Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αλληλοσυγκρουόμενες σκοπιμότητες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ Ιταλία και Γερμανία υπέβαλαν ξανά την πρόταση προσαγωγής σε δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, βάσει των συνθηκών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης χθες βράδυ, προέκυψαν διάφορες "ωραίες" δηλώσεις.

Γενναίο τίποτα

Η πρώτη δήλωση ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας (προεδρεύουσας έως το τέλος του έτους της ΕΕ), στον Βόλφγκανγκ Σούσελ: "τάσσομαι υπέρ" της δημιουργίας ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου το οποίο θα μπορούσε να δικάσει τον Κούρδο ηγέτη, αλλά "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος".

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τόνισε ότι αρμόδιο για τις συνθήκες είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Σούσελ εμφανίστηκε μάλλον αποθαρρημένος. Η σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου, είπε, είναι περίπλοκη υπόθεση.

Εχει πάντως σημασία, κατέληξε (σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων), να οργανωθεί μία διεθνής δίκη, είτε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, είτε σε άλλο πλαίσιο, όπως του ΟΗΕ...

"Εξομάλυνση" σχέσεων

Η δεύτερη δήλωση ανήκει στον Λαμπέρτο Ντίνι, υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας (στην πρωτεύουσα της οποία παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό ο Κούρδος ηγέτης) κι έγινε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επίσης χθες: "Νομίζω ότι επιθυμία της διεθνούς κοινότητας, όπως εκφράστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι να δικαστεί ο Οτσαλάν από δικαστήριο. Και πρέπει να αποφασιστεί τώρα πού θα δικαστεί".

Ταυτόχρονα, ο Ντίνι εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησής του να "εξομαλύνει" και - "ει δυνατόν" - να φέρει τις σχέσεις Ρώμης - Αγκυρας στο προ της υπόθεσης Οτσαλάν επίπεδο.

Από πλευράς του ο Ισμαήλ Τζεμ, ο ομόλογός του υπουργός της Τουρκίας, απάλυνε αρκετά την εξάλλως συναισθηματικά φορτισμένη ρητορική που είχε υιοθετήσει από την 12η Νοεμβρίου. Κατέστησε βέβαια ξανά σαφές ότι η χώρα του είναι αντίθετη με τη διεθνοποίηση της υπόθεσης, την οποία θεωρεί "αυστηρά νομική", αλλά συμφώνησε με τον Ντίνι ότι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους σε ένα "φιλικό κλίμα" και μια προσπάθεια για πλέον "εποικοδομητικό διάλογο".

"Συμφωνήσαμε", είπε ο Ντίνι, "ότι προς το παρόν η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια Ιταλών δικαστών. Ας περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η έκβαση προτού πάρουμε θέση πάνω σε άλλα θέματα που έχουν διερευνηθεί".

Στο μεταξύ, στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τζακ Χάνινγκ, δήλωσε ότι η οργάνωση θα εξετάσει αύριο (Πέμπτη) τη "συνεργασία σε ποινικά θέματα μεταξύ των κρατών - μελών στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας".


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ