Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητική πρόκληση με την αγνόηση της λαϊκής θέλησης

Ανακοινώσεις μαζικών φορέων και της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ - Αμστερνταμ

Δεκάδες είναι οι φορείς που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ στη Βουλή, χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωση του λαού. Επίσης καταγγέλλουν την απόρριψη από την πλευρά της κυβέρνησης του αναφαίρετου και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος να εκφραστεί ο λαός με δημοψήφισμα.

Το Εργατοϋπαλλικό Κέντρο Αγρινίου σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

"Συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή η Συνθήκη του Αμστερνταμ, που έρχεται σε συνέχεια του Μάαστριχτ, για να ενισχύσει τις επιδιώξεις και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, για πλήρη υποταγή των εργαζομένων και των λαών στα σχέδιά τους για μοίρασμα των αγορών και τα νέα υπερκέρδη.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που είναι προσηλωμένες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ, αναμένεται να υπερψηφίσουν τη Συνθήκη, αδιαφορώντας για τις παραπέρα αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα μας και τους εργαζόμενους, όπως την οικονομία, το βιοτικό επίπεδο, την εθνική ανεξαρτησία κλπ.

Προσπαθούν να "ξεμπερδέψουν" γρήγορα χωρίς να ενημερώνεται ο λαός και χωρίς να του ζητηθεί η γνώμη με δημοψήφισμα, το οποίο ο κ. Πάγκαλος σε πρόσφατες δηλώσεις του χαρακτήρισε σαν "οχλοκρατία", δείχνοντας και μ' αυτό τον τρόπο το αντιδημοκρατικό πρόσωπο του ίδιου, αλλά και κυρίως της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη Συνθήκη του Αμστερνταμ και τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να την περάσει.

Καλούμαστε να δώσουμε ενωτική και αγωνιστική απάντηση στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων που οδηγούν σε καταστάσεις επικίνδυνες για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας.

Καλούμαστε να δυναμώσουμε την πάλη μας σε κατεύθυνση αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική για ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα".

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ - Αμστερνταμ,σε ανακοίνωση Τύπου της, επισημαίνει:

"Πρόκληση αποτελεί η επιμονή της κυβέρνησης και άλλων πολιτικών δυνάμεων να προχωρήσουν στην κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του ελληνικού λαού για ένα τόσο μείζονος εθνικής σημασίας ζήτημα και χωρίς την έκφραση γνώμης του μέσω της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Πρόκληση αποτελεί η αγνόηση δεκάδων χιλιάδων υπογραφών πολιτών, που συγκεντρώθηκαν από την Πανελλήνια Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ και Αμστερνταμ, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή και προβάλλουν το δημοκρατικό και συνταγματικό αυτό δικαίωμα. Αίτημα, που συγκέντρωσε την υποστήριξη κοινωνικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και του Τύπου.

Πρόκληση αποτελεί η κύρωση των Συνθηκών αυτών, που αφορούν το παρόν και το μέλλον του τόπου, απ' ευθείας από το Κοινοβούλιο, χωρίς τα δύο παραπάνω βασικά προαπαιτούμενα.

Πρόκληση αποτελεί η συνειδητή υιοθέτηση πρακτικών, που όχι μόνο περιφρονούν το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της ουσιαστικής και αντικειμενικής πληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών και της έκφρασης γνώμης τους σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα (τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται ετσιθελικά ως "εθνικοί στόχοι"), αλλά και που αποκαλύπτουν, τελικά, φόβο και αγωνία απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο να έρθουν στο προσκήνιο της κοινωνικοπολιτικής μας ζωής η αληθινή λαϊκή γνώση και η αβίαστη λαϊκή κρίση.

Είναι βέβαιο ότι η στάση τόσο των κομμάτων της Βουλής όσο και του κάθε μέλους της Εθνικής Αντιπροσωπείας κατά τη συζήτηση και τη σχετική ψηφοφορία βρίσκεται υπό την κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος, κατά τη γνώμη μας, έχει το ιστορικό χρέος να μην επιτρέπει να χρησιμοποιείται κάθε φορά η όποια ετυμηγορία του, προκειμένου να προσβάλλονται στη συνέχεια τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και μάλιστα στο ...όνομά του!

Αυτό ακριβώς θα εξακολουθήσουν να κάνουν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τις δραστηριότητες της Επιτροπής, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες κόντρα σε εκείνους που τους καταλογίζουν "οχλοκρατική αντίληψη" με την ίδια ευκολία που διαπραγματεύονται και προσυπογράφουν ερήμην του λαού την εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (εκτός των άλλων...)".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ