Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κολέγιο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς

Την Τετάρτη 20 Γενάρη 1999, ο σπουδαστής του κολεγίου "Deree" και μέλος του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) Παναγιώτης Ρετζελάς,μοίραζε ανακοίνωση του συλλόγου του, στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας - "Deree" στην Αγία Παρασκευή και συγκεκριμένα στο εστιατόριο Wendy's, στους χώρους του Κολεγίου. Η ανακοίνωση αυτή καλούσε τους σπουδαστές του Deree στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης.

Γύρω στις 10.15 π.μ. "συνάδελφός" του και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Student Union (Ενωση Σπουδαστών που υπάρχει μέσα στο Κολέγιο), με τρόπο "ασφαλίτικο", απομακρύνει τον Π. Ρετζελά από το εστιατόριο και του απαγορεύει να μοιράσει τις ανακοινώσεις, καταγγέλλοντας το γεγονός στην Dean of students (Κοσμήτορας Σπουδαστών).

Στο γραφείο της Κοσμήτορα Σπουδαστών, παρόντες εκτός του "κατηγορούμενου" σπουδαστή και της Κοσμήτορα, ήταν επίσης η πρόεδρος του Union και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ευγένεια έσπασε πολύ γρήγορα, μόλις διαβάστηκε η ανακοίνωση. Σε κλίμα τρομοκρατίας και απειλών, Union και Διοίκηση έκαναν συστάσεις πως ένα τέτοιο έγγραφο δεν πρέπει να διακινείται μέσα στους χώρους του κολεγίου.

Μετά απ' όλα αυτά, αναρωτιόμαστε:

- Ποία η έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας;

- Το, Αμερικάνικο Κολέγιο - Deree, είναι σε αμερικάνικο ή ελληνικό έδαφος;

- Ισχύει ακόμη η συνταγματική ελευθερία του λόγου;

- Είναι τόσο κακό οι σπουδαστές του κολεγίου να έχουν ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και να παλεύουν για τα δικαιώματά τους;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών δεν τρομοκρατούνται από τέτοιου είδους απειλές και η συνέχιση του αγώνα τους για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους θα είναι πιο δυναμωμένη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org