Κυριακή 3 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Προβλήματα ειρήνης

Ενας χρόνος έφυγε, ένας χρόνος ήρθε. Το κίνημα ειρήνης έχει πολλά να καταμαρτυρήσει. Ομως αυτά δε χωρούν στα περιθώρια ενός άρθρου. Αλλωστε, όλο το χρόνο ασχολείται με τα συγκεκριμένα. Αξίζει λοιπόν να επισημάνει και μερικά γενικά με καθολικό χαρακτήρα στην αυγή ενός νέου χρόνου.

Ενα από αυτά, ίσως το σημαντικότερο για τις αποκαλύψεις του, ήταν ο βομβαρδισμός του Ιράκ λίγο πριν το τέλος του 1998. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον φρόντισε να υπενθυμίσει την ανεξέλεγκτη διεθνή μονοκρατορία του κράτους του με έναν ιδιαίτερα επαίσχυντο και πρωτοφανή τρόπο. Επαίσχυντο, διότι μετρά τη δύναμή του στο αίμα του ιρανικού λαού με εκατόμβες θυμάτων των παιδιών του. Πρωτοφανή, διότι δεν καταδέχτηκε να ενημερώσει τους συμμάχους του της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης της Δυτικής Ευρώπης. Παρέμεινε μόνος συνεπικουρούμενος από τη γερασμένη Αγγλία των ξεπεσμένων ευγενών και της εξίσου ξεπεσμένης σοσιαλδημοκρατίας των εργατικών.

Πρωτοφανής ο ξεπεσμός των Αγγλοαμερικάνων που, όμως, δείχνει μια άκρως επικίνδυνη αποφασιστικότητα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

***

Αυτό υποχρέωσε τη Ρωσία του Γιέλτσιν διά του υπουργού Αμυνας να ανακοινώσει τη βελτίωση κι ενίσχυση του συστήματος των βαλλιστικών στρατηγικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η νότα της ξεπεσμένης Ρωσίας των νέο - βογιάρων κι ανεξάρτητα από το μέγεθος πρακτικής δυναμικής, είναι σαφής. Αυτό που μένει είναι εάν η αντίθεσή της στην άμεσα επαπειλούμενη μεγαλύτερη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορά της θα έχει πρακτικές αντιδράσεις.

Συνδεδεμένα με το ζήτημα της αναπτυσσόμενης ιμπεριαλιστικής μιλιταριστικής ισχύος είναι τα σχέδια και δόγματα της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Ηδη το ΝΑΤΟ ξεκίνησε με ανοιχτές επεμβάσεις και παρεμβάσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος των Βαλκανίων και υιοθέτησε επίσημα την εκτός των συνόρων του πολεμική δραστηριότητα επιβολής της ειρήνης του νεκροταφείου, εκεί ακριβώς που προηγουμένως υποδαύλισαν αντιπαλότητες τα ολιγαρχικά συμφέροντα που υπερασπίζεται. Ως διευκόλυνση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η νέα αποκεντρωτική του δομή των "περιφερειακών πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας ανάπτυξης". Στοιχείο αυτών είναι κι η επίσημη πλέον προ διετίας περίπου απόφαση ότι το μόνιμο διοικητικό επιτελείο του ΝΑΤΟ δύναται να κάνει πολεμικές επεμβάσεις χωρίς την τυπικά προηγούμενη ενημέρωση κι έγκριση από τις χώρες - μέλη της συμμαχίας. Κάτι περίπου σαν αυτό που συνέβη στον πρόσφατο αγγλοαμερικανικό βομβαρδισμό του Ιράκ. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα διατύπωσης και μιας νέας φόρμουλας κατά το δοκούν... Ενα άλλο σημαντικό διεθνές ζήτημα είναι αυτό των πυρηνικών ανταγωνισμών. Οι απειλές μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για πυρηνικό πόλεμο, έφεραν στην επιφάνεια το ζήτημα της ύπαρξης των πυρηνικών όπλων, με τραγικότητα.

***

Οι απολογητές της λεγόμενης "μεταψυχροπολεμικής ειρήνης" μουγκάθηκαν. Την εποχή του διπολισμού μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ το κίνημα ειρήνης απαιτούσε κι επετύγχανε τον δραστικό περιορισμό κι έλεγχο των βαλλιστικών στρατηγών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Την απόσυρση και κατάργηση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς "Πέρσινγκ", "Κρουζ" και "SS20-21" από το ευρωπαϊκό έδαφος. Το σταμάτημα της δημιουργίας πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Την επιβολή ενός άμεσου ισόρροπου κι ελεγχόμενου παγκόσμιου αφοπλισμού. Τώρα, με φρίκη η ανθρωπότητα βλέπει την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πυρηνικής τεχνολογίας των όπλων με το πρόσχημα, πολλές φορές, της εξασφάλισης ενέργειας, λες κι έχει σημασία εάν η πυρηνική λέπρα προσβάλλει με αυτή ή εκείνη τη μορφή. Βλέπει, επίσης, την ανάπτυξη των βαλλιστικών στρατηγικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και την προμήθεια νέων πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς στις περιφερειακές διαμάχες μικρών κι αδύναμων κρατών. Η μόνη διαφορά - τι ειρωνεία - είναι εάν θα έχουν πυρηνική ή συμβατική γόμωση.

Στο φόντο αυτής της πρωτοφανούς κι άνευ αντιπάλου παγκόσμιας πολεμικήςπυρηνικής απειλής, ξεδιπλώνεται ένας εξίσου πρωτοφανής παγκόσμιος διαχωρισμός υπερβολικής φτώχειας και πλούτου. Στην εποχή, ακριβώς, της τεράστιας ιστορικής σημασίας τεχνολογικής και διαστημικής επανάστασης, η ηθική, πνευματική και υλική αθλιότητα γίνεται είδος συμβόλου για τη συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας. Μια τραγική μειοψηφία συσπειρωμένη στην παγκόσμια υπερεθνική λέσχη των ισχυρών που συναποτελούν οι εθνικές ολιγαρχίες, προβάλλει με πρωτοφανή αλαζονεία τη χλιδή και τον αμοραλισμό. Ιδέες και οράματα κάθε νέας γενιάς γίνονται βορά στο Μολώχ της εξουσίας και του προνομίου. Πορνεία, όπλα και ναρκωτικά αποτελούν επίσημη πηγή στον ισοσκελισμό κρατικών προϋπολογισμών. Η σύμπλεξη μιλιταριστικού ιμπεριαλισμού, πυρηνικής απειλής και παγκόσμιας υλικής και προπάντων ηθικής εξαθλίωσης απειλούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Σε αυτές τις συνθήκες το κίνημα ειρήνης αποκτά ιδιαίτερη οικουμενική αξία. Η σημασία του θα κριθεί από την ικανότητα των αγωνιστών του να αλλάξουν το ρουν της ιστορίας.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ