Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ"
Να προστατευτούν τα αλιεύματα και οι μικρομεσαίοι ψαράδες

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στον κοινοτικό κανονισμό 1624/96 και τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η εφαρμογή του στους μικρομεσαίους αλιείς, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Ιχθυολόγων" (ΔΕ) του υπουργείου Γεωργίας, χαρακτηρίζοντας τον συγκεκριμένο κανονισμό ως "πηγή πρόκλησης αλιευτικών κρίσεων".

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: "Η ορθολογική διαχείριση του ενάλιου πλούτου αποτελεί μονόδρομο για την αλιεία, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η επαγγελματική κατοχύρωση του ψαρά, που ζει αποκλειστικά από το ψάρεμα και προστατεύονται αποτελεσματικά τα ιχθυοαποθέματα.

Η εφαρμογή του κανονισμού 1626/94, που δεν παίρνει υπόψη του τις ιδιομορφίες των ελληνικών θαλασσών, θα οδηγήσει στον αφανισμό τις μικρομεσαίες αλιευτικές εκμεταλλεύσεις και ταυτόχρονα θα στερήσει από τους κατοίκους των νησιών και των παράκτιων περιοχών το δικαίωμα πρόσβασης στους αλιευτικούς πόρους της χώρας, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες των περιοχών αυτών, αλλά και γενικότερα στην οικονομία της χώρας.

Γι' αυτό είναι δικαιολογημένη η εναντίωση των ψαράδων στον κανονισμό αυτό, όπως επίσης δικαιολογημένη είναι και η αντίθεσή τους με τον τρόπο που προσπαθεί να "λύσει" το πρόβλημα η κυβέρνηση κάθε φορά που αυτό - εκ των πραγμάτων - έρχεται στο προσκήνιο".

Ομως, η εφαρμογή στα "χαρτιά" του κανονισμού, για να είναι σύννομη η χώρα μας με το καθεστώς της ΕΕ, και η ταυτόχρονη παραβίασή του στην πράξη με την ανοχή της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα των ψαράδων, αλλά τους βάζει σε ένα καθεστώς πολιτικής ομηρίας, διατηρώντας πάντα τη ρετσινιά και τις συνέπειες του παράνομου.

Η ΔΕ Ιχθυολόγων πιστεύει ότι, για να μπει η αλιεία σε σωστό δρόμο, θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί ο κοινοτικός κανονισμός 1626/94 και ν' αρχίσει ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος για την αλιεία, με όλους τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς.

"Στόχος αυτού του διαλόγου, καταλήγει η ανακοίνωση, θα πρέπει να είναι η ανάδειξη όλων των πτυχών και των ιδιομορφιών του αλιευτικού προβλήματος, η οριστική και ολοκληρωμένη λύση του, έτσι ώστε να σταματήσει η πρακτική της προχειρότητας και των "μπαλωμάτων" και οι ψαράδες απρόσκοπτα και νόμιμα να ασκούν το επάγγελμά τους".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ