Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
"Μη συνεργήσετε στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών"

Ανοιχτή επιστολή - έκκληση της Επιτροπής προς τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές και τα ΜΜΕ, για να μην καταστεί Κοινοτικό Δίκαιο η Συμφωνία Σένγκεν

Η Επιτροπή Αγώνα Κατά της Συμφωνίας Σένγκεν με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους βουλευτές και όλα τα ΜΜΕ, προβάλλει την επιτακτική ανάγκη να μην καταστεί Κοινοτικό Δίκαιο η Συμφωνία Σένγκεν.

Στην επιστολή της Επιτροπής τονίζεται:

"...Η Σένγκεν και η απαραίτητη για την εφαρμογή της νομοθεσία δεν πρόκειται να επιλύσουν κανένα από τα γνωστά προβλήματα της εγκληματικότητας που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εμπειρία από την εφαρμογή της Σένγκεν σε ορισμένες χώρες, τέσσερα χρόνια τώρα, έδειξε ότι όχι μόνο δεν περιορίστηκε η εγκληματικότητα αλλά, αντίθετα, όπως και στη χώρα μας,αυξήθηκε σημαντικά.

Παράλληλα, δημιουργείται ένας ανεξέλεγκτος μηχανισμός αστυνομικής συνεργασίας, που επιτρέπει τη "διακριτική" παρακολούθηση προσώπων και την καταδίωξη και σύλληψη προσώπων στο έδαφος μιας χώρας - μέλους. Και τούτο επιτρέπεται, χωρίς δικαστικό έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών των αστυνομικών και χωρίς εγγυήσεις των δικαστικών αρχών κάθε χώρας, συνιστά δε παραβίαση της κυριαρχίας κάθε χώρας καθώς και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Προϋπόθεση για να υποστούν οι πολίτες, τόσο το ηλεκτρονικό φακέλωμα, όσο και τις υπόλοιπες σε βάρος τους ενέργειες, είναι, εκτός από τη βεβαιωμένη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, να θεωρηθούν ύποπτοι διάπραξης στο... μέλλον τέτοιων πράξεων, καθώς και επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και κρατική ασφάλεια. Ετσι, ανατρέπεται μια βασική αρχή του κράτους δικαίου, που είναι το τεκμήριο αθωότητας. Οποιοσδήποτε αμφισβητεί και αγωνίζεται, μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος. Επιπλέον, ο ιδιωτικός βίος των πολιτών γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας".

Σε άλλο σημείο τονίζεται πως, "προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών λαών στον επιχειρούμενο περιορισμό των ατομικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ίδια η Σένγκεν προβλέπει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της την ψήφιση στα κράτη - μέλη, εσωτερικού νόμου που δήθεν θα προστατεύσει τον πολίτη από το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Στα πλαίσια αυτά και σε εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας 95/46 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ψηφίστηκε στη χώρα μας ο Ν. 2472/97,με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα".Στην πραγματικότητα με το Ν. 2472/97, μεταξύ άλλων:

  • Νομιμοποιείται η συγκέντρωση και επεξεργασία κάθε δεδομένου προσωπικού χαρακτήρα και μάλιστα "ευαίσθητων" δεδομένων,τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς.
  • Επιτρέπεται η ελεύθερη διαβίβαση των παραπάνω δεδομένων στις χώρες της ΕΕ και με προϋποθέσεις σε τρίτες χώρες (π.χ. ΗΠΑ).
  • Παραβιάζονται κατάφωρα το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις,οι οποίες επιβάλλουν το σεβασμό και την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ελεύθερης δράσης των πολιτών.

Απέναντι σ' αυτούς τους μηχανισμούς καταγραφής και παρακολούθησης της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, οι πολίτες μένουν ουσιαστικά ανυπεράσπιστοι.

  • Τα όποια δικαιώματα παρέχουν οι ρυθμίσεις της Συμφωνίας Σένγκεν και του Ν. 2472/97, υπόκεινται σε πλήθος εξαιρέσεων και ουσιαστικά καθίστανται ανενεργά.Οι πολίτες στερούνται ουσιαστικά δικαστικής προστασίας.Η προστασία τους από το ηλεκτρονικό φακέλωμα έχει ανατεθεί σε μια "ανεξάρτητη" αρχή,της οποίας όμως τα μέλη, στην ουσία, διορίζονται από σχηματισμούς που ελέγχει η κυβέρνηση και κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεσμεύονται από το νόμο. Ομως, ήδη, σχεδόν δύο χρόνια από την ψήφιση και κατά παράβαση του Ν. 2472/97, η αρχή αδυνατεί να παρέμβει,αφού δεν έχει στοιχειωδώς στελεχωθεί με προσωπικό και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα το φακέλωμα να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα.Δηλαδή οι πολίτες στερούνται έστω και τυπικά - θεωρητικά της δυνατότητας να ασκήσουν τα όποια δικαιώματα προβλέπονται".

"...Στο μικρό σχετικά διάστημα ζωής της, σημειώνεται στη συνέχεια, η Επιτροπή μας συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες υπογραφές, κάτω από "ΕΚΚΛΗΣΗ" για τη μη εφαρμογή της Σένγκεν και την κατάργηση του Ν. 2472/97. Τη συγκεκριμένη Εκκληση σάς τη συνυποβάλλουμε και οι υπογραφές είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Ακόμη, όπως είναι γνωστό, άλλες Επιτροπές και φορείς έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές, στα αιτήματα των οποίων εμπεριέχεται και η μη εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν από τη χώρα μας.

Με τις σκέψεις αυτές, σας καλούμε:

  • Να βοηθήσετε για την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που περικλείουν η εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν και ο Ν. 2472/97.
  • Να μη συνδέσετε το όνομά σας με την ενσωμάτωση της Συμφωνίας Σένγκεν στο Κοινοτικό Δίκαιο. Ιδιαίτερα όλοι όσοι καταψηφίσατε την κύρωση της Συμφωνίας Σένγκεν να δείξετε και σήμερα την ίδια συνέπεια.
  • Να μη συνηγορήσετε στον καταφανή περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών και στην αναμφισβήτητη παραβίαση του Συντάγματος της χώρας μας.

Με τιμή, για την Επιτροπή:

Μάριος Βακίρης, Κώστας Βερικάκης, Βασίλης Δημόπουλος, Γιώργος Θεοδώρου, Δημήτρης Μπελαντής, Νίκος Νικητόπουλος, Δημήτρης Πάνου, Αγγελος Ρεμπής, Δημήτριος Σαραφιανός, Χάρης Σμυρνιώτης, Ζωή Σώκου, Νίκος Τσιούνης, Τασία Χριστοδουλοπούλου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ