Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Στον ίδιο δρόμο αγώνα, ειρήνη και αθλητισμός

- Εχετε πάρει μια νέα πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης για την ειρήνη και τον αθλητισμό, με παιδιά και ολυμπιονίκες αθλητές με ειδικές ανάγκες. Τι επιδιώκετε με την εκδήλωση αυτή;

- Ως φιλειρηνικό κίνημα έχουμε συμπαρασταθεί στους αγώνες του μαζικού κινήματος της πόλης μας, αναδεικνύοντας τον αγώνα για ειρήνη ως υπέρτατη αξία ζωής. Με πολύ προσπάθεια, υπομονή και πολύμορφες πρωτοβουλίες, περάσαμε στη συνείδηση του πολίτη που αγωνίζεται μέσα από εκπολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων, εργατικά σωματεία, πως ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο περνάει μέσα από τον αγώνα για ειρήνη. Στον αστερισμό της Ολυμπιάδας του 2004, η ιδέα του αθλητισμού επιβάλλεται ως επίσημη άποψη και κουλτούρα. Είναι όμως ο αθλητισμός των λίγων, των εκλεκτών, των προνομιούχων. Είναι ο πρωταθλητισμός, μ' όλη την εμπορικότητα του όρου.

Εμείς, σε συνεργασία με τα 14 αθλητικά σωματεία της πόλης, διοργανώνουμε αύριο Κυριακή, στις 11.00 το πρωί, στο Δημαρχείο Κερατσινίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την εκδήλωση αυτή με στόχο αθλητές και αθλήτριες, μαχητές και μαχήτριες της ειρήνης, να βαδίζουμε πλέον στον ίδιο δρόμο αγώνα με κοινά οράματα για ειρήνη και αθλητισμό.

Επιπλέον βραβεύουμε ολυμπιονίκες αθλητές με ειδικές ανάγκες και γονείς που μεγαλώνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, για να αναδείξουμε το παράδειγμα ζωής, θάρρους και κουράγιου που δίνουν σε όλους εμάς. Μετά από παρεμβάσεις στα ΔΣ των φορέων, μετά από συζητήσεις και προβληματισμούς με τους αθλητές και αθλήτριες, θα απαιτήσουμε οι δαπάνες για τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, τα 4 δισ. για το υπερεξοπλιστικό πρόγραμμα, να δοθούν για μαζικό λαϊκό αθλητισμό.

- Τι ανταπόκριση βρίσκει η πρωτοβουλία σας σε μαθητές και γονείς της πόλης σας;

- Οι γονείς, οι μαθητές και οι αθλητές δέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης και τη στηρίζουν με κάθε τρόπο. Ιδιαίτερα οι μαθητές και οι μαθήτριες έφτιαξαν ταμπλό με κολάζ, ζωγραφική και μηνύματα για την ειρήνη που θα εκτεθούν στο χώρο της εκδήλωσης. Επίσης αθλητές και αθλήτριες θα διαβάσουν μηνύματα με την απαίτησή τους για ειρήνη και, το σπουδαιότερο πήραν, απόφαση για αγώνες μπάσκετ, ποδοσφαίρου και ποδηλατοδρομίας μέσα στο φετινό Δεκαήμερο Ειρήνης. Ετσι ανοίξαμε το δίαυλο ενεργοποίησης - συσπείρωσης με τον κόσμο του αθλητισμού, για εξοικείωση και ευαισθητοποίηση στα ζητήματα της ειρήνης.

- Η νεολαία πόσο κοντά σας είναι στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που αναπτύσσετε;

- Το κίνημα ειρήνης αναγνωρίζει πως το πιο ακριβό μας όνειρο είναι ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας. Οι νέοι, με τη σειρά τους, αναγνωρίζουν το δύσκολο αγώνα του φιλειρηνικού κινήματος. Πρόσφατα διενεργήσαμε και βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα δημοψήφισμα για την ειρήνη σε συνδυασμό με τα προβλήματα και τους αγώνες του μαθητικού κινήματος και η νεολαία το υποδέχτηκε με αγωνιστική διάθεση και ενθουσιασμό.

Οι νέοι και οι νέες έχουν δεχτεί πως το κίνημα ειρήνης τότε μονάχα θα αποκτήσει την πραγματική του σημασία, όταν μετατραπεί σε συνείδηση του καθένα μας. Σε μια συνείδηση που να αντιλαμβάνεται την αδικία στα σχολεία, στα όνειρα, στις άνισες ευκαιρίες ζωής, σε μια συνείδηση άγρυπνη, επαναστατική, έτσι ακριβώς όπως θα 'πρεπε να είναι οι συνειδήσεις όλων μας.Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ