Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αντιπαραθέτονται οι "δυνάμεις"

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα, αλλά κυρίως διπλωματικό θέμα ανάμεσα στις τρεις εμπλεκόμενες χώρες - Ισπανία, Βρετανία, Χιλή - τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της σύλληψης του αιμοδιψή δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, την προηγούμενη Παρασκευή στο Λονδίνο.

Η υπόθεση κοντεύει να εξελιχθεί σε "ντέρμπι", αφού επί της ουσίας μάλλον η Βρετανία βρίσκεται στη μέση της διένεξης της ισπανικής και της χιλιανής κυβέρνησης, παίζοντας το ρόλο του διαιτητή. Με την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης έχουν παραταχθεί κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από την άλλη πλευρά "υπογείως" φέρεται ότι έχουν παραταχθεί οι ΗΠΑ, μια και πηγές αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί διακριτικά πιέσεις προς τη Βρετανία, προκειμένου να την αποτρέψει να εκδώσει τον Πινοτσέτ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει σε χτεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Γκάρντιαν". Επισήμως βέβαια, η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια για τη σύλληψη του Πινοτσέτ στο Λονδίνο, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των βασανιστηρίων και της τρομοκρατίας, που διατύπωσε εναντίον του η ισπανική Δικαιοσύνη, ζητώντας την έκδοσή του στην Ισπανία. "Η ιδιότητα του Πινοτσέτ κατά την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο και η πιθανή του συμμετοχή σε εγκλήματα που ερευνώνται από την ισπανική Δικαιοσύνη είναι θέματα που αφορούν τις κυβερνήσεις και τα δικαστήρια των ενδιαφερομένων χωρών και θα ήταν ανάρμοστο από την πλευρά μας να προβούμε σε περαιτέρω σχόλια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με την "Γκάρντιαν" που επιμένει, η Ουάσιγκτον με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αποτρέψει τις αποκαλύψεις για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Αμερικανοί σύμβουλοι στα γεγονότα που ακολούθησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 και στη σκοτεινή περίοδο του καταπιεστικού καθεστώτος του Πινοτσέτ, ενώ στο χορό μπήκε και η "Μίρορ", όπου με χτεσινό δημοσίευμα αναφέρει ότι περίπου 400 Αμερικανοί σύμβουλοι "προσέφεραν βοήθεια" στο στυγνό δικτάτορα.

Η στάση της ισπανικής κυβέρνησης είναι, πάντως, αμήχανη αφού μεν υποστηρίζει εμμέσως την έκδοση εξαιτίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ισπανών που τάσσονται υπέρ της προσαγωγής του σε δίκη, ενώ από την άλλη αντιμετωπίζει σκωπτικά το θέμα. Οι χθεσινές δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ,ότι "η καλύτερη αντιμετώπιση της περίπτωσης Πινοσέτ είναι να μην αποφανθεί η ισπανική κυβέρνηση", δεν αποσαφηνίζει τι μέλλει γενέσθαι, αφού αφήνει την υπόθεση εξολοκλήρου στην ισπανική Δικαιοσύνη.

Σε "αναβρασμό"

Στο μεταξύ ένα άλλο "ντέρμπι" διεξάγεται και στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγκο, αφού στους ολιγάριθμους νοσταλγούς που κατοικοεδρεύουν από το Σάββατο απέξω από τις πρεσβείες της Βρετανίας και της Ισπανίας και προκαλούν βίαια επεισόδια, απάντησαν χτες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Χιλής, που συγκεντρώθηκαν σε μια ειρηνική εκδήλωση υποστήριξης της απόφασης για σύλληψη του Πινοσέτ.

Βέβαια οι υποστηρικτές του Πινοτσέτ δεν είναι αυθόρμητοι, αφού βρίσκονται κάτω από τις προσταγές και τα κελεύσματα του κόμματος της άκρας Δεξιάς - της "Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης", που έχει συντονίσει τις ενέργειές της. Ενα δεύτερο βήμα ήταν η αποστολή ομάδας Χιλιανών βουλευτών που ανήκουν σε κόμματα της Δεξιάς, που έφτασαν τη Δευτέρα το βράδυ στο Λονδίνο για να προβούν σε ενέργειες, με στόχο την απελευθέρωση του πρώην δικτάτορα, ο οποίος συνελήφθη από τη Σκότλαντ Γιαρντ και κρατείται σε κλινική της βρετανικής πρωτεύουσας. "Ηρθαμε με ξεκάθαρο στόχο: Να υποστηρίξουμε την αίτηση της χιλιανής κυβέρνησης για την αναγνώριση της διπλωματικής ασυλίας του γερουσιαστή Πινοτσέτ", δήλωσε ο γερουσιαστής Τζοβίνο Νοβόα,της "Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης". Μεταξύ των μελών της επιτροπής είναι ο πρόεδρος του ίδιου κόμματος Πάμπλο Λονγκουέιρα,ο πρόεδρος του μετριοπαθούς κόμματος της Δεξιάς "Εθνική Ανανέωση", Αλμπέρτο Εσπίνα και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Εραζούριζ.

Ο πρώην δικτάτορας βρίσκεται επί του παρόντος υπό κράτησιν σε κλινική του Λονδίνου, όπου συνεχίζεται η ανάρρωσή του από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ενώ ομάδα δικηγόρων στη βρετανική πρωτεύουσα προετοιμάζεται γοργά να αντικρούσει το αίτημα της Ισπανίας για έκδοσή του, προκειμένου να λογοδοτήσει για την εξαφάνιση πολλών Ισπανών και Χιλιανών ισπανικής καταγωγής, στη διάρκεια της σκαιάς δικτατορίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ