Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μόνη με τα κουρέλια του νόμου της

Παρωδία ο "διάλογος" με επιλεγμένο ακροατήριο που στήθηκε χτες στο υπουργείο Παιδείας. Πανελλαδική συνάντηση των αγωνιζόμενων μαθητών σήμερα. Στάσεις εργασίας των καθηγητών από αύριο. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Γενάρη. Τετράωρη στάση εργασίας έχει κηρύξει για την ίδια μέρα η ΓΣΕΕ

Απόλυτα μόνη με τα κουρέλια του νόμου της έμεινε χτες η κυβέρνηση. Ούτε καν η φιέστα που οργάνωσε στο υπουργείο Παιδείας δεν της βγήκε σε καλό. Οι τελευταίες μάσκες του στημένου διαλόγου έπεσαν, καθώς ούτε καν αυτοί οι μαθητές που επιλέχθηκαν προσεκτικά, για να παραστήσουν το ντεκόρ διαλόγου της κυβέρνησης με τον εαυτό της, δεν άντεξαν την κοροϊδία.

Λιγότεροι από 40 ήταν οι πρόεδροι 15μελών που ανταποκρίθηκαν αρχικά στις ατομικές προσκλήσεις του υπουργού Παιδείας, ενώ η συνάντηση, παρά την προσφορά γεύματος, έληξε με ακόμα λιγότερους. Εξω από το υπουργείο δεκάδες πρόεδροι 15μελών μαθητικών συμβουλίων κατήγγειλαν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κάλεσε μαθητές της αρεσκείας της, ενώ ολόκληρες περιοχές δεν εκπροσωπήθηκαν καν.

Η συνάντηση ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί, παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου ότι θα πραγματοποιούνταν το μεσημέρι. Παρ' όλη την προσπάθεια να γίνει στα κρυφά, δεκάδες μαθητές - πρόεδροι 15μελών και μέλη του Συντονιστικού Αγώνα είχαν μαζευτεί έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου το σκηνικό στην είσοδό του ήταν αποκαλυπτικό για το πώς εννοεί το διάλογο. Εκεί βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που δεν άφηναν τους μαθητές να μπουν μέσα. Οι "προσκεκλημένοι" περνούσαν την είσοδο βάσει λίστας, ενώ το Συντονιστικό Οργανο των μαθητών δεν είχε κληθεί στη συνάντηση. Οι μαθητές φώναζαν συνθήματα ενάντια στη μεταρρύθμιση και την αστυνομοκρατία, ενώ το "Κάτσε καλά Γεράσιμε" αντήχησε στη Μητροπόλεως για μια ακόμα φορά.

Οπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Πειραιά κανένα σχολείο από τη Νομαρχία δεν είχε κληθεί. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι δεν είχε κληθεί κανένας εκπρόσωπος των 15 σχολείων από το μεγαλύτερο Σχολικό Συγκρότημα, αυτό της Γκράβας.

Μια ώρα περίπου, αφού είχε ξεκινήσει η συνάντηση, ορισμένοι πρόεδροι 15μελών αποχώρησαν και όπως αποκάλυψαν, στην αίθουσα δε γινόταν διάλογος παρά μόνο ζητήθηκε από τους μαθητές να εκφράσουν απορίες για τη μεταρρύθμιση. Το αίτημα για κατάργηση της μεταρρύθμισης προσπεράστηκε από την ηγεσία του υπουργείου σαν να μη διατυπώθηκε. Οι μαθητές που αποχώρησαν, σχολιάζοντας το γεγονός πως όσοι συμμετείχαν επιλέχτηκαν με κλήρωση, δήλωσαν ότι η Παιδεία δεν είναι ΛΟΤΟ και ότι πρέπει να γίνει διάλογος με όλους τους μαθητές.

"Στημένο διάλογο - παρωδία" χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού τη χτεσινή συνάντηση και τόνιζαν ότι την απάντηση θα τη δώσουν οι μαθητές στη σημερινή πανελλαδική τους συνάντηση και ότι θα συνεχίσουν με καταλήψεις και το παμμαθητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Γενάρη.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Νυχτερινών Αθήνας μίλησε για διάλογο - μονόλογο και αναφερόμενος στους διάφορους "αγανακτισμένους" που εμφανίζονται ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις, είπε ότι οι μαθητές δε θα επιτρέψουν την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" και ενωμένοι με τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Η βδομάδα που έρχεται

Με συμπαραστάτες εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους, οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα, μέσα από τα εκατοντάδες κατειλημμένα σχολεία τους, τα μπλόκα αγώνα που στήνουν καθημερινά, αλλά και τα συλλαλητήρια. Την Πέμπτη 28 Γενάρη, στις 10.30 στα Προπύλαια, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί τους μαθητές σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ σήμερα στο Σχολικό Συγκρότημα της Γκράβας, εκπρόσωποι των Συντονιστικών από όλη τη χώρα θα συναντηθούν για να αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

Για την Πέμπτη 28 Γενάρη η ΓΣΕΕ προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας καλώντας σε συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών και μαζική συμμετοχή, τους εργαζόμενους και το λαό της Αθήνας. Επίσης τη Δευτέρα στις 4 μ.μ. πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό.

Δάσκαλοι - καθηγητές

Απεργούν αύριο Δευτέρα, 25 Γενάρη, καθηγητές και δάσκαλοι, που την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, διοργανώνουν μαζί με τους γονείς των μαθητών, εκδήλωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Προχτές, το ΔΣ της ΟΛΜΕ στην εισήγησή του περιλάμβανε αγωνιστικές προτάσεις, μεταξύ άλλων 48ωρη απεργία στις 28 και 29 Γενάρη.

Επίσης, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να γίνεται καθημερινή δίωρη στάση εργασίας των καθηγητών τις πρώτες ώρες και κυρίως τη Δευτέρα, που γίνονται και οι περισσότερες γενικές συνελεύσεις των μαθητών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυταρχικές πιέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ