Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
"Ισορροπίες" για διακήρυξη και ευρωψηφοδέλτιο

Σε εσωκομματικές εκλογές πανελλαδικά (6,7 και 8 Μάρτη) παρέπεμψε ο ΣΥΝ το ζήτημα της συγκρότησης του Ευρωψηφοδελτίου του, αφήνοντας ανοιχτό και το πρόβλημα ερμηνείας των σχετικών καταστατικών διατάξεων για τις προϋποθέσεις επιλογής των δύο σημερινών ευρωβουλευτών του, αφού δεν έγινε δυνατό να υπάρξει "πολιτική συμφωνία" στην ΠΓ του Κόμματος. Ετσι, στο κλείσιμο της διήμερης συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του Ν. Κωσταντόπουλος, αφού παραδέχτηκε την αδυναμία πολιτικής συμφωνίας, παρέπεμψε το ζήτημα της ανανέωσης του ευρωψηφοδελτίου στην ψήφο των ίδιων των οπαδών του ΣΥΝ. Οι δύο ευρωβουλευτές του Κόμματος, Μ. Παπαγιαννάκης και Αλ. Αλαβάνος απλώς, ανέφεραν πως θα ακολουθήσουν όποια απόφαση πάρει η ΚΕ του Κόμματος σχετικά με την υποψηφιότητά τους, χωρίς να διευκρινίσουν τη δική τους θέση...

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συζήτησε και ενέκρινε το σχέδιο εκλογικής διακήρυξης για τις Ευρωεκλογές που παρουσίασε η ΠΓ. Στο σχέδιο εκλογικής διακήρυξης του ΣΥΝ, απλώς προβάλλεται η "Ευρωπαϊστική" πολιτική του κόμματος και οι διεργασίες για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της ΟΝΕ (των πολυεθνικών), ενώ προτείνεται η δημιουργία πολιτικών θεσμών και δημοκρατικά νομιμοποιημένων οργάνων που θα ασκήσουν κοινές πολιτικές. Σε κείμενο - αντιεισήγησή του ο Μ. Παπαγιαννάκης από την άλλη ζήτησε "καθαρές λύσεις" (και τοποθετήσεις) σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενώ χαρακτηρίζει ιστορικό βήμα την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ...

Τελικά, όλοι, στην ΚΠΕ, ενέκριναν το σχέδιο της ΠΓ, παρ' όλο που αρκετοί στις παρεμβάσεις τους επισήμαναν πως δεν πρόκειται παρά για ένα κείμενο που προσπαθεί να εξισορροπήσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την ουσία και το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της ΟΝΕ. Από ορισμένους επισημάνθηκε πως στο σχέδιο σκόπιμα - για να μην τρομάξουν οι οπαδοί της άκριτης καπιταλιστικής ενοποίησης - δεν αποτυπώνονται οι αρνητικές εξελίξεις και ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων στη μέχρι τώρα πορεία της ΕΕ και αποσιωπάται η χειρότερη προοπτική π.χ. της ΑΤΖΕΝΤΑ 2000, για να μη φανεί πού οδηγεί σήμερα η Ενοποίηση και ποιους υπηρετεί. Επίσης, ότι "η ΟΝΕ οικοδομείται σήμερα πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων" ή πως "η ΟΝΕ είναι ένας μηχανισμός κατά της πολιτικής και της κοινωνικής Ευρώπης. Κι αυτή δε βελτιώνεται και χρειάζεται ρήξη μ' αυτήν την ΟΝΕ" κλπ.

Αναφερόμενος στο θέμα των ευρωεκλογών ο Ν. Κωσταντόπουλος,είπε πως ο ΣΥΝ ζητά από το λαό να στείλει διπλό μήνυμα: "Ν' αλλάξουμε την Ευρώπη, ν' αλλάξει η Ελλάδα, για στροφή στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης που σημαίνει επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης, αλλαγή του κοινωνικού περιεχομένου της οικονομικής πολιτικής", της ΟΝΕ! Οσον αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης, ειπώθηκε πως "πρέπει να επιδιώκει την πραγματική σύγκλιση και να μην είναι διαρκώς προσαρμοσμένη στους ονομαστικούς δείκτες και στη διεκπεραίωση των αποφασιζόμενων...".

Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση για τα ζητήματα της κατάρτισης του Ευρωψηφοδελτίου, σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων, την ενδεχόμενη επανεκλογή των σημερινών ευρωβουλευτών και την ανανέωση της ευρωλίστας. Πολλοί παραδέχτηκαν απογοητευμένοι, "ότι δε μπορούμε σήμερα να προωθήσουμε την ανανέωση αφού δε μπόρεσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία"! Επίσης, αντιπαράθεση έγινε για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα του διορισμού νέας Διοίκησης και Διεύθυνσης στην "Αυγή" ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΠΓ του ΣΥΝ.

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ, εκτός από τις εσωκομματικές εκλογές για την Ευρωλίστα, αποφάσισε να συγκληθεί στις 27 - 28 Φεβρουαρίου το "Διαρκές Συνέδριο" για την τελική έγκριση της εκλογικής διακήρυξης. Ενώ η σύγκληση του 3ου τακτικού Συνεδρίου του Κόμματος αποφασίστηκε για το Νοέμβριο του 1999.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ