνει τις πιέσεις της και γι' αυτό πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από τους εθνικούς μας στόχους". Νάτο το νέο σλόγκαν της κυβερνητικής προπαγάνδας, που μέρες τώρα μεθοδεύει την αντεπίθεσή της με βασικούς στόχους πρώτον να αποενοχοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση τις, πέραν κάθε αμφιβολίες, εγκληματικές ευθύνες της για την παράδοση Οτσαλάν και δεύτερον και, πολύ πιο επικίνδυνο, να εμφανίσει ότι η πολιτική του "ρεαλισμού", της υποτέλειας και της δουλικότητας απέναντι σε ΗΠΑ και ΕΕ είναι η μοναδική που ανταποκρίνεται στα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα του λαού.

***

Στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση Σημίτη, με την αμέριστη υποστήριξη των ΜΜΕ, είναι να εμποτίσει τις λαϊκές μάζες με το εκσυγχρονισμένο περιεχόμενο του πατριωτισμού και στη βάση αυτή να στηρίξει την "εθνική ομοψυχία" και "συσπείρωση". Για το περιεχόμενο που δίνει η κυβέρνηση στον όρο πατριωτισμός υπάρχουν πολλά παραδείγματα και αποδείξεις σε όλες τις πτυχές του.

Ετσι, πατριωτικό, σύμφωνα με την εκσυγχρονιστική αντίληψη, είναι να δίνεις "γην και ύδωρ" στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και να συνεισφέρεις με κάθε μέσο στην επίτευξη των στόχων της "συμμαχίας", μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση κατέχει το αιματοκύλισμα των λαών που επιμένουν να έχουν "διαφορετική άποψη" από αυτή των αφεντάδων της νέας τάξης. Πατριωτικό είναι να στέλνεις στρατεύματα στη Βοσνία, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, όπως παλιότερα έστελναν στην Κορέα, στην Κριμαία, κ. α.

Πατριωτικό, σύμφωνα πάντα με την ίδια αντίληψη, είναι να εναποθέτεις τη λύση του Κυπριακού στις "πρωτοβουλίες" των ΗΠΑ, να παραδίνεις το Αιγαίο στην υψηλή εποπτεία τους και ταυτόχρονα να αγοράζεις τα όπλα τους για να "θωρακιστεί η χώρα", επικαλούμενος την "τουρκική απειλή".

Πατριωτικό, σύμφωνα με την εκσυγχρονιστική αντίληψη, είναι να εκχωρείς κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στις Βρυξέλλες, και ως "αντάλλαγμα" να μην εισπράττεις ούτε... φραστική διασφάλιση των συνόρων της χώρας.

Πατριωτικό είναι ακόμα, και κυρίως, να συνθλίβεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού από την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική και να σπρώχνονται στη φτώχεια και την εξαθλίωση οι λαϊκές μάζες, ως αναγκαία "θυσία" για να γίνει η χώρα "ισχυρή", για το στόχο της ΟΝΕ, για τα συμφέροντα των ελαχίστων.

Με άλλα λόγια πρόκειται για τον γνωστό ψευτοπατριωτισμό της άρχουσας τάξης, τον οποίο υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση Σημίτη, επιχειρώντας ταυτόχρονα να τον πλασάρει και ως "πατριωτισμό όλων των Ελλήνων"!!!

***

Με βάση τα παραπάνω ο Κ. Σημίτης δε διέπραξε καμία "προδοσία" απέναντι στον κουρδικό λαό - ούτε οι κομμουνιστές του απέδωσαν ποτέ τέτοια κατηγορία - αλλά, απλούστατα, κινήθηκε με συνέπεια στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει. Οι Κούρδοι είναι αποδιοπομπαίοι της νέας τάξης και αυτό το "δόγμα" ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια ο Κ. Σημίτης και στην υπόθεση Οτσαλάν. Οι Κούρδοι, ο αγώνας του κουρδικού λαού για ανεξαρτησία, δεν έχουν καμία σχέση με τους "εθνικούς" στόχους της χώρας, αντίθετα δημιουργούν ανεπιθύμητες "εμπλοκές" και γι' αυτό "πρέπει ξεμπερδεύουμε με την αλληλεγγύη" απέναντί τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία της "νέας τάξης" που ασπάζεται και πιστά υπηρετεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση Σημίτη πιστεύει ότι τα όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο (κατάθεση Ντιλάν, παρέμβαση - "σωσίβιο" Θεοδωράκη) είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση και να διαμορφώσει αυτή το κλίμα και τις εξελίξεις, σύμφωνα με τις επιλογές και την πολιτική της. Φυσικά, κανείς δεν παραγνωρίζει ότι έχει τεράστια υποστήριξη και πολλούς "συμμάχους". Χρειάζονται, όμως, και τα κατάλληλα ιδεολογικά όπλα για να εξουδετερώσουν τη λαϊκή αντίδραση και οργή που προκλήθηκε από την εγκληματική πολιτική της στην υπόθεση Οτσαλάν. Ανακάλυψαν τον "ύποπτο ρόλο" των Κούρδων που θέλουν να εμπλέξουν τη χώρα σε περιπέτειες με την Τουρκία, για να προωθήσουν "τα δικά τους συμφέροντα". Εμφανίζονται θιγμένοι από την "αχαριστία" των Κούρδων απέναντι στη... "φιλοξενία" που τους πρόσφερε (!). Με λίγα λόγια ολοκληρώνουν την επιχείρηση ανάδειξης των Κούρδων ως "εχθρού" των εθνικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, διόγκωσαν τεχνητά την τουρκική απειλή, για να προκαλέσουν συσπείρωση γύρω από την υποτιθέμενη "εθνική πολιτική", δηλαδή την υποταγή στη νέα τάξη, ενώ αναγόρευσαν την ολοκλήρωση της προσπάθειας για την ένταξη στην ΟΝΕ ως "ύψιστο εθνικό στόχο", που τίποτα δεν πρέπει να μπει να τον εμποδίσει, κ. ο. κ.

***

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι αυτή η προπαγανδιστική εκστρατεία θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο, εκτός των άλλων, τη δημιουργία αμφιβολιών στις λαϊκές μάζες για το αν πραγματικά ευθύνεται η κυβέρνηση για την παράδοση Οτσαλάν και - γιατί όχι - για την "πανηγυρική" αθώωσή της!

Η απάντηση στα παραπάνω δεν είναι άλλη από αυτή που έδωσε τις προάλλες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα: "Τα όπλα του λαού είναι η λαϊκή ενότητα κατά της εθνικής ομοψυχίας που στην πραγματικότητα είναι κοινωνική υποταγή και ο ραγιαδισμός, ο φόβος, η τρομοκρατία και κρατική καταστολή. Λαϊκή ενότητα με συγκεκριμένη κατεύθυνση, στην αντίσταση και αντεπίθεση στα μονοπώλια και στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Διεθνοποίηση του αγώνα των λαών και όχι διεθνοποίηση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Λαϊκή ενότητα και συσπείρωση των δυνάμεων που δεν έχουν αυταπάτες, των δυνάμεων που έχουν συνείδηση ποιος είναι ο αντίπαλος σήμερα. Ας μην επιτρέψουμε να εκτονωθεί η αγανάκτηση. Αλλά να φουντώσει και να γίνει συνειδητή επιλογή του άλλου δρόμου που έχει ανάγκη ο τόπος".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Με άλλα λόγια πρόκειται για τον γνωστό ψευτοπατριωτισμό της άρχουσας τάξης, τον οποίο υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση Σημίτη, επιχειρώντας ταυτόχρονα να τον πλασάρει και ως "πατριωτισμό όλων των Ελλήνων"!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόθεση Οτσαλάν(2007-02-16 00:00:00.0)
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ...(2000-02-16 00:00:00.0)
Αξιζε το κόπο(1999-03-02 00:00:00.0)
Μα, είναι δυνατόν να μας κυβερνούν αυτοί;(1999-02-20 00:00:00.0)
ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ(1999-02-20 00:00:00.0)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΡΟΠΗΣ(1999-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ