Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Πολικές συνθήκες

ΣΑΜΟΝΙ. -

Ενα ακόμα ξαφνικό κύμα ψύχους, συνοδευμένο με ισχυρούς ανέμους, σκέπασε στην κυριολεξία πολλές περιοχές της αλπικής Ευρώπης, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς θαμμένους στο χιόνι.

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκαεφτά τραυματίστηκαν ενώ ακόμα τρεις αγνοούνται, εξαιτίας της τεράστιας χιονοστιβάδας που κυλούσε με ταχύτητα μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων την ώρα και καταπλάκωσε δύο χωριά στην περιοχή του Σαμονί στο Λευκό Ορος, στη Γαλλία και προκάλεσε την καταστροφή περισσοτέρων των 17 σαλέ, ενώ τα συντρίμμια τους παρασύρθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά. Τα σωστικά συνεργεία που έχουν καταφτάσει στην περιοχή προσπαθούν, κάτω από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά καιτεράστιες μάζες χιονιού να βρουν τους αγνοούμενους, αλλά, όπως τόνισαν αργά χτες το απόγευμα, οι ελπίδες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων μειώνονται ώρα με την ώρα. Χαρακτηριστικό του φαινομένου είναι ότι "η χιονοστιβάδα ήταν η μεγαλύτερη που έπληξε την περιοχή από το 1908", δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, για να συμπληρώσει την εικόνα ένας κάτοικος της περιοχής λίγο πιο μακάβρια, πως "δεν γνωρίζουμε εάν περπατάμε πάνω από θαμμένους ανθρώπους"!

Δεν είναι μόνο η Γαλλία που γνωρίζει την ένταση του χιονιού και των ανέμων αυτές τις μέρες. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν στην Αυστρία, στην Ιταλία και στις ελβετικές Αλπεις, όπου τις τελευταίες τρεις ημέρες έπεσε χιόνι που έφτασε σε ύψος τα 150 εκατοστά, ενώ το κρύο χαρακτηρίζεται πολικό. Στη Βιέννη έγινε γνωστό ότι ο στρατός άρχισε χτες αερογέφυρα για τη μεταφορά περίπου 25.000 τουριστών, στην πλειοψηφία τους Αυστριακών και Γερμανών, που έχουν αποκλειστεί εδώ και αρκετές μέρες, εξαιτίας του χιονιού, σε χιονοδρομικά κέντρα στο Τιρόλο και το Βόραλπεργκ. Ο κίνδυνος για χιονοστιβάδες υπολογίζεται σε 4 με 5 βαθμούς της πεντάβαθμης σχετικής κλίμακας, εκτιμούν ειδικοί στο Τιρόλο, οι οποίοι συνεδριάζουν, για να εξετάσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην ανατίναξη των περισσότερο επικίνδυνων χιονοστιβάδων. Μεγάλα προβλήματα, που εντείνουν τις ανησυχίες, έχουν προκύψει και σε πολλές περιοχές της Βορειοδυτικής Ιταλίας,εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, της βροχής και του χιονιού. Εξαιρετικά δύσκολα διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους προς τη Σλοβενία, εξαιτίας του χιονιού, ενώ η θερμοκρασία είναι στους μείον 11 βαθμούς Κελσίου. Βροχές, κατολισθήσεις και μικρές πλημμύρες σημειώνονται σε περιοχές της κεντρικής Ούμβριας,στην οποία αρκετοί κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν σε προκατασκευασμένα σπίτια, αφού τα δικά τους καταστράφηκαν από το σεισμό του Σεπτέμβρη του 1997.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ