Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επιδοτούνται μόνο οι ιδιώτες!

Σε σχέδιο κατά της ΔΕΗ εξελίσσεται η ιστορία με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τον αποκλεισμό της ΔΕΗ από τα προγράμματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας συνολικής επένδυσης ύψους 170 δισ. δρχ. επιβεβαίωσε χτες ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, Α. Παπαθανασσόπουλος.Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση της κυβέρνησης σε βάρος κρατικού φορέα, που προσλαμβάνει ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις, αφού ακόμα και οι Βρυξέλλες - τις εντολές των οποίων όλο και πιο συχνά προβάλλουν οι κυβερνώντες - δεν απαγορεύουν τη συμμετοχή δημοσίων επιχειρήσεων στα δύο αυτά προγράμματα, τα οποία συγχρηματοδοτεί στα πλαίσια του Επιχειρηματικού Προγράμματος Ενέργειας. Ετσι επιβεβαιώνονται πλήρως οι καταγγελίες του "Ρ", ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προωθεί την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην είσοδο των ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ με στόχο την υποβάθμισή της προς όφελος των ιδιωτών.

Σύμφωνα με την άποψη του υπουργείου Ανάπτυξης, ο αποκλεισμός της ΔΕΗ από τα παραπάνω προγράμματα οφείλεται στην ερμηνεία του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στα δύο προγράμματα. Συγκεκριμένα, το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει ότι τα προγράμματα αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις, όρο τον οποίο η πρόεδρος του ΚΑΠΕ, που συμμετέχει στον φορέα που διαχειρίζεται τα προγράμματα, απέδωσε σε... κάποιο λάθος που έγινε. Σύμφωνα με τον γγ Ενέργειας η μόνη δυνατότητα που η ΔΕΗ έχει για συμμετοχή στα προγράμματα αυτά, είναι μέσω θυγατρικών εταιριών που μπορεί να ιδρύσει. Δυνατότητα που ουσιαστικά δεν υπάρχει, αφού η τροπολογία που δίνει το δικαίωμα στη ΔΕΗ να ιδρύει θυγατρικές εταιρίες δεν έχει ακόμη ψηφιστεί και μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο θα έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία της 3ης του Μάρτη για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων. Σημειώνεται ότι και αυτή η τροπολογία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Οσον αφορά την εξέλιξη του προγράμματος, φαίνεται να μην "περπατάει" στο βαθμό που αναμενόταν και αυτό γιατί οι υποψήφιοι επενδυτές δε φαίνεται να έχουν δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που προσφάτως δόθηκε παράταση στην ημερομηνία υποβολής προτάσεων. Ισως για τους επενδυτές να μην θεωρούνται τόσο ελκυστικοί οι όροι για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα και απαιτήσουν τροποποίηση την οποία η κυβέρνηση θα σπεύσει βέβαια να ικανοποιήσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ