Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
"Να σταματήσουν τώρα οι επεμβάσεις!"

Πικετοφορίες, μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Δυναμικό, άμεσο και αποφασιστικό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες το απόγευμα χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό προσκλητήριο που απεύθυνε η ΕΕΔΥΕ και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη",για να καταδικαστούν οι δολοφονικές επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά του Ιράκ. Στη συγκέντρωση, που παρότι διοργανώθηκε σε στενά χρονικά περιθώρια - αυθημερόν - και πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Κάνιγγος, συμμετείχαν επίσης δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και έδωσαν δυναμικό "παρών" όλες οι γενιές, με τους νέους να δίνουν το δικό τους ξεχωριστό αγωνιστικό στίγμα και παλμό. Φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και κρατώντας πανό και πικέτες διατράνωσαν τη θέληση της νεολαίας να αντισταθεί και να αντιπαλέψει τη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων".

Τα συνθήματα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", αλλά και "Αίμα, βία, βομβαρδισμοί, έτσι προστατεύουν οι Αμερικανοί", "Οι Αμερικάνοι είναι τρομοκράτες και η κυβέρνηση τους κάνει πλάτες", "Καμιά εμπλοκή καμία συμμετοχή, να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί", δόνησαν για πάνω από μια ώρα τους δρόμους της Αθήνας.

Σύντομη ομιλία, από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, έκανε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας,που κατήγγειλε έντονα "το νέο έγκλημα ενάντια στον ιρακινό λαό, στο οποίο προχώρησαν οι ιμπεριαλιστές, παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου". Στο ψήφισμα που διαβάστηκε από τον γγ της Επιτροπής, Θανάση Παφίλη,και εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους υπογραμμίζεται: "Θεωρούμε απαράδεκτο, με το πρόσχημα του ελέγχου του οπλοστασίου του Ιράκ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, με τις ευλογίες και την εκ των υστέρων συμφωνία του ΝΑΤΟ, να επιτίθενται κατά οποιασδήποτε χώρας, να δολοφονούν αθώους ανθρώπους για να επιβάλουν την τρομοκρατία στους λαούς και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα".

Επίσης, οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο λαό του Ιράκ, από την πολεμική επίθεση, το εμπάργκο που έχει επιβληθεί και το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ακόμα με το ψήφισμα αλλά και τη δυναμική διαδήλωση και πορεία στους δρόμους της Αθήνας, με επίδοση ψηφισμάτων στη Βουλή, στη βρετανική και αμερικάνικη πρεσβεία, απαίτησαν να σταματήσουν αμέσως οι πολεμικές ενέργειες και να τερματιστεί το απάνθρωπο εμπάργκο, να μην εμπλακεί με κανέναν τρόπο η χώρα στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στον Πειραιά

Φωνή διαμαρτυρίας για τις δολοφονικές επιθέσεις των ιμπεριαλιστών με κεντρικό σύνθημα "Κάτω τα χέρια από το λαό του Ιράκ" υψώθηκε χτες και στον Πειραιά. Η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη μαζί με εργατικά σωματεία διοργάνωσαν πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Πριν ξεκινήσει η πορεία οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Κοραή ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο, αφού καταδίκαζαν τη νέα γκανγκστερική ενέργεια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καλούσαν "τους μαζικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα εργατικά σωματεία, τον πειραϊκό λαό και τη νεολαία να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να κινητοποιηθούν με κάθε τρόπο ώστε να ματαιωθεί ένα νέο έγκλημα σε βάρος του ιρακινού λαού".

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Κλίντον φασίστα δολοφόνε", "Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί".

Στη Θεσσαλονίκη

Την γκανγκστερική επίθεση των Αγγλοαμερικάνων ενάντια στο λαό του Ιράκ κατήγγειλαν χτες οι νέοι και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, μέσα από μαχητικές πορείες και μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από το αμερικάνικο προξενείο. Εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και πήραν μαζικά μέρος στις πορείες που ξεκίνησαν ταυτόχρονα, λίγο μετά τις 7μ.μ. από την πλατεία Αγίας Σοφίας και από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου είχε οριστεί αρχικά να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της ΚΝΕ για τα 30χρονα της Οργάνωσης.

Οι διαδηλωτές συντάραξαν το κέντρο της πόλης βροντοφωνάζοντας ασταμάτητα: "ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, φονιάδων συνδικάτο", "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός". Μέσα από τη χτεσινή μαχητική κινητοποίηση ο λαός της Θεσσαλονίκης κατήγγειλε τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, την ελληνική κυβέρνηση, που στηρίζει τις δολοφονικές δραστηριότητες των Αγγλοαμερικάνων, παραχωρώντας γη και πολεμικό εξοπλισμό, και απαίτησε να φύγουν άμεσα οι αμερικανικές βάσεις από τη χώρα, να μην εγκατασταθούν δυνάμεις ταχείας επέμβασης και άμεση διάλυση του ΝΑΤΟ.

Η εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης για τα 30χρονα της ΚΝΕ μεταφέρθηκε και στήθηκε έξω από το αμερικάνικο προξενείο παίρνοντας τελικά καθαρά αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, πουκατήγγειλε τη νέα εγκληματική δράση ενάντια στην ανθρωπότητα και προειδοποίησε πως οι νέοι δεν προσκυνάνε. Απέναντι στον ιμπεριαλισμό, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, δίνουν την απάντηση της αντεπίθεσης για την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

"Οι φονιάδες των λαών δεν κρατούν κανένα πρόσχημα. Ο ανταγωνισμός των πετρελαίων δε λογαριάζει τίποτε. Με τη σιδερένια μπότα τους θέλουν να πατήσουν το πόδι τους παντού", είπε μεταξύ άλλων ο Ν. Σοφιανός και αμέσως οι διαδηλωτές απάντησαν: "Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γραμματέας της ΚΝΕ σημείωσε: "Είμαστε περήφανοι εμείς οι κομμουνιστές και οι Κνίτες που είμαστε στην πρώτη γραμμή της αγωνιστικής αφύπνισης του λαού μας. Γιορτάζουμε τα 30 χρόνια της ΚΝΕ και η χτεσινή δολοφονική επιδρομή κάνει ακόμη πιο επίκαιρη τη δική μας επέτειο".

Αμέσως μετά την ομιλία, οι διαδηλωτές έκαψαν μία αμερικάνικη και μία αγγλική σημαία, ενώ ακριβώς έξω από την πόρτα του προξενείου, πάνω στο πλακόστρωτο έγραψαν με κόκκινο σπρέι: "Φονιάδες Αμερικάνοι", "ΕΞΩ το ΝΑΤΟ". Στην Πάτρα

Τα φιλειρηνικά και διεθνιστικά του αισθήματα εκδήλωσε χτες ο λαός της Πάτρας, συμμετέχοντας μαχητικά στη διαδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" με αφορμή την γκανγκστερική επίθεση των Αγγλοαμερικάνων ενάντια στο λαό του Ιράκ. Χτες το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης συγκεντρώθηκαν φιλειρηνικοί πολίτες εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την τρομοκρατική επίθεση των ιμπεριαλιστών του Κλίντον και του "σοσιαλιστή" Μπλερ. Ιδιαίτερα έντονη και μαχητική ήταν η παρουσία της νεολαίας, η οποία διαδήλωνε τα αντιπολεμικά της αισθήματα, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να γίνει "κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών". Καταδικάστηκε η τυχοδιωκτική πολιτική των ιμπεριαλιστών που δε διστάζουν να αιματοκυλήσουν τους λαούς για να επιβάλουν τη "νέα τάξη", η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές καταδίκασαν την ελληνική κυβέρνηση η οποία αποδέχεται το ρόλο του ΝΑΤΟ ως διεθνούς χωροφύλακα των λαών, τονίζοντας πως αυτή δε συμβαδίζει με τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας. Απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από τη χώρα μας, τη διάλυση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης, την απομάκρυνση των βάσεων και την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας που δονήθηκαν από συνθήματα ενάντια στους Αμερικάνους και Αγγλους "φονιάδες των λαών" και τη ΝΑΤΟική "νέα τάξη", καθώς και συνθήματα για τη φιλία των λαών.

Η πορεία κατέληξε στο αγγλικό προξενείο, αλλά εκεί - στη συμβολή των οδών Βότση και Αγ. Ανδρέου - είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και ΜΑΤ, που επιχείρησαν να εμποδίσουν την επίδοση ψηφίσματος. Υπήρξαν επεισόδια καθώς οι αστυνομικοί άσκησαν πίεση προς τους διαδηλωτές, ο κλοιός έσπασε από διαδηλωτές που προχώρησαν, αλλά τους απώθησαν τμήματα διμοιριών των ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν με αντιαμερικανικά συνθήματα και καταγγέλλοντας την αστυνομική βία.

Στη Λάρισα

Κομμουνιστές και άλλοι φίλοι της ειρήνης πραγματοποίησαν χτες το βράδυ συγκεντρώσεις και πικετοφορίες στη Λάρισα και στα Τρίκαλα, καταγγέλλοντας την γκανγκστερική επίθεση των Αμερικανών και Βρετανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ.

  • Ανάλογες πικετοφορίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα στο Βόλο και στην Καρδίτσα.
  • Πικετοφορία διαμαρτυρίας για την επέμβαση διοργάνωσε επίσης η Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων στο κέντρο της πόλης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να φύγουν τώρα οι μακελάρηδες των λαών» (2007-06-12 00:00:00.0)
«Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές» (2003-04-17 00:00:00.0)
Τους επέστρεψαν το αίμα (2003-03-31 00:00:00.0)
Θα μας βρίσκουν καθημερινά αντιμέτωπους... (2003-02-07 00:00:00.0)
Ξεσηκώθηκαν ενάντια στα ΝΑΤΟικά πολεμικά (2001-03-31 00:00:00.0)
Δεν πέρασαν οι ΝΑΤΟικοί!!! (2000-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org