Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μελετούν την κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού!

Πριν καν αρχίσει το 1997 διαπιστώνεται υστέρηση εσόδων στο υπουργείο, εκπρόσωποι του οποίου δεν αποκλείουν την κατάρτιση νέου προϋπολογισμού

Το ενδεχόμενο κατάρτισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 1997 μελετά ήδη η κυβέρνηση, στα πλαίσια των εκτιμήσεων που υπάρχουν για μη επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση στο σκέλος των εσόδων! Το παραπάνω ενδεχόμενο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε τη βδομάδα που πέρασε το κλιμάκιο του Οργανιμσού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, χαρακτήρισαν υπεραισιόδοξο το στόχο για αύξηση των εσόδων κατά 15,6% που έχει θέσει η κυβέρνηση για ολόκληρο το 1997 με το φετινό προϋπολογισμό. Σε ερώτηση των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ, αν η κυβέρνηση έχει σκεφτεί πώς θα αντιμετωπίσει την περίπτωση που διαφανεί υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τον προβλεφθέντα στόχο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τους υπενθύμισε τη δυνατότητα κατάρτισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που τους δίνει ο νόμος περί δημοσίου λογιστικού.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αρμόδια επί του θέματος στελέχη, εκτιμούν ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα έσοδα θα παρουσιάσουν σημαντική υστέρηση, σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 1997 (προβλέπεται αύξηση 15,6%), κάνοντας μάλιστα λόγο για ρυθμό αύξηση γύρω στο 12%! Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, και μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρτισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, δεν αποκλείεται εν μέσω 1997, οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα να υποστούν και νέα σειρά φοροεισπρακτικών μέτρων.

Στο ενδεχόμενο να εμφανιστεί σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, συμβάλλει κυρίως το πρόβλημα που εμφανίζεται στην είσπραξη εσόδων από ΦΠΑ. Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων και η κινητοποίηση των μηχανισμών βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ. Σ' αυτά τα πλαίσια, συμφωνήθηκε να τοποθετηθούν σε όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της πορείας του ΦΠΑ, καθώς και η δραστηριοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος(ΣΔΟΕ) προς την ίδια κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ