Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Σπάστε τα τσιμέντα, φυτέψτε τα με δέντρα"

1976: Η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του λαού των συνοικιών της Αθήνας και του Ζωγράφου ανοίγει το δρόμο για την απόδοση στους κατοίκους, 965 στρεμμάτων στο Γουδί. Ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ). Η κυβέρνηση δεσμεύεται για αντιπαροχή άλλης έκτασης, προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι εκτάσεις του ΑΟΟΑ. Ενα χρόνο αργότερα, ψηφίζεται ο Νόμος 732/77, ο οποίος παραχωρεί την έκταση των 965 στρεμμάτων στους κατοίκους των δύο περιοχών, για να γίνει το 90% χώρος ενδοαστικού πρασίνου και μόλις το 10% για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ερασιτεχνικού επιπέδου. Ο ΑΟΟΑ, επειδή δεν του έχει παραχωρηθεί άλλη έκταση, καταφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφασίζει να κηρύξει το νόμο ανενεργό. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής έμαθαν πως για να κερδίσουν κάτι πρέπει να το διεκδικήσουν μόνο με αγώνα. Κάτι που κάνουν μέχρι σήμερα.

* * *

1998: 22 χρόνια μετά, το Πάρκο στο Γουδί είναι από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Αρμόδια υπουργεία, κυβερνήσεις, εκάστοτε δημοτικές αρχές και διαπλεκόμενα συμφέροντα εξακολουθούν να αδρανοποιούνται ή να λειτουργούν εμπρηστικά για την εξουδετέρωση του Ν. 732/77. Οι κάτοικοι επιμένουν να διεκδικούν το κομμάτι πρασίνου, την ανάσα που τους ανήκει, να φωνάζουν "σπάστε τα τσιμέντα, φυτέψτε τα με δέντρα".Αυτή τη φορά όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν κρατικούς φορείς, νέες μεγάλες (ολυμπιακές) ιδέες και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

* * *

Ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος ακούει στο όνομα Βαρδινογιάννης και διεκδικεί σημαντικό κομμάτι του χώρου για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με χωρητικότητα περίπου 60.000 θέσεων και βοηθητικές εγκαταστάσεις. Το αίτημα εκκρεμεί. Ο Δήμος Αθηναίων δεν την έχει απορρίψει, αντίθετα, ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης του δήμου προωθεί την κατασκευή γηπέδου, όπου, λέει, θα προπονούνται ερασιτεχνικές ομάδες. Μάλλον πρόκειται για πρόσχημα.

Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, για χάρη των οποίων προωθείται η καταστροφή των τελευταίων χώρων, πλουτίζοντας εργολάβους και επιχειρηματίες. Το Γουδί προορίζεται για τη διεξαγωγή μιας σειράς ολυμπιακών αθλημάτων, καθώς και για την εγκατάσταση του Χωριού Τύπου. * * *

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσαν την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).Οι κάτοικοι, όμως, διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις. Δυσκολεύονται να πιστέψουν σε μελετητές, κρατικούς φορείς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αλλωστε, η κυβέρνηση πολλές φορές έχει χρησιμοποιήσει την επιστημονική κοινότητα για να υπηρετήσει τους δικούς της σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να τους αποδοθεί το πάρκο για πράσινο.

Σήμερα, ο "Ρ" παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα τα πρώτα συμπεράσματα της Α Φάσης της Μελέτης, τα συμπεράσματα της οποίας σχολιάζουν οι: Δημήτρης Κλεφτοδήμος μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Πάρκο και Νίκος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ