Κυριακή 3 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Αβεβαιότητα για το Ιράκ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Επιδιώκοντας την αποκατάσταση ενότητας ανάμεσα στα μέλη του, που διαταράχτηκε σοβαρότατα μετά τις αυθαίρετες εξοντωτικές επιδρομές των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων κατά του Ιράκ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε (22/12) μυστική συνεδρίαση, αλλά παρά την πολύωρη συζήτηση, δεν κατέληξε - λόγω διαφωνιών - σε ένα θετικό πόρισμα και ανέβαλε τη συνέχισή της την επόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη νέα συνάντηση η Ρωσία αναμένεται να υποβάλει σχέδιο ψηφίσματος, σαν απάντηση στη θέση της κυβέρνησης Κλίντον, που αντιτίθεται στη ρωσική πρόταση, η οποία, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει την ύψιστη ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, ιδιαίτερα σε τέτοια σημαντικά θέματα, όπως οι αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ιράκ. Ο αναπληρωτής αρχηγός της ρωσικής αντιπροσωπείας, Γιούρι Β. Φεντόροφ,δήλωσε σχετικά: "Η Ρωσία θέλει μια σαφή δήλωση, η οποία θα εκφράζει την απόφαση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου Ασφαλείας και η οποία λέει τρία πράγματα: 1) Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι υπεύθυνο και ευνοεί την πολιτική ρύθμιση των διεθνών κρίσεων. 2) Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να συνεχίσει να παίζει το σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο του σ' αυτή την κρίση και 3) οφείλουμε να καθορίσουμε τι πρέπει να γίνει, ώστε να επαναληφθεί η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ".

Λέγεται ότι και οι δύο πλευρές φέρονται έτοιμες να συγκληθεί μια νέα υψηλού επιπέδου συνάντηση της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ, γνωστής ως UNSCOM, η οποία αποτελείται αρχικά από εμπειρογνώμονες, που στάλθηκαν από διάφορες χώρες για να επεξεργαστούν ένα σχέδιο αφοπλισμού του Ιράκ το 1991, μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο. Το Σώμα αυτό, στην πορεία του χρόνου, χρειάστηκε να ορίσει μια μόνιμη αποστολή - τους επιθεωρητές για τα όπλα του Ιράκ - υπό την ηγεσία του Αυστραλού Ρίτσαρντ Μπάτλερ.Ζητώντας τη σύγκληση της UNSCOM, το Συμβούλιο Ασφαλείας ελπίζει ότι θα μειωθεί σε κάποιο βαθμό η ένταση λόγω του μονομερούς ρόλου του Μπάτλερ και της αποστολής επιθεωρητών, που η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεϊν απαγόρευσε την παραμονή τους στο Ιράκ. Σύμφωνα με το αρχικό ψήφισμα του ΟΗΕ, το Ιράκ οφείλει να κηρυχτεί ελεύθερο από πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα, καθώς και ορισμένα συστήματα πυραύλων, προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις. Το Ιράκ επιμένει ότι έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα αυτά, αλλά ο Μπάτλερ υποστηρίζει το αντίθετο. Στην τελευταία μυστική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα τάχθηκε υπέρ της ρωσικής άποψης ν' απολυθεί ο Μπάτλερ. Ο αναπληρωτής αρχηγός της κινεζικής αντιπροσωπείας, Σεν Γουόν - Φανγκ,δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάτλερ "πρέπει να φύγει".

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά τους τελευταίους αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ και η Γαλλία αντιτάχθηκε στην επιδρομική αυτή τακτική. Ο υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν,σε συνέντευξή του (22/12) στο Παρίσι, πρότεινε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο σύστημα παρακολούθησης των οπλικών συστημάτων του Ιράκ και να επιτραπεί στη Βαγδάτη η εξαγωγή πετρελαίου, αλλά το εισόδημα αυτό να μη χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων. "Νομίζουμε ότι η εφτάχρονη παρακολούθηση από την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ, συν τα πλήγματα που έγιναν (τελευταία), έχουν δημιουργήσει μία νέα κατάσταση", είπε ο Βεντρίν και αφού αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα στο Ιράκ, ιδιαίτερα στις καταστροφές, τόνισε: "Νομίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε από την επιθεώρηση του παρελθόντος, ας το πούμε έτσι, στο να κάνουμε το μέλλον ασφαλέστερο". "Νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει από το Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί η εξουσία και ο ρόλος του περιήλθαν σε μειονεκτική κατάσταση" εξήγησε ο Βεντρίν, απηχώντας την επίκριση του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν στη γαλλική Βουλή για τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανο-βρετανικοί βομβαρδισμοί παρέκαμψαν το Συμβούλιο Ασφαλείας. "Οι ΗΠΑ οι ίδιες" συμπλήρωσε ο Βεντρίν "μιλούν για την ανάγκη ενότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αν πράγματι νομίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι σημαντικό, πρέπει να το κάνουμε και πάλι κύριο παράγοντα".

Από την πλευρά του και ο Αυστραλός μικροβιολόγος Ροντ Μπάρτον,ανώτατο στέλεχος της UNSCOM, σε άρθρο του (23/12) στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", αφού αναφερόταν στην ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, ότι το όργανο αυτό δεν πρόκειται να ξαναπατήσει πόδι στο Ιράκ, έγραφε: "Λοιπόν, όταν έφυγα από το Ιράκ την περασμένη βδομάδα με τους άλλους επιθεωρητές της UNSCOM, σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι η τελευταία φορά. Τώρα φαίνεται η κατάλληλη στιγμή να ρωτήσουμε: Τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα της περασμένης βδομάδας πέτυχαν αυτό που η UNSCOM δεν μπόρεσε - τον αφοπλισμό του Ιράκ;". Στη συνέχεια ο Μπάρτον έγραφε λεπτομερειακά για το θέμα των επιθεωρήσεων αυτών και παρατηρούσε: "Η πρόκληση τώρα για το Συμβούλιο Ασφαλείας και για τον κόσμο είναι πώς να αναχαιτίσουν το Ιράκ. Ο Πρόεδρος Κλίντον δεν έχει αποκλείσει μελλοντικούς βομβαρδισμούς, αλλά αυτό δεν είναι λύση και κανένας δε θέλει μία μόνιμη κατάσταση πολέμου. Η (αμερικανική) κυβέρνηση θέλει επίσης να γκρεμίσει την ιρακινή κυβέρνηση, όμως ο Σαντάμ Χουσεϊν φαίνεται εκπληκτικά ανθεκτικός και η αντιπολίτευση διχασμένη και αδύνατη". "Αυτό που χρειάζεται", υπογράμμιζε ο Μπάρτον, "είναι κάποια δημιουργική σκέψη, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται σε πόλωση. Κάποια πιθανά μέτρα πρέπει να παρθούν με κάποια λύση και τώρα είναι ίσως ο καιρός να εξεταστεί η σταδιακή άρση των κυρώσεων - ας πούμε μέσα σε μία εφτάχρονη περίοδο". Αυτό εξηγούσε "δεν είναι για να ανταμειφθεί το Ιράκ, αλλά για να παρακινηθεί, ώστε να αποδεχτεί αυστηρή παρακολούθηση, που θα εξασφαλίσει ότι οι βιομηχανίες του δε χρησιμοποιούνται για την αναμόρφωση των όπλων του".

Ωστόσο, παρά τις διεθνείς προτροπές για αλλαγές στο πρόγραμμα επιθεωρήσεων για τα ιρακινά όπλα και τις επικρίσεις για τις αεροπορικές επιδρομές, η κυβέρνηση Κλίντον δήλωσε (23/12) ότι εμμένει σ' αυτό. Και ενώ το Πεντάγωνο διέταξε την αποχώρηση ενός μέρους των αμερικανικών δυνάμεων από τον Περσικό Κόλπο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Σάμουελ Μπέργκερ,σε δημόσια ομιλία του είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την αναχαίτιση της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ξανά βία για να σταματήσει το Ιράκ να αναπτύσσει όπλα.

Σε σχετικό σχόλιό του την ίδια μέρα, ο συνεργάτης των "Τάιμς της Νέας Υόρκης" Τζέιμς Ρίζεν επισήμαινε: "Ενα κύριο θέμα της αμερικανικής πολιτικής έναντι του Ιράκ υπήρξε το αυξανόμενο αίσθημα στους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου και στο Λευκό Οίκο ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν πρέπει να ανατραπεί. Υπάρχει όμως ένα βαθύ χάσμα ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου και στον Πρόεδρο Κλίντον ως προς το πόσο επιθετικά η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επιδιώξει αυτόν τον σκοπό".

Την ίδια επιδρομική τακτική ακολουθεί πειθήνια και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,που σε τηλεοπτική ομιλία του (20/12), αιτιολογώντας τις πρόσφατες αμερικανο-βρετανικές επιδρομές κατά του Ιράκ, κάλεσε τους επικριτές να κατανοήσουν τη νέα "παγκόσμια πραγματικότητα", σύμφωνα με την οποία η σύγχρονη διπλωματία πρέπει να υποστηρίζεται από τη βία. Και όχι μόνο δικαιολόγησε ασυνείδητα τις επιδρομές που έγιναν, αλλά διακήρυξε αδίστακτα ότι, αν χρειαστεί, "πρέπει να έτοιμοι και για άλλες".

Σε αντίθεση με τις αχαλίνωτες αυτές πολεμικές ιαχές, υπάρχει και η άλλη, φιλειρηνική πλευρά. Ενα πρόσφατο παράδειγμα: Αντιπρόσωποι από πολλές χώρες, ανάμεσά τους και μία αποστολή από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Ράμσεϊ Κλαρκ,και τον καθολικό επίσκοπο Τόμας Γκάμπλετον έφτασαν στο Ιράκ τη δεύτερη βδομάδα του Δεκέμβρη, για να πάρουν μέρος σε Διάσκεψη Αλληλεγγύης προς την πολύπαθη αυτή χώρα. Η επίσκεψη έγινε με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε οριστεί για τη Βαγδάτη. Το βράδυ της 6/12, είκοσι μέλη της δεύτερης "Πρόκλησης στις κυρώσεις κατά του Ιράκ" αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Νέα Υόρκη, μεταφέροντας φάρμακα αξίας 250.000 δολαρίων. Προσγειώθηκαν στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης και από εκεί πήγαν με λεωφορείο στη Βαγδάτη, δεδομένου ότι όλες οι διεθνείς πτήσεις απαγορεύονται από τις κυρώσεις. Στις 9/12 μίλησε στη διάσκεψη αυτή ο Κλαρκ. Υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών, κύρια των ΗΠΑ, Αγγλίας, Γαλλίας, υπαγόρευσαν τη διατύπωση της οικουμενικής διακήρυξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποία επέδειξε μικρό ενδιαφέρον για τα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά δικαιώματα. Αλλά οι κυρώσεις πάνω σε χώρες, όπως η Κούβα και το Ιράκ, εξήγησε ο Κλαρκ, παραβιάζουν ακόμα και τα πολιτικά δικαιώματα όπως διαμαρτύρονται στη Διακήρυξη και κάλεσε τον αμερικανικό λαό να καταστήσει υπεύθυνη την Ουάσιγκτον για τις παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπό τον αμερικανικό νόμο, η αλληλεγγύη και η συμπάθεια που επέδειξε η αντιπροσωπεία αυτή, αποτελούν παράβαση του "Νόμου Εμπορίας" με τον Εχθρό, οι αντιπρόσωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν μέχρι και 12 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων, από τα οποία 250.000 μπορούν αν επιβληθούν χωρίς δίκη.

Μια άλλη αντιπροσωπεία, της οργάνωσης "Φωνές εν τη ερήμω" που παραδίδει φάρμακα στο Ιράκ, παραβιάζοντας τις κυρώσεις, έλαβε στις 8/12 κλήση από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι της έχει επιβληθεί πρόστιμο 120.000 δολαρίων, ενώ τα 4 άτομα τιμωρήθηκαν με ποσά από 10.000 μέχρι 12.000 δολάρια το καθένα. Η "Πρόκληση στις κυρώσεις κατά του Ιράκ" θα μπορούσε να είχε ζητήσει άδεια για την παράδοση των φαρμάκων, αλλά το απέφυγε. Ο συντονιστής της Μπράιαν Μπέκερ εξήγησε γιατί: "Οι κυρώσεις αποτελούν μία παράνομη πολιτική γενοκτονίας, που έχει εξοντώσει πάνω από 1,6 εκατ. Ιρακινούς. Αρνηθήκαμε να γίνουμε μέρος αυτής της γενοκτονίας".

"Αυτό το ταξίδι" πρόσθεσε ο Μπέκερ, "είναι μία πολιτική πράξη διεθνούς απείθειας και αλληλεγγύης, που αψηφά την αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική. Τα φάρμακα που μπορούμε να παραδίδουμε είναι μόνο μία σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τις ανάγκες. Αυτό που στην πραγματικότητα παραδίδουμε είναι ένα μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση πως οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν τώρα".

Αυτή η επίσκεψη αποτελούσε συνέχεια αυτής του Μάη του 1998, της "Πρόκλησης στις κυρώσεις κατά του Ιράκ", στην οποία πήραν μέρος άτομα που μετέφεραν φάρμακα, αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επίσκεψη είχε την εκτεταμένη δημοσιογραφική κάλυψη στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Ρολφ Εκέους, πάλι, επικεφαλής των επιθεωρητών(2000-01-18 00:00:00.0)
ΠΡΟΣΩΠΟ - ΜΠΑΤΛΕΡ(1999-01-10 00:00:00.0)
Εντείνεται η τραγωδία από τις κυρώσεις(1998-06-23 00:00:00.0)
Ρίτσαρντ Μπάτλερ(1998-06-14 00:00:00.0)
Νέα κόντρα αναμένεται στην αυριανή συνεδρίαση του ΣΑ(1998-04-26 00:00:00.0)
Αμεση άρση του εμπάργκο ζητά η Βαγδάτη(1998-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ