Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΑ
"Προσφέρουν" ... κούκους για αηδόνια!

Πανάκριβα κοστίζουν οι δήθεν διευκολύνσεις, που κάνουν οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες τα οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν πάντα, αλλά ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες, αφού οι τραπεζίτες ξεχύθηκαν σαν τα κοράκια στην αγορά πουλώντας, τα καθιερωμένα πλέον "εορτοδάνεια". Προσωπικά, δηλαδή, τραπεζικά δάνεια που με αφορμή τις επικείμενες γιορτές τα "προσφέρουν" στους ενδιαφερόμενους με χαμηλότερα, υποτίθεται, επιτόκια από αυτά που ισχύουν στις ίδιες τράπεζες τον υπόλοιπο καιρό. Στην πραγματικότητα οι τραπεζίτες έρχονται να εκμεταλλευτούν με τον πλέον επαχθή τρόπο τις αυξανόμενες ανάγκες, που έχουν ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, οι οικογένειες των εργαζομένων. Ανάγκες οι οποίες με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία καλύπτονται, αφού οι επιπτώσεις της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής είναι τέτοιες για κάθε εργατικό νοικοκυριό, που η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Πολύ περισσότερο που στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχόμενα και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται νέα γενική πτώση των επιτοκίων, ενώ όσοι θα έχουν ήδη πάρει προσωπικό δάνειο θα το εξοφλήσουν με τα υψηλά επιτόκια που ισχύουν σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι τα λεγόμενα "εορτοδάνεια" δίνονται με κάπως μειωμένα επιτόκια, σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν και είναι τοκογλυφικά. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστούν επιτόκια που είναι υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα επιτόκια καταθέσεων των ίδιων τραπεζών. Ανάμεσα σε άλλες τράπεζες μέχρι στιγμής τη χορήγηση τέτοιων δανείων έχουν ανακοινώσει ότι δίνουν για περίοδο από 12 μέχρι 36 μήνες (σε παρένθεση το επιτόκιο χωρίς τις επιβαρύνσεις) η Τράπεζα Αττικής (18,8%), η Γενική Τράπεζα (17,3%), η Ιονική (16%).

Η εκταμίευση των ποσών αυτών των δανείων είναι σχετικά εύκολη, ενώ χαμηλές φαντάζουν και οι τοκοχρεολυτικές δόσεις. Εκεί που δύσκολα βγάζει κανείς άκρη είναι τι πραγματικά επιτόκια ισχύουν για κάθε τράπεζα. Αυτό οφείλεται κύρια στο γεγονός ότι είτε όταν αναφέρεται το επιτόκιο, είτε όταν διαφημίζεται η τοκοχρεολυτική δόση, ο ενδιαφερόμενος δε γνωρίζει αν σ' αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο Ειδικός Φόρος Τραπεζικών Εργασιών (1,2% επί των τόκων) και άλλες επιβαρύνσεις που μπορεί να βάζει το κάθε τραπεζικό ίδρυμα.Ο "Ρ", για την καλύτερη παρακολούθηση των επιτοκίων που οι διάφορες τράπεζες ανακοινώνουν, δημοσιεύει πίνακα με τις δόσεις που αντιστοιχούν σε διάφορα επιτόκια από 15 μέχρι και 30%, και για δάνεια ύψους 100.000 δραχμών. Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που αναφέρονται στην κάθε περίπτωση μπορούν να πολλαπλασιαστούν με τον αριθμό των εκατοντάδων χιλιάδων του κάθε δανείου, ώστε να βρεθεί η ανάλογη δόση. Για παράδειγμα, για δάνειο 700.000δρχ. οι αναφερόμενες δόσεις πρέπει να πολλαπλασιαστούν με το 7, ή για δάνειο 950.000 δραχμών με τον αριθμό 9,5 κ.ο.κ.

Μεγάλη παγίδα αποδεικνύονται για τους ενδιαφερόμενους οι συμπληρωματικές "προσφορές" ορισμένων τραπεζών, αφού μια προσεκτικότερη ανάλυση δείχνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει θέμα... συμπληρωματικής κλοπής, την οποία επιχειρούν οι τραπεζίτες, ποντάροντας σε προτάσεις που από πρώτη ματιά φαίνονται δελεαστικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων "προσφορών" είναι οι περιπτώσεις που η εξόφληση του δανείου αρχίζει μετά από κάποιους μήνες. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η λεγόμενη... "περίοδος χάριτος", δουλεύει διπλά υπέρ των κερδών της τράπεζας, αφού με τη λήξη της κεφαλαιοποιούνται οι τόκοι, που θα έπρεπε κανονικά να έχουν πληρωθεί. Τέτοια δάνεια χορηγούν σχεδόν όλες οι τράπεζες στη διάρκεια του χρόνου, ενώ για την περίοδο των εορτών τέτοιο δάνειο χορηγεί η Τράπεζα Αττικής.

Στις περιπτώσεις όλων αυτών των δανείων το τελικό επιτόκιο, με το οποίο συναλλάσσεται ο πελάτης ξεπερνά ακόμα και το 25% και 30%. Του λόγου το αληθές το επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση της Τράπεζας Αττικής, όπου αναφέρει πως με εξάμηνη χαριστική περίοδο για διετές δάνειο 1.000.000 δραχμών και με επιτόκιο 18,8%, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πληρώνει δόση 56.000 δραχμών το μήνα! Δηλαδή, θα οφείλει να επιστρέψει στην τράπεζα συνολικά 1.344.000 δραχμές. Εκείνο που βεβαίως - για προφανείς λόγους - δε λέει η διοίκηση της Τράπεζας είναι ότι αν δεν υπήρχε το περιβόητο εξάμηνο που υποτίθεται πως χαρίζει στον πελάτη της, η δόση θα ήταν περί τις 50.000 δραχμές και η τράπεζα θα εισέπραττε μόνο 1.200.000! Ετσι, στην πραγματικότητα με βάση τις 24 τοκοχρεολυτικές δόσεις που θα πληρώσει ο εν λόγω πελάτης, το επιτόκιο - είτε το λέει, είτε όχι η Τράπεζα Αττικής - αγγίζει το αστρονομικό ποσοστό του 30%!

Το βέβαιο είναι ότι κανείς από τους εργαζόμενους δεν μπορεί να βγει κερδισμένος από οποιαδήποτε συναλλαγή του με τις τράπεζες. Είτε καταθέτοντας τον οβολό του υπό τη μορφή αποταμιεύσεων, είτε ζητώντας κάποιο δάνειο. Σε περίπτωση όμως που κάποιος αναγκαστεί τελικά να προσφύγει στον τραπεζικό δανεισμό, τότε καλό είναι πριν καταλήξει να βάλει την υπογραφή του κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία, να γνωρίζει με ακρίβεια τους όρους της κάθε τράπεζας και τον τρόπο εξόφλησης των δανείων.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ