Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Αθήνα η δουλοπρεπής

Κατάπτυστη τοποθέτηση - στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στους αμερικανοβρετανικούς τυχοδιωκτισμούς

Με μια ανακοίνωση που θα μπορούσε να έχει συνταχτεί και από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα έσπευσε να συνταχτεί με το χτεσινό αμερικανοβρετανικό γκανγκστερικό χτύπημα κατά του Ιράκ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα είναι δεμένη στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

"Βασιλικότερος του βασιλέως" ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε "αν η Ελλάδα υποστηρίζει αυτή την επέμβαση και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την κρίση οι ΗΠΑ και η Βρετανία", δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι πρέπει με ειρηνικό τρόπο να αναζητείται και να δίνεται λύση στα προβλήματα που προκύπτουν. Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι δεν είναι δυνατή η παραγωγή χημικών όπλων να μας αφήνει αδιάφορους. Πρέπει η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει σ' αυτή την απειλή". Οταν ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε "αν θεωρεί η κυβέρνηση πως έπρεπε να υπάρχει προηγουμένως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν γίνει η επίθεση", είπε: "Για το θέμα αυτό η διεθνής κοινότητα έχει ορίσει ένα σαφές πλαίσιο, πώς, δηλαδή, πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα. Η επιτροπή επιτήρησης έκανε το έργο της, η έκθεση του Μπάτλερ είναι σαφής και αυτή ακριβώς προδιέγραψε την πορεία των πραγμάτων". Και για να μην υπάρχει η παραμικρή παρερμηνεία, ο Δ. Ρέππας "νομιμοποίησε" το χτύπημα λέγοντας: "Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει η διεθνής κοινότητα και το ΣΑ του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος".

Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν υπάρχει ούτε μια λέξη που να εκφράζει κάποια δυσαρέσκεια για την αμερικανοβρετανική ενέργεια. Αντίθετα, επισημαίνεται ότι "οι αποκλίσεις από τις αποφάσεις και τα προσκόμματα στο έργο της Επιτροπής Επιτηρητών του ΟΗΕ για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών είναι καταδικαστέες".

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ελληνική κυβέρνηση, αναζητώντας "άλλοθι" για την απαράδεκτη δημόσια τοποθέτησή της προβάλει ως δικαιολογία τη συζήτηση που αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει στο ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα είναι "δυσαρεστημένη" από τις εξελίξεις, ωστόσο, όπως είπε, δε θα μπορούσε να καταδικάσει το χτύπημα κατά του Ιράκ από τη στιγμή που το κυπριακό βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, σύσκεψη με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στον Περσικό, πραγματοποιήθηκε χτες στο γραφείο του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη - ο υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος απουσιάζει στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και δεν τίθεται θέμα εμπλοκής της στις πολεμικές επιχειρήσεις. Διατάχθηκε, ωστόσο, κινητοποίηση για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως αναφέρεται, ότι έχει διαταχθεί κάποιου είδους επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα κόμματα

Με... ευχές, όπως ότι "οι νυχτερινές επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού δε θα επαναληφθούν" ή "να εξαντληθούν τα ειρηνικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης", επιχείρησε η ηγεσία της ΝΔ να συγκαλύψει την πλήρη στοίχισή της πίσω από το έγκλημα των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ. Εξάλλου, με την πρώτη παράγραφο της δήλωσης του εκπροσώπου της στηρίζει τις γελοίες δικαιολογίες των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι "η άρνηση του καθεστώτος του Σ. Χουσεϊν με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ είναι απόλυτα καταδικαστέα".

Λεπτομέρεια: Πριν την έκδοση της ανακοίνωσης από τη ΝΔ είχε γίνει η "ενημέρωση" του Κ. Καραμανλή από τον Ν. Μπερνς...

Ο Μ. Εβερτ, μιλώντας στον "Πλάνετ", εμφανίστηκε δήθεν διαφοροποιημένος λέγοντας ότι "θα έπρεπε οι ΗΠΑ να περιμένουν τουλάχιστον να κριθεί το θέμα του Προέδρου Κλίντον από τη Γερουσία" και, άρα, μετά να βομβαρδίσουν!

Κάθε όριο υποτέλειας και δουλοπρέπειας απέναντι στις ΗΠΑ ξεπέρασε ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η δολοφονική επιχείρηση κατά του Ιράκ "στοχεύει στην εξασφάλιση της απαιτούμενης ηρεμίας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή"! Τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον αρχηγό της ΠΟΛ.ΑΝ...

"Ντροπή για την ανθρωπότητα και για τους διεθνείς οργανισμούς αποτελεί η προκλητική και αναιτιολόγητη χτεσινοβραδινή επίθεση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας κατά του Ιράκ και του άμαχου πληθυσμού του. Η επίθεση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση προς τη διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ιρακινού λαού" αναφέρει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας και προσθέτει:

"Το ΔΗΚΚΙ καταδικάζει αυτή την επίθεση και επισημαίνει την παντελή απουσία του ΟΗΕ, της Ενωμένης Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών... Το ΔΗΚΚΙ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει, αμέσως, αποτελεσματικές πρωτοβουλίες στην Ενωμένη Ευρώπη ώστε τα αρμόδια συλλογικά όργανά της, να καταδικάσουν τη Μ. Βρετανία...".

Από τη μεριά του "ο ΣΥΝ καταδικάζει απερίφραστα την αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ" και τονίζει ότι "πρόκειται για τυχοδιωκτική ενέργεια, υπαγορευμένη από προφανείς και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Περιφρονεί και παρακάμπτει τον ΟΗΕ και παράλληλα, προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου". Στη συνέχεια αναφέρει πως "ο ρόλος του συνεργού που επέλεξε σ' αυτή την απαράδεκτη επίθεση η βρετανική κυβέρνηση υπονομεύει την αναγκαία κοινή ευρωπαϊκή στάση...".

Τέλος, για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει πως "η κυβερνητική στήριξη στην αμερικανοβρετανική επίθεση στο Ιράκ, βρίσκεται σε αντίθεση τόσο με το αίσθημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όσο και με το ευρύτερο συμφέρον για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ