Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Βράζει" ξανά η Ζώνη

Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πραγματοποιούν αύριο από κοινού όλα τα σωματεία του χώρου. Ταυτόχρονα, καλούν στη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου δράσης, που, μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις, θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της Ζώνης

Σε κοινή συγκέντρωση, προχωρούν αύριο Πέμπτη στις 5.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά όλες οι ειδικότητες των ανέργων και εργαζομένων τηςΝαυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,προκειμένου να καθορίσουν νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι συνδικαλιστές πραγματοποιούν καθημερινά περιοδείες στους χώρους δουλιάς, συνελεύσεις σε καράβια και συγκεντρώσεις, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης. Χτες το πρωί έγινε συγκέντρωση ανέργων στο παράρτημα του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου στη Ζώνη. Ο πρόεδρος του συνδικάτου, Ι. Πουντίδης,μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόνισε την ανάγκη της μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν και που στόχο έχουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει ξανά στη σύγκληση του διυπουργικού οργάνου για να δοθούν λύσεις στα πολύ οξυμένα προβλήματα και να υλοποιηθεί η γνωστή συμφωνία των 26 σημείων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ζώνης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα σωματεία της Ζώνης τονίζουν ότι η ανεργία στο χώρο έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις ξεπερνώντας το 80%,με αποτέλεσμα τη συσσώρευση εκρηκτικών προβλημάτων σε χιλιάδες οικογένειες. "Η προειδοποιητική αγωνιστική κινητοποίηση - τονίζεται - που από κοινού πραγματοποιήσαμε με το Δήμο Περάματος και τους μαζικούς φορείς της πόλης, έχει αφυπνίσει όλους τους φορείς της περιοχής (Δήμους, ΕΚΠ, Βιοτεχνικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εμπορικό Σύλλογο, βουλευτές και άλλους), ενώ αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση"!

Οπως τονίζουν τα σωματεία, η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης. Δεν προωθεί την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών για να μπουν νέες δουλιές. Δε δίνει λύση για την κάλυψη των αναγκών σε δεξαμενές, αλλά και τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής στη Ζώνη. Δεν απαντάει στο δίκαιο αίτημα άμεσης καταβολής έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ανέργους και την αλλαγή των προϋποθέσεων, ώστε να επιδοτούνται μέχρι να βρουν δουλιά. Δε μειώνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55, με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση των σωματείων, ώστε να ελαφρυνθεί ο κλάδος.

"Την πολιτική που εξάγγειλαν - υπογραμμίζεται, τέλος - το 1995 για τη Ζώνη, ώστε να βγει ο κλάδος από την κρίση, την παραπέμπουν στο αόριστο μέλλον, ...δηλαδή αρνούνται να την υλοποιήσουν. Το ερώτημα: Τι κάνουμε εμείς,πρέπει να απαντηθεί από όλους και από τον καθένα προσωπικά". Ταυτόχρονα, τα σωματεία τονίζουν ότι, σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους μαζικούς φορείς, τους δήμους και τους κατασκευαστές, θα επιδιώξουν τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου δράσης, που θα οργανώσει πολύμορφες κινητοποιήσεις μέσα και έξω από τη Ζώνη, με στόχο την εφαρμογή μιας ναυπηγικής πολιτικής σε όφελος της Ζώνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ