Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Πρωταθλητές της φτώχειας οι Ελληνες

Μικρότερη κατά 34% είναι η μέση αγοραστική ικανότητα των Ελλήνων, καθώς με μέσο όρο το 100 για τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει δείκτη το 67 και κατέχει έτσι την τελευταία θέση στους πλουσίους ή την πρώτη θέση στους πιο φτωχούς της Κοινότητας

Μικρότερη κατά 34% περίπου είναι η αγοραστική ικανότητα του μέσου Ελληνα, σε σχέση με την αγοραστική ικανότητα του μέσου Ευρωπαίου. Η εκτίμηση αυτή, που ανήκει στη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EYROSTAT), δείχνει πόσο κάλπικα και εξωπραγματικά ήταν τα επιχειρήματα όλων εκείνων που υποστήριζαν πως με την εφαρμογή των μέτρων και πολιτικών που επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ - δηλαδή με την εφαρμογή της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων - θα συγκλίνει η ελληνική οικονομία (και άρα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων) με τις οικονομίες και το βιοτικό επίπεδα των περισσότερο αναπτυγμένων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με χτεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - που παραθέτει τα επίσημα στοιχεία της EYROSTAT - "ο μέσος Ελληνας από την άποψη της πραγματικής αγοραστικής ικανότητας, βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα των πολιτών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Από τα στοιχεία μελέτης της EYROSTAT, προκύπτει ότι ενώ για το σύνολο των κατοίκων των 15 χωρών - μελών της ΕΕ το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (μεταφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) είναι 100 μονάδες, κάποιες χώρες έχουν πάνω από τις 100 μονάδες (είναι οι πλούσιες) και κάποιες άλλες (οι φτωχές) κάτω από 100. Κάτω από το μέσο όρο έχουν οι Ελληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Βρετανοί και οι Φινλανδοί και πάνω από το μέσο όρο οι κάτοικοι των υπόλοιπων χωρών - μελών της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, με βάση το μέσο όρο (δηλαδή το 100) της αγοραστικής ικανότητας που ισχύει για το σύνολο των κατοίκων των 15 χωρών - μελών της ΕΕ:

  • Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ είναι η μέση αγοραστική ικανότητα των Ελλήνων (οι Ελληνες με δείκτη το 66 βρίσκονται στη 15η ή την τελευταία θέση και άρα είναι ο φτωχός εταίρος της Κοινότητας. Ακολουθούν οι Πορτογάλοι με δείκτη αγοραστικής ικανότητας το 67 (προτελευταία θέση), οι Ισπανοί (12η θέση) με δείκτη το 77 και οι Βρετανοί με τους Φινλανδούς που έχουν δείκτη μέσης αγοραστικής ικανότητας το 96.
  • Πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ βρίσκεται η μέση αγοραστική ικανότητα των κατοίκων του Λουξεμβούργου (με δείκτη το 169 που είναι σχεδόν υπερτριπλάσιος της Ελλάδας) και ακολουθούν οι Δανοί (116), οι Βέλγοι (112), οι Γερμανοί (111) και οι Γάλλοι με τους Αυστριακούς (108).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ