Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Να γίνουν έργα για τους κατοίκους

- Πρόσφατα, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής έγινε συζήτηση για το Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΠΑ) 2000 - 2006, που θα χρηματοδοτηθεί από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). Ποια είναι τα συμπεράσματά σας;

- Η συζήτηση που έγινε αλλά και οι επόμενες, που θα ακολουθήσουν στους δήμους, παίρνουν έναν τυπικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση, καθ' υπαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της για τα έργα που θα ενταχθούν στο ΣΠΑ. Και πολλοί αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, απλώς συμμορφώνονται με τις αποφάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προαναφερόμενοι αιρετοί δεν ορίζουν συγκεκριμένα έργα ή παρεμβάσεις που έχουν ανάγκη οι περιοχές τους. Απλώς, γράφουν μια "έκθεση ιδεών" για τους άξονες της δράσης και τους κοινούς στόχους των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όταν συζήτησε για ένα "πακέτο", του οποίου το ύψος δεν είναι καν γνωστό.

- Πόσα μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από αυτά τα "πακέτα";

- Στις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου όσο και των Δημοτικών Συμβουλίων, θα περίμενε κανείς να υπάρχει και ένας θετικός απολογισμός για τους κατοίκους της περιοχής, σε σχέση με τη λεγόμενη κοσμογονία, που έπρεπε να έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και τα Πακέτα Ντελόρ 1 και 2. Ομως, κανένας δεν τολμά να κάνει κάτι τέτοιο, αφού η πραγματικότητα είναι ολότελα διαφορετική. Τα "χρυσά κουτάλια", που μας έλεγαν, δεν τα είδε κανείς. Οπως δεν πρόκειται να τα δει και στο μέλλον κανένας από τους εργαζόμενους της χώρας. Αντίθετα, τα απολαμβάνουν οι ντόπιες και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες.

- Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;

- Οι συζητήσεις στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το 3ο ΚΠΣ, θα έπρεπε να κινούνται στην κατεύθυνση της πραγματικής και ουσιαστικής συζήτησης, για να αποκαλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Θα έπρεπε να είναι μια συζήτηση με διεκδικητική προοπτική. Με προτάσεις που θα κατέληγαν στην ενίσχυση εκείνων των τομέων και κλάδων της παραγωγής, ώστε να επιταχύνεται η ανάπτυξη και να μειώνεται η ανεργία.

- Ειδικότερα για τις ανάγκες της Ανατολικής Αττικής;

- Στην περιοχή μας θα έπρεπε να μιλήσουμε για ενίσχυση κλάδων παραγωγής, που τα προηγούμενα χρόνια "ανθούσαν", όπως κλωστοϋφαντουργία, γεωργία, που αναπτύσσεται στην περιοχή του Μαραθώνα και αλλού, αμπελοκαλλιέργεια, αλλά και τουρισμός, σε συνδυασμό με την ουσιαστική ενίσχυση των πραγματικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ανατολικής Αττικής και όχι "μικρομεσαίων", όπως ο Κόκκαλης.

Επίσης, ουσιαστικές προτάσεις ανάπτυξης της περιοχής σε όφελος των κατοίκων είναι οι σχεδιασμένες εντάξεις στα σχέδια πόλης. Οχι να αφήνουμε την περιοχή να γεμίζει αυθαίρετα και μετά, υπό την πίεση των καταστάσεων, να εντάσσουμε στο σχέδιο. Αλλη πρόταση είναι η υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής κατοικίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και, φυσικά, τα αντιπλημμυρικά έργα.

Βέβαια, οι άλλες παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου και πολλοί αιρετοί της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, στην περιοχή μας, δε θέλουν να γίνει μία τέτοια ουσιαστική συζήτηση. Μία συζήτηση, που δε θα είναι αποκλειστικά δεμένη με τους αριθμούς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά με περιεχόμενο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ