Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η αγανάκτηση γίνεται δράση

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία με ευθύνη της Απεργιακής Επιτροπής. Οι εργαζόμενοι γύρισαν την "πλάτη" στην πλειοψηφία του ΕΚΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσε μπροστά στη ΔΕΘ η Απεργιακή Επιτροπή και τη μαχητική πορεία που ακολούθησε με κατεύθυνση το λιμάνι, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έδωσαν το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να βαδίσουν τον ταξικό και αγωνιστικό δρόμο, που θα δώσει νέα δυναμική στον αγώνα τους.

Μιλώντας στην αρχή της εκδήλωσης ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης,τόνισε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα δεν έχουν περιθώρια για αυταπάτες, ότι η αναγκαιότητα της άμεσης και αποτελεσματικής αγωνιστικής δράσης αποτελεί μονόδρομο για την εργατική τάξη.

"Η απεργιακή μας συγκέντρωση σήμερα εδώ μπροστά στο χώρο της ΔΕΘ σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μας να αναπτύξουμε αγωνιστικό μέτωπο που θα ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της Διεθνούς Εκθεσης, όπως επίσης και το ξεπούλημα του λιμανιού, του ΟΥΘ, του ΟΣΕ και των άλλων ΔΕΚΟ", επισήμανε ο Θ. Κυριακίδης και πρόσθεσε: "Είναι δική μας υπόθεση η αγανάκτηση των εργαζομένων να γίνει δράση, αγώνας με στόχους και προοπτική. Σ' αυτήν την κατεύθυνση εργοδοσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, έρχονται να προστεθούν και οι πλειοψηφίες της ΓΣΣΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ και άλλων οργανώσεων, που έχουν αναλάβει να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική με κάθε μέσο, με τους "κοινωνικούς διαλόγους", με τις ΟΚΕ, με τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και των αγώνων, με την ανοιχτή είτε τη συγκαλυμμένη υπονόμευση, με την αδράνεια, με τον αποπροσανατολισμό".

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που διάβασε ο Χ. Κουτσουράς,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, δηλώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης δεν υποκύπτουν και ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους.

Στο τέλος, διαβάστηκε καταγγελία από τον Γ. Σκούρτα,γραμματέα του συλλόγου υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού - εργαζομένων στο ΚΘΒΕ, στην οποία αναφέρονταν ότι 20 εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο μετακινήθηκαν παράνομα, ενώ δεν ανανεώθηκε η σύμβαση ηθοποιών και ζωγράφων, οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι ακολούθησαν πορεία από την οδό Αγγελάκη προς τον υπό ιδιωτικοποίηση Οργανισμό Υδρευσης. Στην κορυφή της πορείας υπήρχε ένα τεράστιο πανό της Απεργιακής Επιτροπής που έγραφε "ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ".

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο του ΟΥΘ, διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο αυτό για τα σχέδια ιδιωτικοποίησής του. Ακολουθώντας την Εγνατία, την Ι. Δραγούμη και την Τσιμισκή, έφτασαν στην κεντρική πύλη του ΟΛΘ, όπου τους περίμεναν εργαζόμενοι του λιμανιού. Στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα λιμάνια Ν. Μιχαηλίδης, τόνισε ότι θα υπάρχει κλιμάκωση των αγώνων, προκειμένου να μην ξεπουληθούν τα λιμάνια.

Μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν με πρωτοβουλία των απεργιακών επιτροπών και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης. Στην Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Καβάλα οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των απεργιακών επιτροπών και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ στις δύο πρώτες πόλεις τα Εργατικά Κέντρα δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τη διοργάνωση συγκεντρώσεων. Επίσης, κινητοποιήσεις έγιναν μετά από το κάλεσμα των απεργιακών επιτροπών στη Δράμα, την Ξάνθη, τη Νάουσα και την Πτολεμαϊδα και τη Βέροια.

Ούτε "για τα μάτια του κόσμου"

Εντυπωσιακά υποτονική ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσε η πλειοψηφία του ΕΚΘ, αφού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΝ δεν μπήκαν στον κόπο να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις τους, ούτε... για τα μάτια του κόσμου.

Στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο ΕΚΘ, ανακοινώθηκε η παρουσία 26 σωματείων. Συνολικά συμμετείχαν περίπου 200 άτομα. Τα σωματεία δηλαδή συμμετείχαν δι' αντιπροσώπων... Ωστόσο, από το βήμα του ομιλητή ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος έστελνε "τελεσίγραφα" προς την κυβέρνηση, καλώντας τη να σταματήσει την πολιτική λιτότητας, πάντα βέβαια στα πλαίσια του ευρωπαϊκού μονόδρομου... Τέλος τα έβαλε με τις δυνάμεις που θέλουν - λέει - να διασπάσουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και κάνουν ξεχωριστή συγκέντρωση!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ