Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σπάνε την τρομοκρατία

Ο κυβερνητικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ ακόμη εντονότερη ήταν και χτες η παρουσία εξαγριωμένων γονιών σε σχολεία, όπου εκδηλώθηκε η επιθυμία να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και σ' αυτά που από τη Δευτέρα είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κατάληψη των σχολικών κτιρίων.

Ετσι, από νωρίς το πρωί, γονείς "συνόδευαν" τα παιδιά τους στο σχολείο. Δεν έλειψαν και οι ακραίες καταστάσεις, όπως στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νεάπολης,όπου ομάδα 20 "εξαγριωμένων" γονέων, υπέγραψε ψήφισμα στο οποίο απαιτούνταν από την Αστυνομία της περιοχής να επέμβει για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των μαθητών. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, παρουσία του δημάρχου Γ. Χατζησάββα,προσπάθησε να σπάσει με βαριά τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι μαθητές, προκειμένου να περιφρουρήσουν την κατάληψή τους. Ομως, οι μαθητές δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Χτες το απόγευμα, οι μαθητές του 2ου Λυκείου Ανω Τούμπας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη. Εκαναν ψηφοφορία, στήνοντας κάλπη στο προαύλιο και η απόφαση για κατάληψη ελήφθη με 200 ψήφους υπέρ και 60 κατά.

Επεισόδια έγιναν και στο 23ο Λύκειο Θεσσαλονίκης από ομάδα γονιών, οι οποίοι δε δίστασαν να καταφερθούν εναντίον καθηγητή, κατηγορώντας τον ότι παρότρυνε τα παιδιά να κάνουν κατάληψη, όταν η πλειοψηφία των μαθητών ψήφισε υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης κατήγγειλε τους μηχανισμούς της Νομαρχίας που συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους μαθητές.

Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης προετοιμάζονται πυρετωδώς για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Παρασκευή, δίνοντας ραντεβού στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ώρα 12 μ. Ηδη αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν λάβει οι μαθητές στα περισσότερα σχολεία της πόλης, εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνιστική τους διάθεση, τόσο απέναντι στην αυταρχική στάση της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, όσο και στις κατασταλτικές προσπάθειες των κινητοποιήσεων που επιχειρούνται.

Με καταλήψεις σχολικών κτιρίων και με αποχή από τα μαθήματά τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και οι μαθητές της Μακεδονίας και Θράκης. Καθολική είναι η απόφαση συμμετοχής των μαθητών στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται από τα τοπικά Συντονιστικά των μαθητών.

  • Στην Κατερίνη,χτες το πρωί, ο διευθυντής του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ζήτησε επέμβαση του εισαγγελέα και της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σχολείο απείλησαν τους μαθητές ότι "αν δεν ανοίξουν την πόρτα θα αναγκαστούν να τους συλλάβουν". Χτες οι μαθητές τριών άλλων σχολείων έκαναν αποχή από τα μαθήματα.
  • Στα Γιαννιτσά,βρίσκονται υπό κατάληψη το Πολυκλαδικό και το 1ο Λύκειο. Οι μαθητές των δύο σχολείων καταγγέλλουν ότι οι διευθυντές τους, τους απαγόρεψαν να κάνουν γενικές συνελεύσεις.
  • Στις Σέρρες,είναι υπό κατάληψη το 6ο και το 7ο Λύκειο, το 1ο και το 2ο ΤΕΕ, το 1ο και το 2ο ΤΕΛ, όπως επίσης το Πολυκλαδικό και η ΤΕΣ.
  • Στην Καβάλα,σε κατάληψη προχώρησαν το 1ο, το 2ο και το 5ο Λύκειο και το Πολυκλαδικό.
  • Στην Κομοτηνή είναι υπό κατάληψη το 1ο και το 2ο Λύκειο και το Πολυκλαδικό.
  • Στην Αλεξανδρούπολη το 4ο Λύκειο και στη Δράμα το 1ο και το 3ο Λύκειο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις(2011-09-23 00:00:00.0)
Οπου κλείνει ένα σχολειό...(2000-02-20 00:00:00.0)
Αυξήθηκαν και χτες οι καταλήψεις(1999-01-20 00:00:00.0)
Με αποχή απαντούν στον αυταρχισμό(1999-01-12 00:00:00.0)
Απόντες οι μαθητές από τον "πρωινό καφέ"(1998-11-26 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα μαθητές και φοιτητές(1997-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ