Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998

Αγώνας διαρκείας στο μέτωπο παιδείας

Συνεχίζονται μαχητικά οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των μαθητών με πορείες, συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις σε όλη τη χώρα. "Τα κρούσματα αυταρχισμού που έχουν εκδηλωθεί από προϊσταμένους και διευθυντές δεν αποτελούν ιδιόρρυθμες προσωπικές πρωτοβουλίες, αλλά αντίθετα είναι πλευρές ενός κεντρικού κυβερνητικού σχεδίου", τονίζει σε ανακοίνωση - καταγγελία του το ΔΣ της ΟΛΜΕ.


ΣΕΛ.  15   -   17

ΣΤΟ... ΧΑΚΙ ΝΤΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ
ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ
αυταρχισμού απο την κυβέρνηση

ΚΚΕ: Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι με μέτρα κατασταλτικά και αυταρχικά θα κάμψει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών, των μαθητών, των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών, των άλλων εργαζομένων, είναι μακριά νυχτωμένη

"Προανάκρουσμα" των νέων αντιλαϊκών μέτρων, που αποφασίστηκαν από την περιβόητη "επιτροπή κρίσεων", με στόχο να χτυπηθεί γενικότερα το λαϊκό κίνημα, χαρακτήρισε το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, την κυβερνητική απόφαση να κηρυχτούν οι τελωνειακοί υπάλληλοι σε κατάσταση πολιτικής επιστράτευσης. Μια απόφαση, που, ενώ αποτελεί ένα ακραίο αντεργατικό μέτρο και μια θρασύτατη αντιδημοκρατική πρόκληση που μας γυρίζει πίσω σε μαύρες εποχές, η κυβέρνηση επιχείρησε να τη δικαιολογήσει, με τη μόνιμη επωδό της "υπεράσπισης της κοινωνίας και του εθνικού συμφέροντος"!

Παράλληλα με τα "φύλλα πορείας" προς τους τελωνειακούς, κινήθηκε ο κατασταλτικός μηχανισμός με συλλήψεις απεργών, αλλά και η νέα απαγορευτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας. Η τελευταία, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην επιχείρηση δικαστικής απαγόρευσης του απεργιακού δικαιώματος, έκρινε "παράνομη και καταχρηστική", όχι μόνο την υπό εξέλιξη απεργία, αλλά και όσες θα κηρυχτούν στο μέλλον, ακόμα και με "διαφοροποιούμενα" αιτήματα!

Την ίδια ώρα, ο αυταρχικός κλοιός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εξαπλώνεται και στα σχολεία, όπου - μεταξύ άλλων - με μια ομοβροντία τρομοκρατικών εγκυκλίων, επιχειρείται ακόμα και η αποκήρυξη των "άτακτων" παιδιών από τους ίδιους τους γονείς τους!

Για "πανικό" της κυβέρνησης μπροστά στο εντεινόμενο κίνημα διαμαρτυρίας και αντίστασης, κάνουν λόγο, σε ανακοινώσεις τους, συνδικάτα και άλλοι φορείς και προειδοποιούν με ένταση των αγώνων.


ΣΕΛ.  12   -   13

"Οχι" στη διάλυση του Ναυπηγείου

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διάλυση του Ναυπηγείου με τη μετατροπή του σε λιμάνι και αποθήκες, εμφανίζονται οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Χαλκίδας. Χτες, με μια δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΕΤΒΑ στη Συγγρού, έστειλαν το μήνυμα στη διοίκηση της Τράπεζας και την κυβέρνηση, ότι πρέπει να αποκλειστούν οι ενδιαφερόμενοι - οι προσφορές των οποίων κατατέθηκαν χτες - που θα αλλάξουν τη χρήση του Ναυπηγείου. Κοντά στους εργαζόμενους, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής


ΣΕΛ.  12   -   13

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
  • Η Μένη και ο Νίκος Αγαθίας προσφέρουν 250.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και 250.000 δρχ. στην οικονομική εξόρμηση της ΚΝΕ - ΟΒ Ηλιούπολης (μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης).
  • Οι Κώστας και Ζωή Πουλουπάτη - Ρούσσου προσφέρουν στην ΚΟΒ Κηφισιάς 100.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", στη μνήμη της μητέρας τους ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΡΟΥΣΣΟΥ.


Ευρωπαϊκός στρατός στα σκαριά

Η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν χτες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει διεθνείς κρίσεις με την υποστήριξη αξιόπιστων στρατιωτικών δυνάμεων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη συγκρότηση μιας επιπλέον ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής μηχανής, με σκοπό την εμπέδωση της νέας ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων


ΣΕΛ.  3
Παντού Απεργιακές Επιτροπές

Απεργιακές Επιτροπές, πλάι στην Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή, συγκροτήθηκαν ήδη στους Δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρας, Χαλανδρίου, Ελληνικού, Χολαργού, Γαλατσίου, Αγ. Παρασκευής, Μπραχαμίου, καθώς και σε μια σειρά εργασιακούς χώρους. Εντείνονται παντού οι προετοιμασίες για την πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη


ΣΕΛ.  14
Επεσαν οι μάσκες

Ενώ, ο νέος υπουργός Γεωργίας αρνείται να συναντηθεί με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, αποκαλύπτοντας έτσι και τον υποκριτικό χαρακτήρα των διακηρύξεων περί διαλόγου, οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους


ΣΕΛ.  21
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ

Και νέα μέτρα, καταστροφικά για τους καπνοπαραγωγούς, αλλά ευνοϊκά για τους καπνέμπορους - βιομήχανους, παίρνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η Κομισιόν απαιτεί ακόμη το ξερίζωμα των ποικιλιών "Τσεμπέλια" και "Μαύρα"!


ΣΕΛ.  21

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ