Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Μαγειρέματα...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Από την πρώτη στιγμή που η βρετανική Βουλή των Λόρδων αποφάνθηκε ότι ο στυγερός πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, δε χαίρει ασυλίας και επομένως μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοσή του στην Ισπανία, για να δικαστεί για τα εγκλήματα της γενοκτονίας και της τρομοκρατίας, άρχισαν οι πολυποίκιλες πιέσεις ακόμα και απειλές, προκειμένου να αποφευχθεί η "ταπείνωσή του". Ορισμένες εξ αυτών φαίνεται ότι μπορούν να ευοδωθούν.

Τουλάχιστον σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία που κυκλοφορούν στη βρετανική πρωτεύουσα, από το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε μάλλον συμφωνία μεταξύ του απεσταλμένου του Χιλιανού Προέδρου Εδουάρδο Φρέι,του υπουργού Εξωτερικών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα και του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Τζακ Στρο προκειμένου να απελευθερωθεί ο Πινοτσέτ και να επιστρέψει στη Χιλή και να προσαχθεί σε δίκη για τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της 17χρονης χούντας που ηγήθηκε. Την πρόταση αυτή την έφερε στις "αποσκευές" του ο Ινσούλσα από το Σαντιάγο και σύμφωνα με τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στον αγγλικό Τύπο το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν ότι Στρο την αντιμετωπίζει ευνοϊκά, αφού τη βλέπει ως "διέξοδο".

Το πώς ακριβώς μπορεί αυτό να καταστεί δυνατόν, αφού ο Πινοτσέτ χαίρει ασυλίας διά βίου στη χώρα του, ως ισόβιος γερουσιαστής, δεν έχει διευκρινιστεί, όπως ήταν φυσικό, και πιθανά αυτό και μόνο ήταν αρκετό να προκαλέσει τη μήνιν και την άμεση αντίδραση 120 Εργατικών βουλευτών, μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, οι οποίοι "διαμήνυσαν στον υπουργό Εσωτερικών Τζακ Στρο ότι στην περίπτωση που επιτρέψει στο πρώην δικτάτορα να επιστρέψει στη χώρα του θα δημιουργήσουν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα", αφού δεν υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες σήμερα για τον στρατηγό Πινοσέτ να δικαστεί στη χώρα του, λόγω της αμνηστίας που έχει δοθεί για την περίοδο που ήταν στην εξουσία.

Απειλές

Πώς ακριβώς θα αντιδράσει ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών δεν είναι γνωστό, αφού πάνω του έχει πέσει πλέον όλο το βάρος της υπόθεσης με την κυβέρνηση της χώρας του επισήμως να "νίπτει τας χείρας της" και την ομόλογή της χιλιανή να απειλεί - προκειμένου να ασκήσει πίεση στη βρετανική πλευρά - ότι σε περίπτωση που ο στρατηγός Πινοσέτ εκδοθεί στην Ισπανία, θα διακόψει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Βρετανία. Θα πρέπει μέχρι την 11η Δεκέμβρη να αποφασίσει για την τύχη του πρώην δικτάτορα, αν δηλαδή θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της έκδοσής του στην Ισπανία ή θα του επιτρέψουν την επιστροφή στη Χιλή για "ανθρωπιστικούς λόγους"...

Οι απειλές της χιλιανής κυβέρνησης δεν είναι οι μόνες. Απειλές κατά της ζωής της δέχεται από οπαδούς του πρώην δικτάτορα και η κόρη του ανατραπέντος Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε,Ισαβέλ, μετά την επιστροφή της από τη Μαδρίτη και το Λονδίνο, όπως δήλωσε η ίδια. Η Ισαβέλ Αλιέντε, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξήγησε πως έχει δεχτεί τηλεφωνικές απειλές για "αργό θάνατο", συνοδευόμενες από ακατονόμαστες φράσεις και χαρακτηρισμούς όπως "κομμουνιστικό γουρούνι". Παράλληλα επανέλαβε πως θα επιθυμούσε να δικαστεί ο Πινοσέτ στη Χιλή, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η δικαιοσύνη θα ασκούσε ανεπηρέαστη το έργο της, ενώ εκτιμά πως τη στιγμή ετούτη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, αφού "υπάρχει νόμος περί αμνηστίας, ο Πινοτσέτ είναι γερουσιαστής, η στρατιωτική δικαιοσύνη διαθέτει υπερβολικές αρμοδιότητες και εξουσίες και η πολιτική δικαιοσύνη είναι γεμάτη αναστολές".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόταξη από το στρατό του εγγονού Πινοτσέτ(2006-12-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-01-27 00:00:00.0)
Καθυστερεί η απελευθέρωση(2000-02-09 00:00:00.0)
Ο στρατός στο προσκήνιο(1999-03-20 00:00:00.0)
Μεθόδου τεχνάσματα(1998-12-03 00:00:00.0)
Αντιπαραθέτονται οι "δυνάμεις"(1998-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ