Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει το Ισραήλ για τον εποικισμό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Απέρριψε κατηγορηματικά η ισραηλινή κυβέρνηση την πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για άμεση σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης που θα ασχοληθεί με το ζήτημα της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον Οργανισμό ως "παραβίαση των υπαρχουσών ειρηνευτικών συμφωνιών". Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δεσμευόταν ότι θα ενημερώσει εγκαίρως και θα συνομιλήσει με όλες τις "ανάδοχες" χώρες της "ειρηνευτικής διαδικασίας" πριν προχωρήσει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Πολιτικά υποκινούμενη χαρακτήρισε τη, σχεδόν, ομόφωνη πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, καθιστώντας σαφές ότι δεν αποδέχεται, ούτε πρόκειται να συμμετάσχει σε μια διεθνή διάσκεψη ανάλογου περιεχομένου. Στην ανακοίνωση του γραφείου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι οι εβραϊκοί οικισμοί "δεν επεκτείνονται, αλλά απλώς καλύπτουν τις φυσιολογικές ανάγκες που προκύπτουν από τη φυσική αύξηση του πληθυσμού τους". Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι "οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να μετατρέψουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε εφαλτήριο για επαναδιαπραγμάτευση και μετατροπή των ειρηνευτικών συμφωνιών που έχουν, ήδη, υπογράψει".

Την ίδια στιγμή, ο Γιάσερ Αραφάτ είχε μακροσκελείς συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της βελγικής κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, Εξωτερικού Εμπορίου και Τηλεπικοινωνιών Ελιο ντι Ρούντο, ο οποίος πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή. Ο Αραφάτ, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αν, προηγουμένως, δεν έχει διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες που έχουν εγγυηθεί και μεσολαβήσει για την επίτευξη της "ειρηνευτικής διαδικασίας", όπως είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Νορβηγία, η Ιορδανία και η Ιαπωνία. Από την πλευρά του, ο ντι Ρούντο επαναδιαβεβαίωσε την πίστη της χώρας του στην ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Δημοψήφισμα με γνωστό αποτέλεσμα

Στις κάλπες προσήλθαν, χτες, οι Σύριοι για να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας σε μια εκλογική μάχη, που δίνεται από έναν και μόνο υποψήφιο, τον νυν Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ. Ο Σύριος Πρόεδρος διεκδικεί την ανανέωση της 7ετούς προεδρικής θητείας του για 5η συνεχόμενη φορά και αναμένεται ότι το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο αυτού των προεδρικών εκλογών του Δεκέμβρη 1991, οπότε είχε συγκεντρώσει την προτίμηση του 99,9% των 9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της χώρας των 17 εκατομμυρίων κατοίκων. Κάλπες έχουν ανοίξει και στο Λίβανο, όπου βρίσκονται 35.000 Σύριοι στρατιώτες και 1 εκατομμύριο Σύριοι εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ