Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Φουντώνουν οι αιματηρές ταραχές στη νήσο Αμπον

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι νεκροί από τις θρησκευτικές ταραχές και την οικονομική κρίση που πλήττει τη νήσο Αμπον της Ινδονησίας. Από την περασμένη Τρίτη έως χτες οι νεκροί ξεπερνούσαν τους πενήντα και οι τραυματίες ήταν πολύ περισσότεροι, ενώ οι υλικές ζημιές από τους πυρπολισμούς χριστιανικών ναών, τζαμιών και σπιτιών, ανυπολόγιστες.

"Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άσχημη και κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συγκρούσεις. Υπάρχει ακόμη ένταση, οι δρόμοι είναι έρημοι και οι κάτοικοι φοβούνται να βγουν έξω", δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο "Ρόιτερ" εκπρόσωπος των τοπικών αρχών. Ο ίδιος ανώνυμος αξιωματούχος πρόσθεσε πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας και το αεροδρόμιο είναι κλειστό. Επιπλέον, περίπου 2.500 στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούν στην πόλη Αμπον και στις γύρω περιοχές.

Ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων της Ινδονησίας μετέβη στην Αμπον για να συναντηθεί με τους τοπικούς ηγέτες και να μεταφέρει τρόφιμα στους περίπου 3.000 κατοίκους που έχουν αναζητήσει άσυλο σε κτίρια της αστυνομίας και του στρατού.

Παρότι ο πληθυσμός της Ινδονησίας αποτελείται στην πλειοψηφία από μουσουλμάνους, το Αμπον και πολλά νησιά στα ανατολικά του αρχιπελάγους έχουν κυρίως χριστιανικό πληθυσμό. Τον περασμένο Μάη, στις συγκρούσεις που έγιναν στην Τζακάρτα και συνέβαλαν στην απομάκρυνση από την εξουσία του Σουχάρτο, σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ