Σχεδόν καθημερινά στα ΜΜΕ, διάφοροι μιλούν για την κατάσταση στη διαιτησία. Κατά βάση όλοι, πέρα από το αν έχουν (λιγότερο ή περισσότερο) δίκιο, έχουν ευθύνη για το "στάτους κβο". Ομως ελάχιστοι, αν όχι κανένας, αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Ετσι ώστε ν' αρχίσει, έστω και αργά, να... γυρίζει ο τροχός.
Επειδή, λοιπόν, κάθε χρόνο, εδώ και πολύ καιρό, κάτι ανάλογο συμβαίνει, έχει παγιωθεί η αίσθηση πως τίποτα δεν αλλάζει. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι πλέον έτσι...
Περίπου μια βδομάδα τώρα, ένα βασικό δεδομένο διαφοροποιήθηκε: Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας είναι ο Βασίλης Νικάκης. Η διαιτητική αξία και οι γνώσεις του, η ηθική και η ισχυρή προσωπικότητά του, αναγνωρίζονται εντός και εκτός συνόρων. Αυτό ενοχλεί και προβληματίζει κάποιους...
Παρότι πανθομολογείται πως είναι ο μόνος που διαθέτει τα προσόντα και τα εχέγγυα να δημιουργήσει τα εφαλτήρια μιας άλλης πορείας, από την ημέρα που ανέλαβε άρχισε ν' αμφισβητείται. Με το "καλημέρα" ξεκίνησε μια επίθεση, που περιέργως βρήκε σύμφωνες πλευρές εκ διαμέτρου αντίθετες. Παράγοντες ισχυρών σωματείων και άλλοι, με συντονισμένη προσπάθεια πίεσης και εκφοβισμού, ελπίζουν πως θ' αποκτήσουν εύνοια ή δικαιολογία να καταγγείλουν τον αρχιδιαιτητή πως επηρεάστηκε από τους αντιπάλους. Ο καθένας απ' αυτούς χρεώνει στον Νικάκη "εξυπηρέτηση" του συμφέροντος των ανταγωνιστών.
"Το μέλλον του Νικάκη και της Επιτροπής του θεωρείται δυσοίωνο και αβέβαιο", διαπίστωσε ο ένας. "Φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να πει όχι σ' εκείνους που τον επέλεξαν και όταν θα το καταλάβει θα 'ναι αργά. Θα είναι και αυτός αναλώσιμος" προβλέπει ο άλλος. "... ΑΡΧΙΔΙΑΙΤΗΤΗΣ "ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ" ΚΑΙ Ο ΝΙΚΑΚΗΣ...", παρουσιάζεται σίγουρος ο τρίτος.
Απαντες "πιάστηκαν" από μια κουβέντα του και την έκαναν τίτλο. "Με ημερομηνία λήξης" ομοφώνησαν, χωρίς να προχωρήσουν στο "διά ταύτα" που... χάλαγε τη σούπα.
Ο Νικάκης δήλωσε με παρρησία: "Δε μ' ενδιαφέρει η "καρέκλα". Είμαι έτοιμος να πολεμήσω και να θυσιαστώ για το καλό της διαιτησίας. Αν δε γίνουν κάποια απαραίτητα βήματα εγώ θα φύγω". Τα παραπάνω δείχνουν άνθρωπο με πυγμή, που φαίνεται να έχει επίγνωση της κατάστασης. Αντίθετα, από μόνος του ο παραπάνω πηχυαίος τίτλος δημιουργεί την εντύπωση ενός άβουλου "καρεκλοκένταυρου" που για ένα οφίτσιο αποδέχεται αμέτοχος τη μοίρα του, άρα γίνεται συνένοχος.
"Δεν μπορεί να 'χει μέλλον ο αρχιδιαιτητής που θα συγκρουστεί με τις δυνάμεις που έχουν το επάνω χέρι στο ποδόσφαιρο... Οπως δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη από ένα χρόνο θητεία ο Νικάκης, αν υπηρετήσει αυτές τις δυνάμεις, διότι αναπόφευκτα θα προκαλέσει αντιδράσεις"... (Δηλαδή, "χαμένος από χέρι" σύμφωνα με το δημοσιογράφο).
Επιπλέον, στην πρώτη φράση αναφέρεται γενικά στο θεσμό (αρχιδιαιτητής) εξαγνίζοντας τους προηγούμενους, αφού ως αιτία της αντικατάστασής τους παρουσιάζει τη σύγκρουση. Ενώ στη δεύτερη, αναφέρεται ονομαστικά στον Β. Νικάκη και ως αιτία της πιθανής αποχώρησής του, παρουσιάζει τις συνέπειες του συμβιβασμού. Μόνο που γνωρίζει καλά, όπως όλοι, πως ο Νικάκης αντιμετωπίζει αλλιώς την κατάσταση.
Επέλεξε τόσο καιρό ν' αρνείται τη θέση, αν αυτή δε συνοδεύεται από μέτρα που θα δρομολογήσουν άλλες εξελίξεις. Συνειδητά δεν έγινε διαχειριστής. Κάποιος άλλος παρουσίασε ως μειονέκτημα του Νικάκη το γεγονός ότι "δεν έχει πολιτικά στηρίγματα, αφού ανήκει στο ΚΚΕ". Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι οι αρχές που λέει ότι ασπάζεται ο ίδιος ο Νικάκης.
Και όπως λέι ο ίδιος και έχει δείξει μέχρι τώρα, έχει τον αυτοσεβασμό και την αξιπρέπεια να λειτουργήσει. Μπορεί λοιπον να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στη διαιτησία και το άθλημα. Ολοι οι υπόλοιποι, ο καθένας από το πόστο του, απλά καλούνται να επιλέξουν πλευρά. Θα τον βοηθήσουν ή θα τον εμποδίσουν παντοιοτρόπως;
Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ