Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προαπεργιακός πυρετός ενάντια στις μαζικές απολύσεις

ΣΕΟΥΛ. -

Σε σκληρές συγκρούσεις αστυνομικών και συνδικαλιστών εξελίχθηκε η χτεσινή συγκέντρωση των τελευταίων έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, "Εθνικό Κογκρέσο Νέας Πολιτικής", στη Σεούλ. Οι συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια κυβέρνησης και μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών της Ν. Κορέας να προβούν σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", περίπου 300 στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων ήρθαν χτες το πρωί "στα χέρια" με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όταν οι τελευταίες επιχείρησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. "Σταματήστε να απολύετε εργάτες" ήταν το βασικό σύνθημα των συγκεντρωθέντων, προτού συγκρουστούν με τους αστυνομικούς.

Την περασμένη Δευτέρα, πέντε μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί της χώρας (ΧΙΟΥΝΤΑΪ, ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ, ΝΤΑΕΓΟΥ, LG και SK) ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να προβούν στο πάγωμα 130 από τα 264 προγράμματα βιομηχανικών επιδοτήσεων, προκειμένου να περικόψουν τις δαπάνες και να "αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών" στη νοτιοκορεατική οικονομία, σύμφωνα άλλωστε με τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι οι μαζικές απολύσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά τις δικαιολογούν ως αναγκαίο κακό και μέρος της συμφωνίας τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους...

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν κάνει έκκληση για τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στην πολιτική των βιομηχανικών ομίλων, προτείνοντας ωστόσο να μην "πληρώσουν τα σπασμένα" οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ βιομηχανικών ομίλων και κυβέρνησης τους ανέτρεψε τις ελπίδες τους για ομαλή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Πολλά συνδικαλιστικά στελέχη επισήμαναν πως αυτά που θα έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τις συνέπειες των ενεργειών τους, θα ήταν τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρηματικών κολοσσών, μιας που αρκετές φορές έχουν τεθεί στο στόχαστρο κατηγοριών για κακοδιαχείριση και υπερπλουτισμό σε βάρος των εργαζομένων.

"Η συμφωνία βιομηχάνων - κυβέρνησης επιτρέπει στους πρώτους να επιβιώσουν και μετατρέπει σε θύματα τους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε και ως εκ τούτου θα προβούμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εναντίον τους", υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της "Κορεατικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων".

Οι εργαζόμενοι στην εταιρία ηλεκτρονικών "Νταεγού" και στην αυτοκινητοβιομηχανία της "Σαμσούνγκ" έχουν ήδη προειδοποιήσει πως θα προβούν σε απεργίες εάν υλοποιηθούν τα σχέδια των εταιριών για μαζικές απολύσεις στο όνομα της κρίσης. Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων και τα προγράμματα οικονομικής "ανοικοδόμησης" βιομηχανικών κολοσσών έχουν οδηγήσει σε έκρηξη της ανεργίας, με τουλάχιστον 1.650.000 απολυμένους!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org