"Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιτρέπουν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι καταβάλλονται πραγματικές προσπάθειες να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ρωσία και για πιθανό πραξικόπημα. Η προεδρική εξουσία, που οδήγησε τη χώρα στην πλήρη καταστροφή, φτώχεια και πείνα, είναι ο κύριος υπαίτιος της καταλήστευσης, της κερδοσκοπίας, της φυγάδευσης των ντόπιων κεφαλαίων στο εξωτερικό και της εγκληματικοποίησης ολόκληρης της ρωσικής κοινωνίας. Με τις μεταρρυθμίσεις των Γκαϊντάρ και Τσουμπάις, η εξουσία αυτή αφαίρεσε τις αποταμιεύσεις και τους μισθούς από τους πολίτες και ξαναμοίρασε εγκληματικά την παλλαϊκή περιουσία. Η αποκάλυψη της ιστορίας με τη μεταβίβαση από τον Μπερεζόφσκι και ομάδας τραπεζιτών μέρους των μετοχών της μετοχικής εταιρίας ΟΡΤ σε προσωπική χρήση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν έδειξε ότι ακόμα και η θέση του αρχηγού του κράτους της Ρωσίας έγινε παραπέτασμα για την κερδοσκοπία της προεδρικής "αυλής"", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη στην Κρατική Δούμα ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια και πρόεδρος της ΕΕ του Κινήματος Στήριξης του Στρατού, της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Πολεμικής Τέχνης Βίκτορ Ιλιούχιν. Κατηγόρησε την προεδρική εξουσία ότι δημιούργησε στη χώρα μια κατάσταση, στην οποία"έγιναν καθημερινό φαινόμενο οι μαζικές δολοφονίες και οι φυσικές εξοντώσεις πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων της χώρας". Κατά τη γνώμη του Ιλιούχιν, η εξουσία, "αφού μετατράπηκε σε προκάλυμμα για την οργανωμένη εγκληματικότητα, έχασε κάθε κύρος και εμπιστοσύνη στις λαϊκές μάζες, έγινε επικίνδυνη για την κοινωνία, έτοιμη για χάρη της διατήρησης της θέσης της να προχωρήσει παραπέρα σε οποιαδήποτε αιματηρά μέτρα".
Ο Β. Ιλιούχιν θεωρεί ότι πίσω από την οικονομική κρίση του Αυγούστου θα ακολουθούσε πολιτικό πραξικόπημα με τον ερχομό στην εξουσία με απεριόριστες δικαιοδοσίες της καταστροφικής για τη χώρα ομάδας Γκαϊντάρ, Τσουμπάις και Μπερεζόφσκι. Ωστόσο, η αρπαγή της εξουσίας ματαιώθηκε με το διορισμό ως πρωθυπουργού του Πριμακόφ. Σε απάντηση μια ομάδα ολιγαρχών μ' επικεφαλής τον Μπερεζόφσκι, από κοινού με πρώην μέλη των κυβερνήσεων Τσερνομίρντιν και Κιριένκο και με τη συμμετοχή των κομμάτων "Δημοκρατική Επιλογή της Ρωσίας","Γιάμπλοκο" και "Σπίτι μας - η Ρωσία", προχώρησαν σε ενέργειες για τη δυσφήμιση της κυβέρνησης Πριμακόφ, θέτοντας ως στόχο να πάρουν ρεβάνς. Στη δυσφήμιση της κυβέρνησης συμμετέχει και ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεβιστιάνοφ - ένας από τους υπαίτιους της τσετσενικής τραγωδίας. Ιδιαίτερο ρόλο ανατίθεται στα ΜΜΕ και, ειδικότερα, στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης. Ο Ιλιούχιν πιστεύει ότι το αποκορύφωμα του "πολέμου των δυσφημίσεων" προορίζεται για το Γενάρη - Φλεβάρη 1999.
Ο Ιλιούχιν διαπιστώνει ότι η αντικομμουνιστική υστερία, που είχε ξεκινήσει ο Μπερεζόφσκι, ξεφούσκωσε. Ο ρωσικός λαός αποδείχτηκε πιο διορατικός και λογικός, απ' ό,τι μερικοί πολιτικοί που διεκδικούν το ρόλο να αποφασίζουν για τις τύχες του. Ο ίδιος ο Μπερεζόφσκι ξεσήκωσε το θόρυβο γύρω από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (ΟΥΑ) και επινόησε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Κατά τη γνώμη του Ιλιούχιν, το σκάνδαλο που διογκώθηκε γύρω από την ΟΥΑ αποβλέπει σε δυο στόχους. Ο πρώτος συνίσταται στο ότι μετά την καταστροφή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας οι εχθροί της Ρωσίας αποφάσισαν να καταστρέψουν και τα υπολείμματα των οργάνων κρατικής ασφάλειας. Ο δεύτερος στόχος συνίσταται στο ότι ο Μπερεζόφσκι και άλλοι ολιγάρχες, χάνοντας τις θέσεις τους, προσπαθούν με κάθε τρόπο να ενισχυθούν και να τοποθετήσουν τους ανθρώπους τους στις δομές της εξουσίας. Ο Ιλιούχιν επέστησε την προσοχή στη φανερή προσπάθεια του Μπερεζόφσκι να απομακρύνει τον επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπίας Β. Πούτιν και στη θέση του να μετακινηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Σ. Στεπάσιν, ενώ στη θέση του τελευταίου να τοποθετηθεί ο άνθρωπος του Μπερεζόφσκι και του τραπεζίτη Γκουσίνσκι, νυν υφυπουργός Εσωτερικών Ρουσάιλο. Ετσι ακριβώς εξηγούνται και οι διαφημιστικές τηλεοπτικές εκπομπές για το "σημαντικό ρόλο" του Ρουσάιλο στις αρκετά παράξενες απελευθερώσεις ομήρων στην Τσετσενία. Ο Ιλιούχιν έκανε την εικασία ότι οι "απελευθερώσεις" υπήρξαν τρόπος χρηματοδότησης των πιο φανατικών Τσετσένων εξτρεμιστών και αυτονομιστών. Σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μόνο για την απελευθέρωση από την ομηρία του εκπροσώπου του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν στην Τσετσενία, Βλάσοφ, πληρώθηκαν 8.000.000 δολάρια. Δεν απέκλεισε, επίσης, ότι ο Ρουσάιλο μπορεί να εντοπίσει τους δολοφόνους της Γκαλίνα Σταροβόιτοβα, αλλά μόνο όταν αυτοί θα είναι ήδη νεκροί.
Ο Ιλιούχιν θεωρεί ότι η παραπέρα αντικυβερνητική εκστρατεία θα συνεχιστεί μετά τη δημιουργία της "Επιτροπής για τη Σωτηρία της Δημοκρατίας και της Ρωσίας" που συσπειρώνει όλους τους χρεοκοπημένους μεταρρυθμιστές και εκπροσώπους του εγκληματικού κόσμου. Ο ενδιάμεσος σκοπός τους είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ, η προσωρινή εκτέλεση χρεών πρωθυπουργού από τον Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι και με την εγκαθίδρυση στη συνέχεια του δικτατορικού καθεστώτος Λέμπεντ, χρησιμοποιώντας και τη στρατιωτική βία.
Πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ότι έστειλε επιστολές στον πρωθυπουργό Πριμακόφ και στον πρόεδρο της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας, πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο με την πρόταση να θέσουν το ζήτημα της άμεσης απαλλαγής του Μπερεζόφσκι από τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΚΑΚ, διότι "δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, αλλά χρησιμοποιεί τη θέση αυτή για τους εμπορικούς σκοπούς του".
Ο Ιλιούχιν πρότεινε τη σύσταση ειδικής βουλευτικής επιτροπής, η οποία θα ελέγχει τις έρευνες στην υπόθεση της δολοφονίας της Σταροβόιτοβα. Θεωρεί, επίσης, αναγκαίο να συζητηθεί στην Κρατική Δούμα το θέμα της συμπληρωματικής κατηγορίας κατά του Γιέλτσιν, σε σχέση με τη μεταβίβαση σ' αυτόν μέρους μετοχών της μετοχικής εταιρίας ΟΡΤ.
Ν. Γ.