Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Και πάλι πλήγματα στο Νότιο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΛΩΡΙΔΑ.-

Δύο θέσεις αντιαεροπορικών ιρακινών συστοιχιών έπληξαν, χτες, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ, στο πρώτο ανάλογο επεισόδιο των τελευταίων ημερών.

Τα πλήγματα σημειώθηκαν κοντά στην πόλη Ταλίλ, 270 χλμ Νοτιοανατολικά της Βαγδάτης και κοντά στην περιοχή Αλ Ναζάφ, 100 μίλια Νότια της Βαγδάτης, νωρίς χθες το πρωί. Οπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Φλώριδα των ΗΠΑ, αμερικανικά μαχητικά "F-15E" και βρετανικά βομβαρδιστικά "GR1 Τορντέιντος" εξαπέλυσαν βόμβες και πυραύλους ακριβείας εναντίον ιρακινών αντιαεροπορικών και ραντάρ όταν, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης περιπολίας ρουτίνας, ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν 3 φορές τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ. Κάνοντας λακωνικές δηλώσεις ο Αμερικανός ταγματάρχης Τζο Λα Μαρκ, αφού διαβεβαίωσε ότι όλα τα συμμαχικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους, δήλωσε ότι τα ιρακινά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε αερομαχίες και τράπηκαν άμεσα σε φυγή ακολουθώντας "τη γνωστή ιρακινή τακτική της απλής πρόκλησης".

Σχολιάζοντας το χθεσινό επεισόδιο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον υπογράμμισε ότι στόχος των στρατιωτικών αυτών πληγμάτων δεν είναι η ανατροπή του Ιρακινού ηγέτη, αλλά η μείωση της στρατιωτικής απειλής που αυτός παρουσιάζει, για όλη την περιοχή και για τα "συμμαχικά αεροσκάφη που περιπολούν στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ