Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Παραπλανιούνται συστηματικά οι καταναλωτές

Με την τήρηση... ειδικού μητρώου και την κατάθεση εγγυητικής επιστολής για την κάλυψη ενδεχόμενων προστίμων υποστηρίζει το υπουργείο Εμπορίου πως θα αντιμετωπίσει τις δεκάδες εταιρίες που έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια και κάνουν πωλήσεις από απόσταση. Πρόκειται για τις εταιρίες που μέσω περιοδικών, τηλεοπτικών καναλιών, επιστολών κλπ πωλούν προϊόντα, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τίποτα κοινό με τα διαφημιζόμενα είδη. Οπως διαπιστώνεται και από έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου, σε τέτοιου είδους πωλήσεις δεσπόζει η συστηματική παραπλάνηση και ταλαιπωρία των καταναλωτών. Το μόνο, πάντως, που προτίθεται να κάνει το υπουργείο είναι η προώθηση τροπολογίας για την τήρηση ειδικού μητρώου των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο και η υποχρεωτική κατάθεση στην αρμόδια υπηρεσία εγγυητικής επιστολής, από την οποία θα δεσμεύονται τα επιβαλλόμενα πρόστιμα σε ενδεχόμενες παραβάσεις.

Από την έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου και από σχετικές καταγγελίες καταναλωτών προέκυψαν μια σειρά από παραβάσεις και συγκεκριμένα:

  • συχνά, τα προϊόντα που λαμβάνουν οι καταναλωτές είναι υποδεέστερα από εκείνα που διαφημίζονται και παρήγγειλαν
  • σε περιπτώσεις υπαναχώρησης του καταναλωτή από την αγορά του προϊόντος, και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία δικαιούνται να το κάνουν μέσα σε δέκα μέρες, οι εταιρίες αρνούνται να επιστρέψουν τα χρήματα που έχει καταβάλει ο καταναλωτής ή τα επιστρέφουν καταταλαιπωρώντας πρώτα τον πελάτη
  • κάποιες από τις εταιρίες που πωλούν από απόσταση, επιχειρούν συστηματικά να προσελκύσουν τους καταναλωτές με παραπλανητικές διαφημίσεις, όπως για παράδειγμα λέγοντάς τους ότι έχουν κερδίσει ένα δώρο αξίας, π.χ. αυτοκίνητο, πράγμα το οποίο δεν ισχύει
  • πολλά από τα προϊόντα που πωλούνται είναι αμφίβολης ποιότητας, χωρίς εγγύηση και service μετά την πώληση
  • σε κάποιες περιπτώσεις δε γνωστοποιούνται τα πλήρη στοιχεία του πωλητή, αντίθετα με τα όσα ορίζει ο νόμος.

Ηδη, για παραβάσεις σαν τις παραπάνω, έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ύψους 15 εκατ. δρχ. στις εταιρίες TELEMARKET, EUROMARKET, ενώ μετά από συλλογική αγωγή καταναλωτικής οργάνωσης επιβλήθηκε από το Πρωτοδικείο πρόστιμο ύψους 15 εκατ. στη LORENS MAIL ΕΠΕ και μέσα στις επόμενες μέρες θα επιβληθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης οι αντίστοιχες κυρώσεις για όλες τις διαπιστωμένες παραβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ