Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
6 - 12 ζωνάρι) Οχι μόνο θεωρία, αλλά και πράξη

Με αφορμή κείμενο που δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα του Κιλκίς, αναφερόμενο σε Επερωτήσεις βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ για αγροτικά θέματα στη Βουλή, ο επιστολογράφος μας Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Γεωπόνος από τη Γοργόπη του Ν. Κιλκίς γράφει: "...Είναι γνωστό πως πριν 30 χρόνια στο νομό μας μπορούσε να ζει το 55% των αγροτών, ενώ αντίθετα σήμερα ούτε το 15% δεν μπορεί να επιβιώσει. Αλλά και για τους άλλους εργαζόμενους της περιοχής μας, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η ολοκληρωμένη 8ωρη εργασία αντικαταστάθηκε με τη "μερική απασχόληση", τη δουλιά στο σπίτι, τα φασόν και ντίλερ.

Οι 552 Ερωτήσεις, που έθεσε στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής, δημιουργούν μια πλασματική εντύπωση ότι τα αγροτικά προβλήματα του νομού μας θα λυθούν από μόνα τους, μόνο από το βήμα της Βουλής και όχι με μαζικούς αγώνες και τη συμμετοχή στα αγροτομπλόκα των διεκδικήσεων. Και ενώ από μια πλευρά ευνουχίζεται η οργανωμένη διεκδίκηση, από την άλλη γίνεται προσπάθεια να κερδηθεί η συμπάθεια των αγροτοψηφοφόρων, μόνο με τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά και αυξάνονται επικίνδυνα. Παραθέτω ορισμένα από αυτά: Μείωση ποσοστώσεων (καπνοπαραγωγής, βαμβακοπαραγωγής). Εμπορικές αξίες 170-200 δρχ./κιλό (καπνοβιομηχανία Μιχαηλίδη), όταν πέρσι ο καπνός "Βιρτζίνια" πουλήθηκε 420-430 δρχ./κιλό (με άριστη ποιότητα φέτος σε σχέση με πέρσι). Παραβίαση συμβολαίων. Καθυστέρηση πληρωμών στους παραγωγούς. Αρση (από το υπουργείο Γεωργίας) καταβολής του 10% στους παραγωγούς. Αυξημένα 40-50% κοστολόγια παραγωγής κ. ά.

Εμείς πιστεύουμε πως οι λύσεις των παραπάνω προβλημάτων - που είναι ένα ελάχιστο δείγμα από το σύνολο - δεν πρόκειται να λυθούν μόνο από το βήμα της Βουλής, αλλά κυρίως από τις αγροτικές αγωνιστικές διεκδικήσεις, από το ενωμένο μέτωπο πάλης πανελλαδικά και τοπικά του κιλκισιώτικου λαού.

Θα χειροκροτούσαμε τον εν λόγω βουλευτή της ΝΔ, αλλά και όλους τους άλλους συναδέλφους του, αν ακολουθούσαν τα παραδείγματα του συναδέλφου τους Β. Μπούτα ή του αγροτικού στελέχους Γ. Παττάκη και κατέβαιναν στους δρόμους στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Αυτή θα ήταν και η θετική αγροτική χειραφέτησή τους, πέρα μόνο από τις θεωρητικές αγορεύσεις τους, στη Βουλή".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ