Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΤΙΚ ΑΕ
Πάνω από 50 εκατ. "φέσι" στους εργαζόμενους!

Η επέκταση της ανεργίας στον κλάδο εκτρέφει γενικότερα την εργοδοτική αυθαιρεσία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Πάνω από 50 εκατομμύρια δρχ. χρωστά στους εργαζόμενους η καπνοβιομηχανία ΑΤΤΙΚ ΑΕ των Χαρδαλιά - Βιτάλη και παρά τις μηνύσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και του Παγκαπνεργατικού Σωματείου Θεσσαλονίκης, η εργοδοσία αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου, διευθυντικό στέλεχος υποστήριξε πως η επιχείρηση αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, γιατί επεκτείνει τις δραστηριότητές της και αυτή την περίοδο αγοράζει καπνά και δε διαθέτει χρήματα.

Οι 300 περίπου εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν κανονικά από το καλοκαίρι και όπως καταγγέλλει το Παγκαπνεργατικό Σωματείο, επανειλημμένα η εργοδοσία είχε υποσχεθεί πως θα λήξει η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων και επανειλημμένα αθέτησε κάθε δέσμευση.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης συνθήκες τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς και - όπως τονίζουν - όποιος διαμαρτύρεται, καταγράφεται στη μαύρη λίστα της εργοδοσίας και την επόμενη περίοδο μένει άνεργος. Ανάλογα άθλιες είναι και οι συνθήκες εργασίας. Η εντατικοποίηση, η σκόνη και η έντονη μυρωδιά του καπνού προκαλούν μέχρι και λιγοθυμίες. Οπως καταγγέλλει το Παγκαπνεργατικό Σωματείο, η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη καπνοβιομηχανία, αλλά σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων που επεξεργάζονται καπνό.

Η ανεργία έχει οξύνει τα προβλήματα των καπνεργατών σε οριακό σημείο, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και το υπουργείο Εργασίας αδιαφορούν συστηματικά στις καταγγελίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από το 1993, σύμφωνα με στοιχεία της κλαδικής ομοσπονδίας, η ποσότητα καπνού των 200.000 τόνων περίπου που επεξεργάζονταν οι ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω ΚΑΠ - ΓΚΑΤΤ, έχει μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια στους 120.000 τόνους και η προοπτική είναι να πέσει κάτω από 100.000 τόνους. Από τους 13.000 καπνεργάτες της χώρας, όπως υποστηρίζει η ΠΚΟ, το 40% είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται, ενώ η μαύρη εργασία δημιουργεί παραπέρα προβλήματα απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ