Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Καταργήσεις και λειτουργία με "πολιτική ευθύνη"

Η κυβέρνηση βρίσκει ακριβό το πόρισμα της Επιτροπής για τις εφημερίες και ετοιμάζει άλλα σχέδια

Σε επικίνδυνες για τα δημόσια νοσοκομεία αποφάσεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση όπως διαφάνηκε στη συνάντηση του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που έγινε αργά προχτές το βράδυ.

Ο υπουργός μίλησε για κατάργηση ορισμένων νοσοκομείων στην Αττική, ενώ όσον αφορά τις εφημερίες των νοσοκομείων υπαναχώρησε απ' το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού προτύπων των εφημεριών καθώς το βρίσκει ακριβότερο απ' τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 1999. Οσον αφορά το θέμα των εφημεριών του 1999 αποτελεί κατάπληξη η δήλωση του υπουργού ότι αυτός θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη και θα φέρει άλλη πρόταση από εκείνη που υπέδειξε η Επιτροπή Ορισμού προτύπων των εφημεριών. Δηλαδή, σύμφωνα με την εκσυγχρονιστική λογική, τα νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν με "πολιτική ευθύνη" και... χωρίς γιατρούς, αφού τα κονδύλια για τις εφημερίες δε φτάνουν. Ο παραλογισμός της εκσυγχρονιστικής λογικής αποκαλύπτεται από τούτο και μόνο το στοιχείο: Οτι πρώτα καθήλωσε το κονδύλι των εφημεριών - 64 δισ. δραχμές το 1998 και το 1999 - και μετά έρχεται να απορρίψει το Πόρισμα της Επιτροπής γιατί το βρήκε ακριβότερο κατά 30% από το κονδύλι του προϋπολογισμού. Ενα από τα βασικά σημεία του πορίσματος είναι να μην υπάρξει γιατρός ο οποίος θα έχει συνολικές αποδοχές - τακτικές και εφημερίες - μικρότερες από εκείνες του Δεκέμβρη του 1997. Φαίνεται όμως ότι ούτε αυτό δε θα τους εξασφαλίσει η κυβέρνηση για το 1999.

Το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί τη βάση για ασφαλή προγράμματα εφημεριών για τα νοσοκομεία, αλλά για την κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών προέχουν οι δείκτες για την ΟΝΕ και όχι η ασφάλεια των ασθενών. Αυτή άλλωστε η ανερμάτιστη λογική έχει οδηγήσει στην κυριολεξία σε αδιέξοδο το θέμα της εκκαθάρισης των συνολικών αποδοχών για το 1998. Ο Λ. Παπαδήμας μίλησε για πρόσθετη επιχορήγηση 2,5 δισ. δραχμών για τη μισθοδοσία, αλλά ακόμα το υπουργείο δεν είναι σε θέση να δώσει συνολική εικόνα για την εκκαθάριση σε όλα τα νοσοκομεία.

Ο υπουργός σε άλλο σημείο της συνάντησης είπε ότι πρέπει να καταργηθούν ορισμένα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο της Αττικής - χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε ποια - και ότι για αυτό το λόγο προχωρά σε συσκέψεις με προέδρους νοσοκομείων. Επιπλέον ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της διαχείρισης των νοσοκομείων, η οποία προϊδεάζει για εκχώρηση της διαχείρισης.

Στο αίτημα των γιατρών για την ανάθεση των καθηκόντων στους αναπληρωτές διευθυντές - προβλέπονται από το νόμο 2519/97 - ο υπουργός ζήτησε την πρόταση της Ομοσπονδίας, θέτοντας ουσιαστικά σε αναστολή αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, όσον αφορά το αίτημα για τον άμεσο διορισμό των γιατρών που παίρνουν ειδίκευση - αντί να επιδοτούνται για ένα χρόνο και να μένουν ακάλυπτα τα κενά - ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ