Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαραίτητη η σχεδιασμένη ανάπτυξη

Η Επερώτηση της ΝΔ με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική στο θέμα του δασικού περιβάλλοντος, απασχόλησε χτες την Ολομέλεια της Βουλής. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκήθηκε έντονη κριτική για "προχειρότητα" και ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην προστασία των δασών, ενώ ο υφυπουργός Γεωργίας Π. Φουντάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα στην οργάνωση της δασοπυρόσβεσης.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου,έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανυπαρξία ουσιαστικού δασοπονικού σχεδιασμού, σημειώνοντας πως "ενώ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν κουράζονται να μιλάνε για σχεδιασμό και σχεδιασμένη ανάπτυξη, δυστυχώς είναι μόνο λόγια, χωρίς να συνοδεύονται από πράξεις, πολύ περισσότερο στη δασοπονία, όπου συνεχίζεται και χειροτερεύει η δασική πολιτική που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αντί για σχεδιασμένη ανάπτυξη και ορθολογική αξιοποίηση της γης, διαπιστώνεται η συνέχιση της άναρχης, χαώδους και παραμορφωμένης ανάπτυξης της χώρας".

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ασυδοσία των καταπατητών που συνεχίζουν να καταπατούν δασικές εκτάσεις ανεμπόδιστοι ουσιαστικά, αφού όπως είπε "άλυτο εξακολουθεί να παραμένει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών. Το ιδιοκτησιακό μαζί με το νομικό και θεσμικό πλαίσιο είναι μια από τις κύριες αιτίες για τη συνεχή συρρίκνωση των δασών και των δασικών εκτάσεων. Αφήνει όλα τα περιθώρια για την καταπάτηση των δημόσιων δασικών εκτάσεων".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε, επίσης, την ανάγκη άμεσης δημιουργίας του Δασικού Κτηματολογίου, καθώς και την έναρξη επενδύσεων αναδάσωσης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αφού οι σημερινές "είναι πενιχρές" και οι "αναδασώσεις ουσιαστικά ανύπαρκτες". Οσον αφορά την αντιπυρική προστασία, τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις ουσιαστικά αποσιωπούν την πραγματικότητα, λέγοντας πως το 5% των πυρκαγιών έπληξαν τεράστια ποσοστά δασικών εκτάσεων, κυρίως κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία οφειλόταν σε εμπρησμούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ