Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
Στην τελική ευθεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δύσκολα ή εύκολα, θετικά ή αρνητικά, η τύχη του Προέδρου Κλίντον θα κριθεί οριστικά και εκτός απροόπτου την επόμενη βδομάδα.

Η διαδικασία της καθαίρεσης από τη Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων μπαίνει στην τελική της ευθεία, αφού χτες πήραν το λόγο οι τελευταίοι "πρωταγωνιστές" του δράματος. Ανοίγοντας τις τελικές αγορεύσεις τους, ο ειδικός σύμβουλος της νομικής υπερασπιστικής ομάδας του Προέδρου Κλίντον αντέτεινε ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής ότι ναι μεν η παραπομπή έχει ηθική υπόσταση, αφού η μεταχείριση της υπόθεσης από πλευράς του Προέδρου εμπεριέχει τα στοιχεία της "παραπλάνησης ακόμα και του παραλόγου", αλλά η νομική της υπόσταση είναι μάλλον ασταθής, αφού "δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να δίνει επαρκή δικαιολογία στο Κογκρέσο, ώστε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών". Αυτή είναι η γενική υπερασπιστική γραμμή διά στόματος του ειδικού νομικού συμβούλου του Προέδρου Γκρεγκ Κρεγκ,ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς με την παρουσίαση μίας "εξαιρετικά ισχυρής υπόθεσης" που ανατρέπει την καθαίρεση του Προέδρου, μια υπόθεση που, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", περιλαμβάνει την κατάθεση 14 μαρτύρων για τις επόμενες δύο μέρες. Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων και της αγόρευσης της υπεράσπισης η Δικαστική Επιτροπή θα ψηφίσει όσον αφορά την καθαίρεση και τα τρία ή τέσσερα σχετικά άρθρα που εμπίπτουν σε αυτήν για τα αδικήματα της ψευδορκίας, της παρενόχλησης του έργου της δικαιοσύνης και της κατάχρησης εξουσίας, εν συνεχεία θα παρουσιάσει το πόρισμά της και την απόφασή της στο Σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να εξεταστεί διεξοδικά την επόμενη βδομάδα, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την τύχη του Κλίντον.

Η "μάχη" αναμένεται σκληρή παρά την πρόσφατη αλλαγή στάσης - από σφοδρά επιθετικά σε επιθετικά ήπια - των Ρεπουμπλικανών ως αποτέλεσμα της "ήττας" τους στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Παρ' όλα αυτά τη Δευτέρα με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ρεπουμπλικανός Χένρι Χάιντ δήλωσε ότι υπάρχει μία ισχυρή υπόθεση που θα "εξαναγκάσει" στην απομάκρυνση του Προέδρου από το Λευκό Οίκο. Η πραγματική μάχη θα δοθεί στην ολομέλεια του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία (228-207), αλλά πληροφορίες θέλουν ότι η απόφαση "παίζεται", αφού υπάρχει "υπόγεια λίστα" με τα ονόματα περίπου 30 Ρεπουμπλικανών νομοθετών που θεωρούνται "μετριοπαθείς" και αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να αρνηθούν να υπερψηφίσουν την καθαίρεση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ