Κυριακή 9 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για την αναδιάρθρωση και το χρόνο εργασίας

Εχοντας στο μυαλό αυτό που λέει και ξαναλέει ο Τζουμάκας ότι οι αγρότες προτιμούν εκτατικές καλλιέργειες που δε χρειάζονται πολλή δουλιά, τον ρωτάμε πόσο ασχολήθηκε γι' αυτά τα 30 στρέμματα. "Μην ψάχνεις να σου πω πόσα 8ωρα" μας λέει. "Εμείς όταν πρέπει να δουλέψουμε, μας κυνηγάει ο χρόνος. Ηλιο με ήλιο αλλά και με λίγο ύπνο όλο το 24ωρο, όπως στο πότισμα. Για τα 30 στρέμματα χρειάστηκαν πάνω από πέντε μέρες για οργώματα, σβάρνισμα, φρέζα, σπορά, λίπανση και αυλάκιασμα. Ολη η οικογένεια δούλεψε δύο μέρες για το σκάλισμα. Κάθε πότισμα διαρκούσε πέντε 24ωρα και τα ποτίσματα ήταν επτά, άλλες χρονιές μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω. Βάλε τώρα τι χρειάστηκε για το βαμβάκι και το σιτάρι και καταλαβαίνεις τι γίνεται. Αν βγάλεις δύο - τρεις μήνες το χειμώνα που δεν μπορούμε να κάνουμε δουλιές, όλους τους υπόλοιπους κυνηγάμε το χρόνο".

Οσο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών; "Και τι πρέπει να βάλουμε; Ο,τι και να βάλουμε έχει πλαφόν. Τα μειώσανε όλα. Τεύτλα δεν μπορώ. Αυτοί που θα βάλουν φέτος έχουν καλλιεργήσει και παλιότερα και τους έχουν καθορίσει ήδη τα στρέμματα μειωμένα το λιγότερο κατά 12%. Καπνά δεν έχω δικαίωμα, δε δίνουν άδειες στην περιοχή μας. Σιτάρια έχω δικαίωμα να καλλιεργήσω μόνο 40 στρέμματα, τριφύλλια δεν μπορώ. Πού είναι η κτηνοτροφία που θα απορροφήσει τη σοδειά; Πριν πέντε χρόνια είχα και πέντε αγελάδες, αλλά με την τιμή που έχουν επιβάλλει στο γάλα, έμπαινα μέσα. Τι νομίζεις; Επειδή εσείς στην πόλη αγοράζετε το γάλα από τη ΔΕΛΤΑ και τη ΦΑΓΕ ακριβά, το πουλάμε και μεις ακριβά; ".

Τον διακόπτουμε για να τον ρωτήσουμε γιατί δε βάζει μια δυναμική καλλιέργεια. Του επαναλαμβάνουμε αυτό που λέει και ξαναλέει ο Τζουμάκας ότι αν έχεις ένα στρέμμα θερμοκήπιο, είναι το ίδιο σαν να καλλιεργείς 100 στρέμματα βαμβάκι ή καλαμπόκι. Ο Στέφος φουντώνει. "Δηλαδή τι, να βάλω καρπούζια όπως έκαναν οι άλλοι που τον άκουσαν και τα έβλεπαν να σαπίζουν απούλητα στα χωράφια; Να χρεωθώ εκατομμύρια για θερμοκήπιο και να καίω πετρέλαιο για θέρμανση; Και πώς θα μπορώ να πουλάω τα λαχανικά σε ανταγωνιστική τιμή με αυτούς που έχουν στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, που είναι ζεστότερο το κλίμα; Η να μην χρησιμοποιώ θέρμανση και να βγάζω ντομάτες μόνο 10 μέρες πριν βγουν οι υπαίθριες, όπως προσπάθησε να κάνει ένας γείτονας και πρόκοψε κι αυτός; Να βάλω βατόμουρα, όπως ένας δικηγόρος στο χωριό μας που νόμισε ότι θα πιάσει την καλή, τα καλλιέργησε δύο χρόνια, πήρε την επιδότηση και μετά τα παράτησε γιατί δεν πουλούσε και κατέστρεψε και το χωράφι; Πώς τα λένε αυτά έτσι με ευκολία; Εχω οικογένεια. Οι υποχρεώσεις τρέχουν. Πρέπει να εξασφαλίσω το εισόδημα. Μα τι νομίζουν επιτέλους; ".

"Υπάρχουν και τα ακτινίδια, τα αβοκάντο, τα σπαράγγια", επιμένουμε. Ο Στέφος οργίζεται. "Θυμάμαι, όταν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωργίας, όπως τους έλεγαν από το υπουργείο, ερχόντουσαν στα χωριά και προσπαθούσαν να μας πείσουν να βάλουμε ακτινίδια, μας υπόσχονταν ότι η παραγωγή θα φεύγει κατ' ευθείαν για το εξωτερικό. Τώρα λέω ότι ευτυχώς δεν τους άκουσα. Κάποιοι που πίστεψαν, χρεώθηκαν στην ΑΤΕ για τις εγκαταστάσεις και τα φυτά πάνω από 200.000 δραχμές το στρέμμα πριν 10 χρόνια και τώρα αναγκάζονται και τις ξηλώνουν γιατί το προϊόν αγοράζεται από τους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές. Το ίδιο έπαθαν και όσοι πίστεψαν στα σπαράγγια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ