Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Διατηρούν τεράστιες βάσεις στην Κύπρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 1218/98 επιτάσσει για την Κύπρο "την έναρξη - σταδιακά - διαδικασίας για τον περιορισμό και την ουσιαστική μείωση του επιπέδου όλων των στρατευμάτων και των εξοπλισμών στο νησί".

Παράλληλα ο Πρόεδρος Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προβούν σε όλα τα αναγκαία διαβήματα και μέτρα για να υποστηρίξουν μια συνεχή προσπάθεια υλοποίησης του ψηφίσματος. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση του Τόνι Μπλερ.

Η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση έκφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας "δείχνει αποφασισμένο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ασφάλειας της περιοχής και παράλληλα να κινηθεί αποφασιστικά για επίλυση του Κυπριακού" (ΝΕΑ 24/12/98).

Η πρώτη παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει, είναι πώς είναι δυνατόν να ικανοποιούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις και δηλώσεις των Κλίντον - Μπλερ μια βδομάδα μετά την απόφασή τους να βομβαρδίσουν εν ψυχρώ και βάρβαρα το Ιράκ.

Αλλά ας είναι. Είναι προφανές ότι οι Κλίντον- Μπλερ μεθόδευσαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ματαιωθεί η μεταφορά και η εγκατάσταση των πυραύλων "S - 300" στο κυπριακό έδαφος και να μπουν στη "ναφθαλίνη" οι "S - 300", όπως σημείωσε απογευματινή εφημερίδα.

Ανεξάρτητα από τη θέση που παίρνει ο καθένας μας για την εγκατάσταση των πυραύλων S - 300, το πρόβλημα που δημιουργεί η απόφαση του ΟΗΕ είναι μείζον. Δείχνει ότι στην εποχή μας, στην εποχή της νέας τάξης, καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να οργανώνει την άμυνά της όπως αυτή νομίζει, δεν μπορεί να αποφασίζει και να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα χωρίς τη συγκατάθεση των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Πέρα από αυτό, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι δηλώσεις Κλίντον και Μπλερ χαρακτηρίζονται από πολιτικό κυνισμό. Γιατί πώς είναι δυνατόν να μιλάνε για μείωση των στρατευμάτων και των εξοπλισμών όταν η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει και διατηρούν τεράστιες βάσεις στο κυπριακό έδαφος; Είναι φανερό ότι μιλάνε για μείωση στρατευμάτων και εξοπλισμών μόνον της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι των δικών τους δυνάμεων ή των τούρκικων δυνάμεων.

Αλλά πώς έχει το θέμα των στρατιωτικών δυνάμεων των ιμπεριαλιστών στην Κύπρο;

Κατ' αρχήν η Μεγάλη Βρετανία, με τις επαίσχυντες συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, διατηρεί γύρω στις 30 βάσεις στο κυπριακό έδαφος.

Πέρα από αυτό οι ΗΠΑ, μετά την εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, εγκατέστησαν στο Λευκόνικο (στη Βόρεια Κύπρο) το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα στην Κυρήνεια εγκαταστάθηκε ναυτική βάση του ΝΑΤΟ. Μάλιστα είχα την απορία τι θα γίνουν αυτές οι βάσεις αν λυθεί το Κυπριακό με τη μορφή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Το έψαξα και βρήκα ότι οι ιμπεριαλιστές στις αποφάσεις του ΟΗΕ προβλέπουν την εξασφάλιση της παραμονής των βάσεων αυτών στο νησί. Συγκεκριμένα στις ιδέες για την εγκατάσταση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, το 1992, του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται ότι: "Τα ομόσπονδα κράτη μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες με ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα της περιοχής της αρμοδιότητάς τους. Η εκπροσώπηση στις διεθνείς υποθέσεις θα αντικαθρεπτίζει τη διακοινοτική φύση της ομοσπονδιακής δημοκρατίας". Δηλαδή προβλέπεται ότι αν δε θελήσει να υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες για τις βάσεις στο Λευκόνικο και την Κυρήνεια, η κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα τις υπογράψει το ομόσπονδο τουρκοκυπριακό κράτος.

Αυτή είναι και η μείωση των εξοπλισμών που ζητούν ο ΟΗΕ και οι Κλίντον - Μπλερ.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής (2005-07-20 00:00:00.0)
Από τον «Αττίλα» στο «σχέδιο Ανάν» (2003-07-20 00:00:00.0)
1974: Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο (2001-07-20 00:00:00.0)
Διακήρυξη της ΕΕ για το Κυπριακό (1999-01-08 00:00:00.0)
Απαράδεχτο το "στάτους κβο" (1997-05-02 00:00:00.0)
Απαράδεχτο το "στάτους κβο" (1997-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ