Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεγαλειώδης κοινή πορεία

Απεργοί, νέοι, γονείς, συνταξιούχοι συναντήθηκαν χτες σε μια συγκλονιστική κινητοποίηση, ενάντια στην αντεργατική, αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική, στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας. Εντυπωσιακή η συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που οργάνωσε η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή

"Υπάλληλοι - εργάτες - γονείς και μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές".Είναι το σύνθημα, που χτες έγινε πραγματικότητα, όταν χιλιάδες εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, μαθητές και σπουδαστές της Αθήνας και του Πειραιά ενώθηκαν σ' ένα μεγάλο οργισμένο ποτάμι που "κατέλαβε" το κέντρο της Αθήνας, "περικύκλωσε" το Σύνταγμα, ταρακούνησε τα κυβερνητικά επιτελεία και έστειλε ηχηρό μήνυμα αντίστασης, αντεπίθεσης και συντονισμού της δράσης πάνω στους κοινούς στόχους.

Από τα ξημερώματα χτες η πρωτεύουσα "ζούσε" στους ρυθμούς της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς που έμειναν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια να δίνουν τον τόνο. Το κέντρο της Αθήνας από τις 9 το πρωί άλλαξε όψη. Τα πρώτα πανό, στα οποία αναγράφονταν αιτήματα για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στους αντεργατικούς - αντιασφαλιστικούς νόμους κ.ά. άρχισαν να υψώνονται στην πλατεία Κάνιγγος, στην πλατεία Βάθης, στο Μουσείο και το Μοναστηράκι, όπου πραγματοποιήθηκαν προσυγκεντρώσεις. Ανάμεσά τους, κι αυτό του Σωματείου Ηθοποιών, στο οποίο γράφτηκαν τα λόγια του Μπρεχτ: "Στους δύσκολους καιρούς, όποιος δεν αντιστέκεται ζει λάθος".Μια ώρα αργότερα και από τα τέσσερα σημεία ξεκινούσαν οι πορείες προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Το τσουχτερό κρύο "νικήθηκε" και η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε, συνθήματα, όπως "Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός" και "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" τράνταζαν τους δρόμους τριγύρω της Ομόνοιας.

Την ίδια ώρα, η οδός Πανεπιστημίου κατακλυζόταν από τα πυκνά μπλοκ των μαθητών και των φοιτητών - σπουδαστών, που λίγο μετά θα έσμιγαν στην οδό Σταδίου, σε μια μεγαλειώδη κοινή πορεία, με την κινητοποίηση των εργαζομένων, μεταδίδοντάς της ισχυρές δόσεις νεανικού οξυγόνου.

Οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, λιθογράφοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι αντάμωσαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης,στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή.Χιλιάδες συγκεντρωμένοι μετέτρεψαν τη συγκέντρωση σε "λαϊκό δικαστήριο", που καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική και το πνεύμα υποταγής που διακατέχει τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν "εντολή" στην Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της για συνέχιση του αγώνα, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και την ανασυγκρότηση σε ταξική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος.

"Ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας",τόνισε η μαθήτρια Γιάννα Αθανασοπούλου,που άνοιξε τη συγκέντρωση, μιλώντας εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων. Η μαθήτρια σημείωσε ακόμα στο σύντομο χαιρετισμό της: "Το μαθητικό κίνημα της Αθήνας βρίσκεται σε μια πολύμορφη πολύμηνη αγωνιστική δράση για τη μόρφωσή μας, τη μόρφωση της νεολαίας, του λαού, για το μέλλον της πατρίδας μας. Οι μαθητές πιστεύουμε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει και μπορεί να είναι νικηφόρος, αν παλέψουμε όλοι μαζί, ενωμένοι σε ένα παλλαϊκό μέτωπο παιδείας, για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλιά".

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Αν. Ζαζόπουλο,και η ανάγνωση του ψηφίσματος της απεργιακής συγκέντρωσης από τον Χρ. Σταμούλο.Αμέσως μετά, οι απεργοί διά μέσου της οδού Αιόλου, βγήκαν συγκροτημένα στη Σταδίου, ξεκινώντας τη μεγαλειώδη τους πορεία προς το Σύνταγμα. Η αγωνιστική διάθεση των διαδηλωτών εκφράστηκε με συνθήματα, όπως "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα Συνδικάτα αντίσταση και πάλη" και "Αγώνας, αγώνας, αγώνας ταξικός, θα είναι η απάντηση από δω και εμπρός",ενώ η οργή τους για τη στάση των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράστηκε στο σύνθημα "ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών".

Μαχητική και γεμάτη παλμό η πορεία συνεχίστηκε στην οδό Φιλελλήνων και στην Αμαλίας, περικυκλώνοντας το - αστυνομοκρατούμενο - Σύνταγμα. Εκεί έξω από τη Βουλή, οι φωνές των μαθητών και των απεργών δυνάμωσαν για να τραντάξουν τον τόπο τα συνθήματα: "Υπάλληλοι - εργάτες - γονείς και μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές" και "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί".Η πορεία συνεχίστηκε συντεταγμένα και διαλύθηκε στην Ομόνοια.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παρευρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γραμματέα της Αλέκα Παπαρήγα,εκπρόσωποι της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, της ΟΓΕ, ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής και ο επίτιμος δήμαρχος της πόλης Π. Μακρής,ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος κά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ