Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Και νέα σχολεία στην κατάληψη

Κι ενώ η κυβέρνηση και αρκετά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις φθίνουν στην επαρχία, στη Θεσσαλία, από χτες, πολλά νέα σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη,γεγονός που σημαίνει ότι, όχι μόνο δε φθίνουν οι κινητοποιήσεις, αλλά η πρωτοφανής επιχείρηση τρομοκράτησης των 16χρονων κι αστυνόμευσης των σχολείων δεν έχει τ' αποτελέσματα που θα ήθελαν και προσδοκούσαν οι κυβερνώντες. Στη Λάρισα, στο Βόλο, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, λοιπόν, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων που καταλαμβάνονται κι όλο και περισσότεροι μαθητές συνεχίζουν, πιο δυναμικά, στον αγώνα εναντίον της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Οι μαθητές συνεχίζουν και κλιμακώνουν την πάλη τους και μεθαύριο Παρασκευή θα δώσουν βροντερό "παρών" στα νομαρχιακά συλλαλητήρια, που πραγματοποιούνται στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, με τη συμμετοχή των αγροτών, αλλά και άλλων εργαζομένων της πόλης και του χωριού, σ' ένα κοινό λαϊκό μέτωπο πάλης, κατά της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, που δημιουργεί και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα.

Με απαράμιλλο θάρρος και θαυμαστή αγωνιστικότητα οι μαθητές της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν όλες τις επιθέσεις σε βάρος τους. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει, για να τους τρομοκρατήσει, να σπάσει την ενότητά τους, να στρέψει τους γονείς και τους καθηγητές εναντίον τους, με στόχο να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να ταπεινωθούν τα 16χρονα παιδιά, που παλεύουν για ουσιαστική γνώση και μόρφωση στο δημόσιο σχολείο.Εισαγγελείς παρεμβαίνουν, επισείοντας τη δικαστική ρομφαία. Οπως ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Λάρισας, που διέταξε νέα προανάκριση για δυο ακόμα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, μετά από εκείνη που είχε διαταχθεί πριν τις γιορτές κι αφορούσε σε δεκάδες κατειλημμένα σχολεία του νομού.

Αστυνομικοί και ασφαλίτες εμφανίζονται προκλητικοί κι απειλητικοί σε σχολεία. Οπως στα τεχνικά λύκεια Τρικάλων, όπου πάνω από 30 "όργανα της τάξης", μαζί με εισαγγελέα, πήγαν και παρέμειναν επί δυο ώρες, χωρίς, όμως, να καταφέρουν να "σπάσουν" την κατάληψη. Το ίδιο έγινε και στο λύκειο Καλαμπάκας.

"Αγανακτισμένοι" γονείς και "έξαλλοι" διευθυντάδες σχολείων επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα βαρβαρότητας σε σχολεία. Οπως στο 1ο λύκειο Λάρισας, όπου προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα και να μπουν μέσα, αλλά εμποδίστηκαν από τους μαθητές. Στο 1ο ΤΕΛ του νομού αυτοί οι "αγανακτισμένοι" πολίτες, έδειξαν "από πού υποκινούνται και σε τι σκοπεύουν", όταν δεν επιτέθηκαν μόνο εναντίον των μαθητών, αλλά και εναντίον όλων όσοι δε δέχονται να μετατραπούν σε"κυβερνητικούς μπράβους", στρεφόμενοι κατά των παιδιών τους κι επιμένουν να συμπαραστέκονται στους μαθητές. Μάλιστα, ο Ρίζος Κομίτσας,νέος δήμαρχος Νίκαιας Λάρισας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έστρεψε τα βέλη της επίθεσής του εναντίον.... των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, παραδειγματίζουν αγωνιστικά τους μαθητές, χαρακτηρίζοντας τους συνδικαλιστές της αγροτιάς και της εργατικής τάξης, ως "αποτυχημένους"...

Βεβαίως, στον αγώνα τους οι μαθητές δεν είναι μόνοι. Εχουν τη συμπαράσταση της πλειοψηφίας των γονιών τους, των καθηγητών τους, των εργαζομένων, όλων όσοι φλογίζονται κι ίδιοι από το αγωνιστικό πάθος των 16χρονων για το δίκιο, για τη μόρφωση και την κοινωνική προκοπή. Κι αυτό το λαϊκό μέτωπο για την παιδεία που διαμορφώνεται είναι που φοβίζει περισσότερο την κυβέρνηση και τα όργανά της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές διεργασίες στα σχολεία(2011-09-24 00:00:00.0)
Οι εισαγγελείς δεν πτοούν τους μαθητές(1999-12-21 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στον αυταρχισμό(1999-12-16 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα(1999-01-21 00:00:00.0)
Ψηλά η σημαία του αγώνα(1999-01-13 00:00:00.0)
Μάχη για να σπάσει η τρομοκρατία(1999-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ