Αναστολή των οικοδομικών αδειών, ΟΧΙ στο γήπεδο του ΠΑΟ, αλλά και κατασκευή Χωριού Τύπου για την Ολυμπιάδα υπό ...προϋποθέσεις, προτείνει η ερευνητική ομάδα
Αμεση αναστολή της έκδοσης των οικοδομικών αδειών και σταμάτημα κάθε οικοδομικής εργασίας, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος. Να μη δημιουργηθεί γήπεδο ποδοσφαίρου διεθνών προδιαγραφών στην έκταση των 4.500 στρεμμάτων στο Γουδί. Να μη χωροθετηθεί νέο υπουργείο δίπλα στις σχολές χωροφυλακής. Υπό προϋποθέσεις διεξαγωγή του Μοντέρνου Πεντάθλου και την εγκατάσταση του Χωριού Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004...
Αυτά είναι μερικά από τα πρώτα συμπεράσματα και τις προτάσεις από την Α φάση της μελέτης, που εκπονεί το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί.
Κι αν προσέξει κανείς ορισμένες λέξεις όπως: "Τουλάχιστον" και "υπό προϋποθέσεις", τότε δεν αποκλείεται η μελέτη - παρά τις κάποιες θετικές κατ' αρχήν προτάσεις που διατυπώνονται στην Α φάση - να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό επιστημονικό άλλοθι της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ για να ξεπουλήσουν το χώρο σε ιδιώτες.
Ανέρχεται στα 4.500 στρέμματα. Εκτείνεται νοτιοανατολικά της Λεωφόρου Μεσογείων, εκατέρωθεν της Λεωφόρου Κατεχάκη μέχρι τις παρυφές του Υμηττού και περιλαμβάνει: Τους χώρους των τέως και νυν στρατιωτικών εγκαταστάσεων ανατολικά της Μεσογείων, μαζί με τα στρατόπεδα Πλέσσα και Πεντάγωνο, την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, τα πολιτικά νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Λαϊκό Παίδων, Γενικό Κρατικό και Σωτηρία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία ΓΕΑ 401 και ΓΝΑ 251, τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Δικαιοσύνης, την υπηρεσία ΚΤΕΟ, το κτίριο της ΕΡΤ, τη Σχολή και το Αλσος της Χωροφυλακής, το Αλσος Παπάγου, τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, το φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Ιππασίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σχολεία και το νεκροταφείο Ζωγράφου.
Ολόκληρη αυτή η περιοχή βρίσκεται στα όρια της Β Ζώνης Προστασίας Υμηττού, στην οποία θα καταπατηθούν και άλλοι ελεύθεροι χώροι, θα αυξηθεί η δόμηση στην περιοχή και θα μειωθεί δραματικά η Β Ζώνη Προστασίας, αν τροποποιηθούν τα υπάρχοντα ρυμοτομικά σχέδια και υλοποιηθούν τα σχέδια όσων επιδιώκουν να βάλουν χέρι στο μελλοντικό "πάρκο".
Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ εκφράζει την αντίθεσή της με:
Αξίζει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι στον αντίποδα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στο χώρο νέα κτίρια και, παρά τις αντιδράσεις της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", ο Δήμος Αθηναίων τροποποίησε το σχέδιο πόλεως μετά απ' το αίτημα του υπουργείου!
Παράλληλα, η κυβέρνηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Οργανισμός Αθήνας προωθούν τη μελέτη για κατασκευή κυκλοφοριακών αξόνων που θα εξυπηρετούν τα αυτοκίνητα από την Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού προς την Κατεχάκη - Μεσογείων. Παρεμβάσεις που έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες από τις προτάσεις της μελέτης για το Γουδί.
Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να μετατραπούν οι γειτονικοί χώροι των στρατοπέδων, σε χώρους λειτουργικού πρασίνου και αθλητικών - πολιτιστικών εγκαταστάσεων ερασιτεχνικού επιπέδου. Η ερευνητική ομάδα δεσμεύεται να τα εξετάσει και παράλληλα επισημαίνει ότι η απόδοση των στρατοπέδων για πράσινο προβλέπεται, τόσο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, όσο και από αυτό του Δήμου Ζωγράφου.
Οι χρήσεις που προτείνονται στη μελέτη για το Πάρκο θα πρέπει να συμβάλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και στη διασύνδεση του αστικού πρασίνου με το πράσινο του Υμηττού. Κύριες επιδιώξεις για να επιτευχθεί αυτή η "ζώνη πρασίνου" στο Λεκανοπέδιο είναι:
Η Β Φάση της μελέτης, στην οποία θα αποτυπωθούν και οι κατευθύνσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΟΡΣΑ, θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 1999.