H κύρωση του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων απασχόλησε χτες την Ολομέλεια της Βουλής, για τη συζήτηση του οποίου θα διατεθούν δύο συνεδριάσεις. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,αφού κατήγγειλε τη μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή ένα τέτοιο νομοθέτημα με τη διαδικασία ψήφισης κωδίκων και συμβάσεων, όπου είναι αδύνατη η αλλαγή του κειμένου του νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο,
σημείωσε ότι "η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει το νέο κώδικα σαν μια μεγάλη καινοτομία, που στοχεύει στην κατοχύρωση της αξιοκρατίας, στο σεβασμό της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων". "Ομως - σημείωσε - κινείται σε αντιδημοκρατική λογική κατεύθυνση με εκσυγχρονισμένο και ανανεωμένο το αυταρχικό οπλοστάσιο, για μια διοίκηση κομμένη και ραμμένη στα ίδια πάντα μέτρα εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου". Παράλληλα, εξηγώντας το τι πραγματικά επιχειρεί η κυβέρνηση ο Αχιλ. Κανταρτζής σημείωσε πως ο νέος κώδικας προσπαθεί να ακυρώσει κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος "με την επαναδιατύπωση μιας σειράς αυταρχικών διατάξεων του παλαιού αντιδημοκρατικού κώδικα".
Αναφερόμενος σε επιμέρους διατάξεις που αναδεικνύουν τον αυταρχικό χαρακτήρα του νέου κώδικα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε για το μητρώο δημοσίων υπαλλήλων, που προβλέπεται, πως "εκεί θα αναφέρεται η υπηρεσιακή κατάσταση και η δραστηριότητα των υπαλλήλων. Αυτή που σημειώνεται μέσα ή έξω από τις υπηρεσιακές ασχολίες. Εάν δεν υπονοεί τις δραστηριότητες εκτός υπηρεσίας, δηλαδή τις κοινωνικές και πολιτικές θα πρέπει να απαλειφθεί αυτή η φράση ή τουλάχιστον να διευκρινιστεί".
Ιδιαίτερα στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ σε άρθρα του νόμου που αναφέρονται στην "πίστη στην πατρίδα", καθώς και σε αυτά που προβλέπουν υποτίθεται την αντιμετώπιση της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι κάθε άλλο παρά καθορίζονται τα κριτήρια και οι κριτές των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να ανοίγονται παράθυρα αυθαιρεσίας.
Καταλήγοντας, ο Αχιλλέας Κανταρτζής αναφέρθηκε στο "μοντέλο" του δημόσιου υπάλληλου στον οποίο στοχεύει η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για υπάλληλο "άβουλο, για την προώθηση αντιλαϊκών συμφερόντων".
Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι "το νομοσχέδιο διαπνέεται από μια λογική συντήρησης της υφιστάμενης απαράδεκτης κατάστασης", ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη "τόλμης" στη λήψη μέτρων "εκσυγχρονισμού" της δημόσιας διοίκησης. Εκ μέρους της κυβέρνησης ο αρμόδιος υφυπουργός, Σταύρος Μπένος, επιχείρησε να παρουσιάσει το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ως ένα "ιστορικό" νομοθέτημα, αφού αντικαθιστά, όπως είπε, έναν κώδικα 50 ετών.