Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
"Θεμέλιος λίθος" ανθυγιεινής πολιτικής

Ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας - με παρόντα τον Κ. Λαλιώτη - και κουστωδία βουλευτών και παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος θεμελίωσαν χτες το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που θα λειτουργήσει μετά από δυο χρόνια και με αποσπασμένους από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την ΕΘΕΛ!

Το υποκριτικό, προκλητικό και αυταρχικό πρόσωπό της φανέρωσε, για μία ακόμη φορά, χτες, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα και του προέδρου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας Στ. Μιχαλάκου.

Η "παράσταση", με αφορμή τη θεμελίωση του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), δόθηκε στον πιο κατάλληλο χώρο του Νοσοκομείου: το αμφιθέατρο. Ακροατές δεν ήταν μόνο οι δεκάδες διαμαρτυρόμενοι γιατροί για τις ελλείψεις σε προσωπικό, για τον τρόπο υπολογισμού των εφημεριών και την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών του τελευταίου χρόνου, με αναδρομική ισχύ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Πανοπούλου και ο δήμαρχος Νικαίας Β. Τράπαλης.Επίσης, δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες και φίλοι του υπουργού Υγείας και του προέδρου του ΔΣ του Νοσοκομείου, οι οποίοι επιχείρησαν να φιμώσουν τους οργισμένους γιατρούς. Τρεις από τους βουλευτές που παραβρέθηκαν ήταν οι Φρ. Παπαδέλης,Γ. Καψής και Λ. Κανελλόπουλος.

Και για να μη γίνει παρεξήγηση, διευκρινίζουμε ότι χτες δεν έγιναν τα εγκαίνια του ΤΕΠ, αλλά η θεμελίωση του νέου Τμήματος από τον υπουργό Υγείας. Το νέο ΤΕΠ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,7 δισ. δραχμών και εντάσσεται, μαζί με άλλα έργα που ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του Κρατικού Νικαίας, στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Στο Νοσοκομείο θα διατεθούν συνολικά 7 δισ. δραχμές, εκ των οποίων έχει απορροφηθεί το 40%.

Το παράδοξο είναι ότι για τη λειτουργία των νέων Τμημάτων και Κλινικών δεν έχει προβλεφτεί η πρόσληψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού, βοηθητικού και παραϊατρικού προσωπικού. Οταν μάλιστα, τον τελευταίο καιρό, συνεργάτες του υπουργού Υγείας και των προκατόχων του, δε χάνουν την ευκαιρία σε συνέδρια και εκπομπές να μιλούν για την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης του προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου Στ. Μιχαλάκο,για τη λειτουργία των νέων Τμημάτων και Κλινικών θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου κυρίως και εποχιακού προσωπικού από το ΑΣΕΠ, καθώς και με μετατάξεις εργαζομένων από τα Ναυπηγεία και την ΕΘΕΛ!

Γιουχαϊσματα

Με μαύρα πανό που έγραφαν "Η κυβέρνηση Σημίτη διαλύει το ΕΣΥ" και συνθήματα, όπως "Τα αναδρομικά πότε θα δοθούν;", υποδέχτηκαν τον υπουργό Λ. Παπαδήμα οι γιατροί του Κρατικού Νικαίας. Ακολούθησαν η τελετή θεμελίωσης του ΤΕΠ και η εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Εκεί, δόθηκε μάχη πάνω από το μικρόφωνο, μεταξύ του προέδρου του ΔΣ Στ. Μιχαλάκου και του εκπροσώπου των γιατρών Π. Πολλάκη,καθώς ο δεύτερος ήθελε να θέσει υπόψη του υπουργού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο Στ. Μιχαλάκος κατήγγειλε αρχικά τον Π. Πολλάκη ότι δυσφημεί το Νοσοκομείο με τις οπερετικές κινήσεις που κάνει και στη συνέχεια τους γιατρούς στο σύνολό τους, διότι - όπως είπε - "αγωνίστηκαν για ένα τσαντίρι (σ. σ. το υπάρχον ΤΕΠ) που κόστισε 300 εκατομ. δραχμές, ενώ πρόκειται να φτιαχτεί έργο 3 δισ. δραχμών". "Η κυβέρνηση κάνει έργα πνοής", έλεγε και ξανάλεγε ο Στ. Μιχαλάκος.Από την πλευρά τους οι γιατροί ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να δεσμευτεί για: Τη λειτουργία του ΤΕΠ σε δύο χρόνια με την κατάλληλη κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και εξειδικευμένο προσωπικό. Την πρόσληψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Την καταβολή των αναδρομικών από τις δεδουλευμένες εφημερίες. Επίσης, κάλεσαν τον υπουργό να ζητήσει από τη διοίκηση του Νοσοκομείου "να σταματήσει την πολιτική εκδίκησης που ακολουθεί είτε με την παρακράτηση των χρημάτων από την επίσχεση εργασίας, είτε με προσωπικές διώξεις".

Ο υπουργός Λ. Παπαδήμας,αναφερόμενος στα αναδρομικά από τις δεδουλευμένες εφημερίες, είπε ότι έχει ζητήσει με εγκύκλιο από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων να τα έχουν εκκαθαρίσει και καταβάλει μέχρι τις 15 Δεκέμβρη. Πρόκειται για μια εγκύκλιο που προβλέπει "χρεωστικά" για κάποιους γιατρούς - π. χ. Αγλαϊα Κυριακού - ή εισάγει τις πλασματικές εφημερίες από το παράθυρο - π. χ. Ασκληπιείο. Επιπλέον δεν είναι και σίγουρο αν θα γίνει εξόφληση, ούτε με τον τρόπο που αποφάσισε το υπουργείο. Αναφερόμενος στα χρήματα που διεκδικούν οι γιατροί για τις μέρες που έκαναν επίσχεση εργασίας, ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι "όχι μόνο δε θα συναινέσω για την πληρωμή τους, αλλά όσο διάστημα είμαι υπουργός δε θα καταβάλλονται αμοιβές σε μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων".

Κατά τα άλλα, ο υπουργός είπε ότι οι γιατροί έχουν αποκτήσει δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και την ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις που δεν του έδωσαν κίνητρα, χωρίς να διευκρινίσει και τι είδους κίνητρα δε δόθηκαν. Επίσης, παραδέχτηκε ότι για τη σωστή λειτουργία των Νοσοκομείων πρέπει να υπάρχει προσωπικό επαρκές ποιοτικά και ποσοτικά σε όλες τις βαθμίδες και τους κλάδους, κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός. Τέλος, τόνισε ότι μία κυβέρνηση πρέπει πάντα να έχει στόχο της την ανάπτυξη και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να αφήνει έργο ημιτελές.

Σημειώνεται ότι ο Στ. Μιχαλάκος δεσμεύτηκε ότι θα επαναλειτουργήσει, μετά από 2,5 χρόνια, το Κέντρο Αίματος και Πλάσματος (σ. σ. μοναδικό στα Βαλκάνια). Η λειτουργία του Κέντρου είχε σταματήσει για να μεταστεγαστούν εκεί το Κυτταρολογικό και Παθολογοανατομικό Εργαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ