Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήρια παντού

Μαχητικά απάντησαν οι μαθητές από τα Γυμνάσια και Λύκεια της Λευκάδας, με τη μαζική συμμετοχή τους στο χτεσινό συλλαλητήριο. Με αγωνιστικά συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, διέσχισαν με πορεία την κεντρική αγορά της πόλης και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί μίλησαν εκπρόσωποι από το Συντονιστικό Μαθητών, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Ρετσίνας, και ο κ. Ραφτόπουλος από το Σύλλογο Γονέων, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Λευκάδας κ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γεωργάκης, η γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Σιαφάκα, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΒΕ κ. Βεροιώτης.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών εξέφρασαν με την παρουσία τους ο επικεφαλής της ΝΑΣ και νομαρχιακός σύμβουλος Ν. Σταματέλλος και η επικεφαλής της "Δημοτικής Προοδευτικής Συσπείρωσης" και δήμαρχος Λευκάδας Γ. Λιβιτσάνου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν συμβολικά την κεντρική διασταύρωση της πόλης στον Αγ. Μηνά.

Στην Κέρκυρα

Την καλύτερη απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που προσπαθεί να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, έδωσαν σήμερα οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Κέρκυρα. Η συμμετοχή στη χτεσινή πορεία, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Σχολείων συμμετείχαν η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΑΒάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, η Ενωση Γονέων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε συμμετοχή.

Γεμάτη ένταση και παλμό η πορεία ξεκίνησε από το Συγκρότημα των ΓΕΛ, όπου οι μαθητές απέκλεισαν συμβολικά τον κεντρικό δρόμο, για να καταλήξουν με πορεία λίγο αργότερα στη Νομαρχία. Εκεί οι μαθητές παρέδωσαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας, για να διαλυθούν λίγο αργότερα, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 15 Δεκέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας.

Σε Κεφαλονιά - Ζάκυνθο

Αντίστοιχες πορείες μαθητών έγιναν στην Κεφαλονιά, στο Ληξούρι και στη Ζάκυνθο. Και στους δύο νομούς, οι πορείες των μαθητών κατέληξαν στις αντίστοιχες Νομαρχίες.

Στην Κόρινθο

Στην Κόρινθο έγινε παγκορινθιακό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, καθώς και στον Πύργο, όπου έγινε πανηλειακό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν μαθητές από τα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού.

Στο Αγρίνιο

Δυναμική διαδήλωση πραγματοποίησαν εκατοντάδες μαθητές στο Αγρίνιο, με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάληξη τη Νομαρχία.

Προχτές, οι μαθητές ανάγκασαν κυβερνητικό κλιμάκιο του υπουργείου που επισκέφθηκε την πόλη του Αγρινίου για να τους ενημερώσει σχετικά με τη νέα εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση", να αποχωρήσουν ματαιώνοντας την εκδήλωση - φιέστα στο Παπαστράτειο Μέγαρο, γιατί, όπως είπαν, κάτι τέτοιες εκδηλώσεις, αν μη τι άλλο, υποτιμούν τη νοημοσύνη τους και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού, παίρνοντας μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο.

Στη Σάμο

Πανσαμιακό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην πρωτεύουσα του Νομού, το Βαθύ, με τη συμμετοχή μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού και από την Τεχνική Σχολή. Παρά την κινητοποίηση ολόκληρου του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη μαζική συμμετοχή των μαθητών στο συλλαλητήριο, ενώ λίγες μέρες πριν το συλλαλητήριο κλιμάκιο του υπουργείου επισκέφτηκε σχολεία του Νομού για ενημέρωση, χωρίς όμως να καταφέρουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των μαθητών ή να τους πείσουν ότι η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" είναι για ...το καλό τους.

Μαθητές, καθηγητές και γονείς πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν λίγο αργότερα στη Νομαρχία, όπου παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο νομάρχη. Οι μαθητές αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ θα συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Σάμου, στις 15 Δεκέμβρη.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών εξέφρασαν με την παρουσία τους η ΕΛΜΕ, οι Σύλλογοι Γονέων και οι εργαζόμενοι.

Στη Χίο

Μεγαλειώδες παμμαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες στη Χίο. Μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Βροντάδου, Καρδαμήλων, Μαστιχοχωρίου και Ιωνίας συγκεντρώθηκαν έξω από το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο για να πορευτούν μαζί με τους καθηγητές σε κεντρικούς δρόμους του νησιού, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία. Εκεί οι μαθητές παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο νομάρχη.

Οι μαθητές αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μέσα στα Χριστούγεννα και θα συμμετέχουν μαζί με δασκάλους και καθηγητές στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Το Συντονιστικό Συλλόγων Γονέων του νησιού συμπαραστέκεται στους αγώνες των μαθητών.

Στη Ρόδο

Μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού συγκεντρώθηκαν έξω από το 1ο Λύκειο, απέκλεισαν συμβολικά τον κεντρικό δρόμο της πόλης και μαζί με τους καθηγητές πραγματοποίησαν πορεία, που κατέληξε λίγο αργότερα στη Νομαρχία, όπου οι μαθητές παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Χτες οι μαθητές θα συνεδρίαζαν για να αποφασίσουν για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στο Ηράκλειο

"Οχι στον αντιεκπαιδευτικό νόμο Αρσένη", βροντοφώναξαν χτες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σ' ένα από τα πιο μαζικά συλλαλητήρια που έγιναν ποτέ στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συμμετείχαν μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, καθώς και μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Λασηθίου, μαζί με εκπροσώπους από την ΕΛΜΕ.

Η προσυγκέντρωση έγινε στις 11 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας, μέσω των Λεωφόρου Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Καλοκαιρινού, Αγ. Μηνά, Κυρίλλου, Λουκάρεως και Αβέρωφ, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας έξω από τη Νομαρχία. Εκεί εκπρόσωποι των διαδηλωτών συναντήθηκαν με τον αρμόδιο αντινομάρχη Σήφη Αγγελιδάκη, στον οποίο παρέδωσαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας.Στη διάρκεια της πορείας, οι μαθητές σταματούσαν σε κάθε κομβικό σημείο της διαδρομής, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του νόμου 2525/97.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στα Χανιά, με συγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Αγοράς και πορεία στη Νομαρχία, ενώ στο Ρέθυμνο, οι μαθητές πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό κεντρικού κόμβου της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ